15 Temmuz 2020 resmi tatil mi? 15 Temmuz sokağa çıkma yasağı var mı? Hangi gün?
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin milletin iradesi ile atlatılmasının üzerinden 4 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yılda milletin zaferi ve o gün milli irade için şehit olan vatandaşlarımız aynı hislerle anılacak. Ancak bu yıl koronavirüs nedeniyle törenlerin yapılmama ihtimali de söz konusu. Peki 15 Temmuz 2020 resmi tatil mi? 15 Temmuz sokağa çıkma yasağı var mı? Hangi gün?
15 Temmuz FETÖ 'nün darbe girişiminin milletin destansı mücadelesinin 4. yılına az bir süre kaldı. Her yıl hem şehitlerimizi anmak hemde milli mücadele duygusunu tekrar hissetmek için törenlerle kutlanan 15 Temmuz tarihinin bu yıl kutlanıp kutlanmayacağı merak konusu oldu. Koronavirüs nedeni ile bir çok tören iptal edilmiş o günlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Peki 15 Temmuz 2020 resmi tatil mi? 15 Temmuz sokağa çıkma yasağı var mı? Hangi gün?
15 TEMMUZ RESMİ TATİL Mİ?
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Her 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi anma günü olarak tatil ilan edilecektir" ifadesi ile resmi tatil ilan edildi.
15 TEMMUZ'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?
15 Temmuz günü sokağa çıkma yasağı olup olmadığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
15 Temmuz darbe girişimine karşı milletin destansı mücadelesi, Türkiye'nin yanısıra birçok ülkede düzenlenecek programlar ile anılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Ankara hem de İstanbul'daki programlara katılacak.
15 TEMMUZ HANGİ GÜN?
15 Temmuz günü 2020 yılında Çarşamba gününe denk geliyor.
15 TEMMUZ OLAYI NEDİR?
15 Temmuz darbe girişimi veya 2016 Türkiye askerî darbe teşebbüsü, darbecilerin verdiği isimle Harekat Yıldırım veya Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askerî darbe teşebbüsü.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı. Ankara'nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ise ''sık sık yer değiştirerek'' darbecilerden kaçmıştır.
Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te FaceTime aracılığı ile gerçekleştirdiği bağlantıda darbecilere hiçbir şekilde imkân tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.
16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Olaylar sonucunda 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu. Bunun yanı sıra askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.
Gülen Hareketi destekli olduğu öne sürülen askerî darbe girişiminin ardından İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun anayasal düzene karşı suçlar kapsamında yer alan ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs’, ‘halkı, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine karşı silahlı isyana tahrik’ ve ‘cumhurbaşkanına suikast’ suçlarından soruşturma başlatıldı. 21 Temmuz'da Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından anayasanın 120. maddesi gereğince üç ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi. İlan edilen olağanüstü hâl darbe girişiminin ardından geçen 2 yıllık süreyi kapsayacak şekilde uzatıldı. Girişimin ardından başlatılan tasfiye süresince; Nisan 2018 itibarıyla, 160 bin kişi gözaltına alındı, FETÖ/PDY üyesi suçlamasıyla 50 bin kişi tutuklandı ve 152 bin kamu personeli görevlerinden ihraç edildi. Darbe girişimini izleyen dört yıllık sürede 289 dava açıldı, karara bağlanan 275 davada toplamda 4 bin 130 sanık hüküm giydi.