15 tatil ne zaman, 2023-2024 Sömestr yarıyıl tatili ne zaman? Yaz tatili ne zaman?

15 tatil ne zaman sorusu gündemde... Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı genelgesiyle 'Okullar ne zaman kapanacak, yarıyıl sömestr tatili ne zaman, 2024 ilk dönem ne zaman bitecek ' sorularına cevap verdi. Peki 15 tatil ne zaman, 2023-2024 Sömestr yarıyıl tatili ne zaman? Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman?

15 tatil ne zaman, okullar ne zaman kapanacak, yarıyıl sömestr tatili ne zaman, 2023-2024 ilk dönem ne zaman bitecek? 2023-2024 şubat tatili ne zaman, yaz tatili ne zaman? soruları son günlerde öğrenci ve velilerin gündeminde yer alıyor. Milyonlarca öğrenci yarıyıl tatili farklı bir değiş ile 15 tatili sabırsızlıkla bekliyor. İşte konuya ilişkin tüm bilgiler...

15 TATİL NE ZAMAN, 2023-2024 SÖMESTR YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

15 tatil, 22 Ocak 2024 Pazartesi günü başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı 15 günlük tatil sürecine ikinci dönemdeki bir haftalık ara tatil süresinin de eklendiğini duyurdu. Buna göre 15 günlük tatil 2 hafta sürecek.

15 TATİL SÖMESTR YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN BİTECEK? OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

MEB tarafından yayımlanan 2023-2024 yılı eğitim öğretim takvimine göre ikinci dönem 02 Şubat 2024 Pazartesi günü başlayacak.

15 tatil ne zaman, 2020-2021 Sömestr yarıyıl tatili ne zaman? Yaz tatili ne zaman?

15 TATİL, YARIYIL SÖMESTR TATİLİNDE ÖĞRENCİLER NELER YAPMALI?

Sömestrde mutlaka bir tatil programı hazırlanmalı, ders çalışmak ihmal edilmemeli, konu tekrarı yapılmalı, yeni konulara çalışılmalı ve bol bol kitap okunmalı.

Öğrencilerin dört gözle bekledikleri sömestri tatili 3 hafta sürecek. Ancak 3 hafta boyunca servis koşuşturması, sınav stresi ve zil sesinden uzak kalacak olan öğrencilerin tatil rehavetine kapılmamaları gerekiyor. Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi Koordinatörü Didem Tangil gelecek dönemi iyi karşılamak isteyen öğrencilere mutlaka bir tatil programı hazırlamalarını, ders çalışmayı ihmal etmemelerini, konu tekrarı yapmalarını, yeni konulara çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyor.

Öğrencilerin iple çektikleri yarıyıl tatili 25 Ocak'ta başlıyor. Her öğrencinin tatille ilgili beklentisi farklı... Kimi öğrenci tatilini, eksiklerini gidermek için ders çalışarak değerlendirirken kimi öğrenci günlerini televizyon veya bilgisayar başında geçirmeyi tercih ediyor. Öğrencilerin tatil rehavetine kapılmamaları gerektiğine dikkat çeken Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi Koordinatörü Didem Tangil, gençlere mutlaka bir tatil programı hazırlamalarını, ders çalışmayı ihmal etmemelerini, konu tekrarı yapmalarını, yeni konulara çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını öneriyor.

Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen boş zamanın dinlenmekten çok yorgunluk yaratacağını söyleyen Tangil açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Birçok öğrenci bu fırsatı, kitap ve defter kapağı açmadan, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında da yavaş yavaş tembellik ortaya çıkar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla sonuçlanır.”

Tangil’e göre her öğrencinin kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemesi gerekiyor. Kısa ve uzun vadeli hedeflerin, öğrencilerin çalışma isteklerini kamçılayacağına işaret eden Tangil hayali ve gerçekleşmesi imkansız hedeflerinse belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor. Tangil bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel stratejiyi de şöyle sıralıyor: “Konu tekrarı yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okumak.”

KARNE NEDİR? KARNE NE DEĞİLDİR? - Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KARNE ALAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI?

Karne alan çocuğa nasıl yaklaşmak gerekiyor? Uzmanlar, karnede umduğunu bulamayan ailelerin olumsuz davranışlarının çocukta depresyon ve kaygı bozukluğuna yol açabileceğini söylüyor.

Karne heyecanının yaklaştığı şu günlerde her ebeveynin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Özellikle çocuklara karşı gösterilen tutum ve davranışlar bu noktaların başında geliyor. En az çocuklar kadar karne heyecanı yaşayan ebeveynler tüm umut ve beklentilerini yükledikleri karnede umduklarını göremeyince sitem edebiliyorlar. Sitemin de ötesine geçen bazı davranışların çocuklarda depresyona ve kaygı bozukluklarına yol açtığını söyleyen Dr. Mehmet Yavuz, ebeveynler için tüyolar verdi.

