14 Şubat Sevgililer gününün gerçek hikayesi!

3. yüzyılda Roma İmparatoru II. Claudius her erkeğin asker olmasını istiyordu. Her erkeğin asker olmasını sağlamak için tüm imparatorlukta evliliği yasaklamıştı.

14 Şubat Sevgililer gününün gerçek hikayesi!

3. yüzyılda Roma İmparatoru II. Claudius her erkeğin asker olmasını istiyordu. Her erkeğin asker olmasını sağlamak için tüm imparatorlukta evliliği yasaklamıştı.

II. Claudius imparatorlukta Hristiyanlığı da yasaklamış ve Hristiyanlar için ölüm emri çıkarmıştı.

Bu emre uymayanlar arasında sonradan aziz olarak anılacak olan Valentinus vardı. Valentius hristiyan olduğu için yakalanmış ve hapse atılmıştı.

Hapishane gardiyanlarından biri Hristiyanlar arasında anlatılan mucizelere inanarak kardeşi olan doğuştan gözleri görmeyen Julia'yı, gözlerini açabilir umuduyla Valentinus'un yanına gizlice getirdi.

Julia zeki ve güzel bir kızdır. Valentinus'u ziyaretleri sayesinde roma tarihi, doğa ve hristiyanlık konularında pek çok şey öğrenir. Bu ziyaretlerden birinde Julia sorar:
- "Valentinus, Tanrı gerçekten dualarımızı duyar mı? Her sabah ve her gece ne için dua ettiğimi biliyor musun? Görebilmek için dua ediyorum, senin bana anlattıklarını görmeyi çok istiyorum."

Valentinus;
- "Tanrı bizim için en iyi olanı yapar, yeter ki buna inanalım.
Beraberce duaya başlarlar. Birden hücrenin içersi altın renkli bir ışıkla aydınlanır ve Julia haykırır;

- "Valentinus, görüyorum, görüyorum."

Ertesi gün Valentinus'un ölüm emri gelir, Aziz Julia'ya son bir not yazar, Tanrı'ya hep yakın olmasını öğütler ve notun altını "Senin Valentine'ından" diye imzalar.

Mektup, ertesi gün Julia'ya ulaşır, o günün tarihi 14 Şubat 270'dir.

Aziz Valentine, Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti.

Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. MS 270 yılının 14 Şubat günü Hristiyan şehitliğine gömüldü.

Aradan 226 yıl geçtikten sonra Vatikan, Valentin'e "aziz" ünvanı vermiş. Valentin'in ölüm günü, böylece Sevgililer Günü olmuştur.

Roma İmparatorluğunda 15 Şubat Roma tanrıçalarından Februata Juno adına yapılan kutsama töreninin günüdür.

Birbirleriyle ilk kez cinsel ilişkiye girecek gençlerin adlarının yazıldığı parşömenler, o gün tanrıçaya sunulurdu. Bu törenin amacı bir yıl boyunca işlenen günahlardan arınmak, tarlaların verimini, insanların doğurganlığını arttırmaktı.

Hristiyanlık inancının ve dolayısıyla papalığın imparatorlukta güçlenmesinden sonra 15 Şubatlarda önceki listeleri yasaklayıp onun yerine üzerinde azizlerin isimlerinin olduğu listelerin sergilenmesini emretti. 14 Şubat da bu sonradan değiştirilen geleneğin gizlice devam ettirildiği gün oldu.

Fransa'da ve İngiltere'da 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi.

Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar vermekteydi ve bu notlarda birbirlerine Valentine diye hitap etmekteydiler.

Sevgililer Gününün duyulmasını ve çoğu insan tarafından kutlanmasını sağlayan şey Massachusetts'den Esther Howland ilk sevgililer günü kartını basmasıyla oldu.

1847 yılında dantel süslemeli kartları seri halinde üretip, babasının kırtasiye dükkanında satmaya başladı. Kartları o kadar çok beğenildiki ticari hayatında iyi iş yaparak zengin emekli oldu.

Faurus Lupercus M.Ö 4. yuzyılda Roma'da 15 şubatta kutlanan Çobanların tanrısı "Faurus Lupercus" şenliğinde genç romalılar tanrının yaşadığına inanılan mağaranın önünde toplanırlardı.

Büyükçe bir küpe içinde kız adları olan minik levhalar konurdu. 15 şubat öncesinde yapılan spor yarışmalarını kazanan erkek 15 şubat günü bu küpe yaklaşıp kızlardan birinin adını çekiyordu. Bu yöntemle biraraya gelen bu çift gelecek yılın 15 şubatına kadar herşeyi yapmakta serbest bırakılıyordu.

Romalılarda bu gelenek M.S 5. yüzyıla kadar sürdü. Bu çağda Roma kilisesi bu şenliği yasaklayarak, ve Faurus Lupercus yerine de aşkın simgesi olarak papaz Valentinus'ı göstererek, bu şenliğe dini bir kılıf uydurdu.

Valentinus'un seçilmesinin nedeni ölüm tarihini Roma kilisesinin inandırmaya çalıştığı hikayeye uygun olmasıydı: 14 Şubat 273.

Evlilik Antik Romada 14 şubat günü kadınların karşılaştıkları ilk erkeğe aşık olacakları ve bir yıl içinde evleneceklerine inanılırdı.

14 şubat günü kadınlar gün doğmadan kalkar ve pencereden bakmaya başlarlardı. Bu inanış zamanla toplumsal bir kutlama haline geldi.

Zeus ve Hera Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı.

 

Ve bu tarihin sonunda yani 14 şubatta büyük bir şenlikle bu evlilik ve aşk kutlanıyordu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