15 tatilde ne yapılır? Yarıyıl tatilinde nereye gidilir? Gezilecek yerler nereler?

Sömestr tatilinin her çocuk için verimli hale dönüştürebileceğini dile getiren Klinik Psikolog Dila Özçelik, ailelerin sömestrde okul zamanındaki kuralları esnek tutarak çocuklar için olumlu sonuçlar oluşturabilecek durumlara dönüştürme imkânlarının olduğunu söyledi.

15 tatilde ne yapılır? Yarıyıl tatilinde nereye  gidilir? Gezilecek yerler nereler?

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, sömestr tatiliyle birlikte uyku saatleri değişimi, oyun saatlerinin uzaması gibi birçok düzende belirli düzeyde esnemelerin çocukların gelişimi açısından olumlu etkilerinin olabileceğini vurguladı. Özçelik, "Oyun saatlerinde çocuklara sunulabilecek yeni hobiler, spor ve sanat etkinlikleri çocuğun farklı alanları tanımasına ve kendi yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, çocuklara onların ilgi alanlarına uygun ev dışı etkinlikler sunulabilir. Böylece ev dışında da aileyle birlikte kaliteli vakit geçirebilen çocuk, paylaşım ve iletişim açısından daha tatmin olabileceği bir noktaya gelecektir" ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK'TAN AİLELERE "TATİLDE ÖDEV BASKISI YAPMAYIN" UYARISI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocuklara ara tatilde ders çalışmaları konusunda baskı yapılmaması gerektiğini belirterek, "Anne babalar, ara tatilde çocuklarına ödev yapmaları ya da ders çalışmaları için baskı kurarlarsa bilin ki yeni dönem başladığında çocuğun huzursuzluğu artacak ve verimi düşecektir." dedi.

Bakan Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cuma günü başlayacak yarıyıl tatiline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki haftalık tatil sürecinin "eğitime ara vermek" şeklinde algılandığına ama bu dönemin eğitsel bir yanının bulunduğuna işaret eden Selçuk, tatilin, hiçbir şey yapılmayan bir dönem olmadığını vurguladı.

"Biz teneffüsleri bile eğitimin en yüksek veriminin alındığı bir süre ve süreç olarak görüyoruz." diyen Selçuk, çocukların teneffüs sürelerinde, aynı zamanda davranış, iletişim, problem çözme konusunda beceriler kazandığına dikkati çekti.

Selçuk, "Bundan dolayı tatil kavramını da aslında yeniden düşünmemizde yarar var. Tatil, çocuğun kendisini farklı açılardan beslediği ve duygusal dengesini biraz daha yükselttiği bir dönem olmalı. Karne meselesi de 'Aslında karne kimin?' sorusunu gündeme getiriyor. Karne sadece çocukların karnesi mi, öğretmenlerin, velilerin karnesi mi? Aslında bu hepimizin karnesi. Her ne kadar karnenin üzerinde çocuğun ismi yazıyorsa da hepimizin karnesi." ifadelerini kullandı.

Karnelerin sol ve sağ tarafı arasındaki ilişkiye de dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Selçuk, "Bir çocuğun başarılı ya da başarısız olduğu doğrudan doğruya karnenin sol tarafıyla ilişkilendiriliyorsa o zaman biz öğretimin peşindeyizdir. Ama çocuğun karnesinin sağ tarafındaki bazı davranışlar, özellikler de dikkate alınıyor ve çocuk bütünsel olarak değerlendiriliyorsa o zaman çocuğun bütünsel gelişimine hürmet ediyoruz, saygı gösteriyoruz demektir." diye konuştu.

"BAŞARIYI NOTA İNDİRGEDİĞİMİZDE ÇOCUKLAR EĞİTİMİN HİZASINI KAYBEDİYOR"

Bakan Selçuk, çocuklar açısından "başarı" kavramının da gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Annemin benim için kullandığı 'Allah muvaffak etsin' ifadesini çok seviyorum. Çünkü muvaffakiyet kelimesi etimolojik olarak içinde vakıf olmak, vukuf sahibi olmak, içselleştirmek, kalıcı olarak bir öğrenme değeri oluşturmak anlamına geliyor. Öğrendiğimiz bilgiler bize hayat yoldaşlığı yapıyorsa, işe yarıyorsa ve hayatla bağlantılıysa bir anlamı oluyor. Diğer türlü sınav sonuna kadar unutulmayan bilgi, kısıtlı bir başarıyı tanımlamaya başlıyor.

Bu anlamda başarılı ya da başarısızlık sadece karnedeki notlarla açıklanamaz. Bundan ziyade çocuğun arkadaşlık ilişkilerindeki, problem çözmedeki, sosyal, duygusal alandaki başarısı, öğrenmeden haz duyup duymadığı, yeni bir şey öğrendiğinde zevk alıp almadığı gibi konularla da ilgili. Başarı aslında bütün bunların toplamından oluşuyor. Bunu bir nota indirgediğimizde Türkiye gibi sınavın çok baskın olduğu ülkelerde çocuklar eğitimin hizasını kaybediyorlar ve eğitimin dengesi bozuluyor."

"ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUN TALEP ETTİĞİNİ ÖĞRENMESİ"

Bakan Selçuk, ebeveynlerin, çocuklarının başarı ya da başarısızlığı konusunda sadece karneye bakarak yargıya varmaması gerektiğini vurguladı.

Tatilde ödev yapmanın, ders çalışmanın veya çalışmamanın çocuklar açısından bütünüyle bireysel bir faktör olduğunu anlatan Selçuk, "Bir çocuk, ödev yapmayı seviyorsa ara tatilde yapacaktır, kitap okumayı seviyorsa 'yapmayın' deseniz de okuyacaktır. Dönem içinde ödev yapmakta güçlük çeken çocuklarımız ara tatilde de yapmakta güçlük çekecektir." dedi.

Selçuk, tatil dönemlerinde, çocuğun kendi talep ettiği öğrenmelere yönelmesinin önemli olduğunu belirterek, "Önemli olan öğrenme hazzına hizmet edebilecek herhangi bir şeyi öğrenmesi. Bu konuda da aşırı bir baskıyla 'şunları oku' ya da 'şunları okuma' biçiminde yaklaşmak uygun değil. Çocuğun, merakını yeşertecek alanlarda, ilgisinin ve yeteneğinin buluştuğu konularda okumasında fayda var." diye konuştu.

Çocuğun ilgi duymadığı ama zorunlu olduğu bir konuda çalışmasının kalıcı değer oluşturmayacağını vurgulayan Selçuk, "Çocuk, yeteneğinin olduğu bir alanda ilgisi de varsa o zaman doruk noktada, çok üst seviyede bir öğrenme hazzı yaşayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

YARIYIL TATİLİNDE NE YAPILMALI?

Milyonlarca öğrenci, karnelerin verilmesiyle birlikte 15 günlük yarıyıl tatiline başladı. Eğer bu dönemde çocuklarınızla birlikte ufak bir tatile çıkmayı planlıyorsanız, işte sömestr tatilinde gidilebilecek rotalar...

KARTALKAYA - BOLU

Türkiye'nn sayılı kayak merkezlerinden olan Kartalkaya, Bolu'nun doğu tarafında Köroğlu Dağları'nda yer alıyor.

ILGAZ-KASTAMONU

Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerinden Ilgaz Dağı Kayak Merkezi, yarıyıl tatili için uygun bir rota. Ilgaz'da bin 850 rakımda, doğal güzellikler arasında kayak ve snowboard yaparak, kızakla kayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

KARTEPE - KOCAELİ

Her mevsim farklı renklere bürünerek ziyaretçilerini etkileyen Kartepe, kış turizminin olmazsa olmazı yerleri arasında.

ERCİYES - KAYSERİ

Kışın neredeyse her döneminde karlı olması hem de pistlerinin kaymaya elverişli olması nedeniyle Erciyes, hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktası.

PALANDÖKEN - ERZURUM

Palandöken Kayak Merkez, yüksekliği, pistleri ve eksi 40'ları gören soğuğu ile sadece Türkiye'de değil, dünyaca ünlü bir yer...

KAR OLMASIN DİYORSANIZ EĞER BU HABERİMİZ SİZİN İÇİN

Uzay Kampı Türkiye,İzmir

Uzay Kampı, çocukların ufkunu genişletmek için sömestr tatilinde gidilebilecek mükemmel bir seçenek. Dünyadaki üçüncü, Ortadoğu, Güneydoğu Avrupa ve Batı/Orta Asya’da bulunan tek uzay kampı olan Uzay Kampı Türkiye; Adnan Menderes Havalimanı’na 5 dakika, şehir merkezine ise 15 dakika uzaklıkta ve izmir sınırlarında bulunan Gaziemir ilçesinde yer alıyor. Uzay Kampı Türkiye, yarıyıl tatilinde de 2 ve 5 günlük programlar sunuyor.

Okulların kapanmasının hemen ardından başlayan özel programlar sunulan kampta 7-11 yaş grubu içinde bulunan çocuğunuzla birlikte 2 günlük Aile-Çocuk Uzay Kampı’na katılabilirsiniz. Uzay istasyonu ve uzay mekiğiyle uçuş görevi, model roket yapımı ve fırlatılması, simülatör kullanımı gibi takım çalışması gerektiren etkinliklerle çocukların ebeveynleriyle olan iletişimlerini geliştirip özgüven kazanmaları hedefleniyor.

Kapadokya,Nevşehir

Güzelliği dillere destan Kapadokya’yı bir de kışın görmeye ne dersiniz? Kış tatilinizde karlar altındaki Kapadokya’nın kışın da ne kadar güzel olduğunu gördüğünüzde mest olacaksınız. Kapadokya, Türkiye’deki harika kar manzaraları arasında ve bu sömestr tatilinde tercihinizi buradan yana kullanabilirsiniz.


Kapadokya’da siz ve çocuklarınız için yapılabilecek harika aktiviteler var. Bunlardan en önemlisi tabii ki masalsı bir balon turu. Bu yarıyıl tatilinizi ölümsüzleştirmek ve hafızalarınıza kazımak için bu eşsiz tecrübeyi yaşamanızı özellikle öneriyoruz.