KARNESİ KÖTÜ OLAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALIYIZ?

Okullarda ilk dönem bitiyor. Yüz güldüren karneler, bazen hayal kırıklıklarına da yol açabiliyor. İşte uzmanlardan ailelere sömestr için öneriler...
Karnelerin alınmasına çok az bir zaman kaldı. Çocuklar heyecan içinde ara karnelerini bekliyor, aynı zamanda ebeveynler de. Ancak dikkat! Ara karnesi ister başarılı, ister zayıf olsun her iki durumda da ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımlarında aşırıya kaçmamaları çok önemli. Zira uzun vadede çocuğun kişiliğine kalıcı zararlar verebiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden psikolog Sena Sivri, karnesindeki notları düşük olan çocuklara karşı nasıl davranılması gerektiğini söyle sıraladı.

Sözel şiddete başvurmak:

Bu davranış çocuğun psikolojisinde, özgüven ve benlik algısında derin izler bırakabiliyor. Örneğin çocukta otoriteden korkma, geri çekilme, altına kaçırma gibi erken dönem yaşlarına ait davranışların ortaya çıkması gibi problemler gelişebiliyor. Bunun sonucunda çocuğun özgüveni zarar görüyor ve sosyal iletişim becerileriyle başarıya dair algısı, karar verme yeteneği olumsuz etkileniyor.

Ceza vermek:

Ceza vermek yerine düşük notların sebebini belirlemek, iyileştirmeye yönelik planlama yapmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Akranlarıyla kıyaslamak:

Çocuğunuzu asla akranlarıyla kıyaslayarak eleştirmeyin. Diğer akranları ve kendi çocukluğunuzla kıyaslama yapmanız onun yetersizlik duygularını pekiştirir. Özgüveni, şevki kırılır ve geri çekilmesine sebep olur.

Bu cümleleri sarf etmek:

“Sen tembelsin, yaramazsın, aklın beş karış havada!” gibi söylemlerden uzak durmak gerekiyor. Bu tip cümleler çocukta “Ben hiçbir işe yaramıyorum. Hep başarısızım ve öyle kalacağım” algısına sebep oluyor.

Notlara dair tüm sorumluluğu ona bırakmak: Karne çocuğun sadece ders başarısını göstermez. Ders çalışma alışkanlıkları, okuldaki sosyal ilişkileri, ilgi alanları, öğrenmeye yönelik tutumu ve ailenin çocuğun eğitim hayatıyla, ilgi ve yetenekleriyle ne kadar ilgili ve bilgili olduğunu da gösteriyor. Aslında karnenin sırf çocuğun değil, ebeveynlerin de karnesi olduğunu unutmayın.

15 tatil ne zaman, 2020-2021 Sömestr yarıyıl tatili ne zaman? Yaz tatili ne zaman?

NOTLARI YÜKSEK OLSA DA DİKKAT!

Karnesi zayıf olan çocuklara nasıl davranmalıyız? Karne tatilinde dersleri kötü olan öğrencilere velilerin yaklaşımı nasıl olmalı? Son zamanlarda en çok sorulan bu sorulara uzmanlardan önemli cevaplar geliyor. Sena Sivri, karnesi iyi olan çocuklara karşı nasıl tutum sergilenmesi gerektiğini de maddelerle anlattı.

Aşırı övgüde bulunmak:

Bu, sorumluluk ile başarı algısının yanlış şekillenmesine ve çevresini bu yanlış algıyla değerlendirerek ilişkilerinde problemler yaşamasına yol açabiliyor. Aynı zamanda başarısızlık korkusunun artmasına ve ileriye dönük kaygısının yoğunlaşmasına neden olabiliyor.

Pahalı ödüller almak:

Çocukta ‘İyi ve değerli şeyleri ancak başarılı olursam hak ediyorum, aksi takdirde iyi ve değerli şeylere kavuşamam’ gibi bir düşünceye yol açabiliyor. Ona tablet ve cep telefonu gibi pahalı hediyeler almak yerine spor, resim, müzik gibi hoşuna gidecek aktiviteleri sunmanın çok daha kıymetli ve sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Sadece takdir etmek:

Karnesi iyi olduğunda da çocuğunuzla beraber karnede aldığı sonuçlara onu götüren yolu değerlendirme, onun fikirlerini alma, zorlandığı alanlar varsa bunları konuşma ve onunla beraber plan yapma, sadece takdir etmekten çok daha önemli.

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? YAZ TATİLİ NE ZAMAN?

Bu yıl okullar 18 Haziran 2021 tarihinde kapanacak. Öğrenciler ardından 11 haftalık yaz tatiline girecek.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA AİT ÇALIŞMA TAKVİMİ AÇIKLANDI

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
2 Yorum