Balon turu dışında Kapadokya’yı panoramik şekilde en iyi görebileceğiniz Uçhisar Kalesi’ni de kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Burası Kapadokya’nın en yüksek noktası olduğu için size başka yerde bulamayacağınız eşsiz bir manzara vadediyor.

Ayrıca Göreme, Ürgüp ve Ihlara Vadisi gibi popüler noktalardaki birbirinden güzel tarihi kalıntıları, kiliseleri ve peri bacalarını ziyaret edebileceğiniz Kapadokya’da yeme-içme ve konaklama alternatifleri de yeterince tatmin edici.

Bahsettiğimiz yerler dışında Kapadokya’da yapmanız, görmeniz ve bilmeniz gereken çok daha fazla şey var. Bu sebeple Kapadokya gezi rehberi ihtiyacınız olan temel bilgileri edinmeniz açısından faydalı olacaktır. Unutulmaz bir sömestr tatili için Kapadokya hazırlıklarınızı şimdiden yapın ve bu masalsı yerin keyfini çıkarın.


PAMUKKALE

Pamukkale travertenleri, soğuk geçen günlere nazaran daha sıcak bir alternatif olabilir. Kaplıcalarda ve termal su kaynaklarının olduğu yerlerde sömestr tatilinizi geçirmek ekonomik anlamda oldukça uygun. Kaplıca suyunun bulunduğu otellerde konaklamak da farklı bir deneyim yaşatıyor. Siz de kayak merkezlerinden sıkıldıysanız sömestr tatilinizde Pamukkale’nin şifalı sularında tatil yapabilirsiniz.

ESKİŞEHİR

Türkiye’de Venedik’i aratmayan kanallarında tekneyle tura çıkmak isterseniz eğer sizleri şöylece Eskişehir’e alalım. Gece hayatı ayrı, gündüz gezileri ayrı bir güzel olan Eskişehir’de yapacak o kadar çok şey var ki; 15 günlük sömestr tatilinizde keyifli vakitler geçirmeniz mümkün. Eskişehir’de yer alan Bilim Deney Merkezi gezilerine katılabilirsiniz. Merkezin içerisinde animatronik dinozor bölümü, üç boyutlu sinema odası, sihirli küre, çelik halatta bisiklet, uçan aynalar, kara delik bulunuyor. Buna ek olarak, Okul Turu, Kinetik Tur, Mekanik Tur, Potansiyel Tur, Adrenalin Tur gibi farklı konseptteki turlardan birini tercih edebilirsiniz. Sömestre tatilini masalsı bir yolculuğa dönüştürmek için de Sazova Parkı’ndaki Masal Şatosu, kuleler, masal konseptiyle hazırlanmış olan Evvel Zaman Sokağı ve daha birçok yer çocuğunuzun ilgisini çekebilir

MÜZELER

Bulunduğunuz ilde çocuğunuzla gezebileceğiniz bir müze veya tarihi mekan mutlaka vardır. Haydi Müze ve sergilere vakit ayıralım! Üstelik önceden rezervasyon yaptırmanıza da gerek yok. Müze gezmek ekonomik olduğu gibi, çocukların ve yetişkinlerin ufkunu açar, çocuklara tarih bilincini aşılar. Müzeler artık çocuklar için birçok atölyeye de ev sahipliği yapıyor. Müze gezisi öncesinde veya sonrasında atölyelere katılmak çocuklar için oldukça keyifli olacaktır.

Gezibileceğiniz müzelere ilişkin başlıca önerilerimizi aşağıda listeledik. Müze detayları için müze isimlerine tıklayabilirsiniz.

RAHMİ KOÇ MÜZESİ
RAHMİ KOÇ MÜZESİ ANKARA
İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ
İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ
SANTRALİSTANBUL ENERJİ MÜZESİ
PERA MÜZESİ
SAKIP SABANCI MÜZESİ
PELİT ÇİKOLATA MÜZESİ
DENİZ MÜZESİ
KLASİK OTOMOBİL MÜZESİ
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ
HAVA KUVVETLERİ MÜZESİ
İSTANBUL DEMİRYOLU MÜZESİ
PANORAMA 1453 TARİH MÜZESİ
MİNİATÜRK
İZMİR SELÇUK TREN MÜZESİ
ANTALYA ANADOLU OYUNCAK MÜZESİ

EĞLENCE MERKEZLERİ

Haaların soğuk olduğuna bakmayın, bu merkezler her mevsim eğlenceli! Çocukların tiyatro, müzikal gibi kültür-sanat etkinliklerine katılmaları kadar, eğlence merkezlerinde enerjilerini atmaları da gerekli. Şehirdeki kayak merkezleri, paten pistleri, tırmanma alanları, lunaparklar hakkındaki önerilerimizi listeledik.
Vialand İstanbul
Legoland İstanbul
Torium Snowpark
İstanbul Forum Fun Lab
Viaport Pendik Lunapark
Bostancı Lunapark
Cevahir Alışveriş Merkezi-Fun Lab
Sea Life İstanbul
Jurassic Land
İsfanbul

0
1
3
0
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT