Kredi ve Yurtlar Kurumu, 14 Ağustos 2017 tarihinde devlet yurtlarında kalmak isteyen üniversite öğrencilerin başvurularını internet üzerinden aldı. Başvurular 6 gün sürdü, 20 Ağustos 2017 tarihinde süreç sona erdi. İki kesim başvuru hakkına sahip oldu: İlk defa üniversiteyi kazanan öğrenciler ve üniversiteye devam eden öğrenciler. Başvuruların ardından kurum kendi sitesinde açıklama yaptı. Başvuruların sona erdiğini açıklayan kurum, toplam 368 bin 954 öğrencinin başvurduğunu belirtti. e-Devlet üzerinden yapılan başvuruları toplam 11 farklı kurum inceleyecek. 11 kurumun inceleme sonrası Kredi ve Yurtlar Kurumu başvuru sonucunu açıklayacak.
2017 KYK yurt başvuru sonuçları ne zaman açıklanacağı yüz binlerce öğrenci tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Yaşadıkları şehrin dışında okuyacak olan öğrencilerin başvurduğu KYK yurt başvuru sonuçları için geri sayım başladı. Kredi Yurtlar Kurumu, resmi sayfası üzerinden duyuru yayımladı. 600 binden fazla üniversiteli gence barınma hizmeti sunulan ve beslenme desteği verilen kurum, 'Yurt başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorularını yanıtsız bırakmadı. İşte, KYK tarafından yapılan açıklama.
YURT BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK
Kredi ve Yurtlar Kurumu, ÖSYM gibi sonuç takvimi belirtmiyor. Sonuçların hangi tarihte açıklanacağı konusunda bilgi vermeyen kurumun geçen seneleri baz alındığında sonuçlar 5 Eylül 2017 ile 30 Eylül 2017 tarihleri arasında açıklanması bekleniliyor.
KYK yurt başvuru sonuçları için heyecanlı bekleyiş devam ederken Kredi Yurtlar Kurumu, resmi sayfası üzerinden duyuru yayımladı. 600 binden fazla üniversiteli gence barınma hizmeti sunulan ve beslenme desteği verilen kurum, 'Yurt başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorularını yanıtsız bırakmadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı güvencesiyle işletilen KYK yurt başvurularının sonuçları Yurtkur resmi sayfası üzerinden açıklanacak.
BAŞVURUSU SONRADAN ALINACAKLAR
2017-2018 eğitim öğretim dönemi için 30 Haziran 2017 tarihinden sonra bir yükseköğrenim programına kayıt yaptıran/yaptıracak yatay/dikey geçiş öğrencileri, ek kontenjanla yerleşecek öğrenciler, özel yetenek sınavı ile yerleşecek öğrenciler ile yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı olan veya kayıt yaptıracak tüm öğrencilerin yurt başvuruları bir sonraki aşamada alınacak.
BAŞVURU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?
Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından bilgilerinde değişiklik olan öğrenciler, başvuru süresinin sonuna kadar bilgilerini yine "e-devlet" üzerinden güncelleyebilecek. Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca 11 farklı kamu kurum ve kuruluşlarınca araştırılacak. Başvuru sonuçları KYK'nın kurumsal internet sitesi "yurtkur.gsb.gov.tr" üzerinden duyurulacak.
KYK YURT KAYITLARI İÇİN BELGELER NELERDİR?
Önceliği olanlar için öncelik belgesi, Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf, Ebeveyni %40 ve üzeri engelli olanların tam teşekküllü hastaneden alacakları rapor, Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/dekontu(Yurttan temin edilecektir.) 18 yaşından küçükler için Aile İzin Onay Belgesi, Aynı öğrenim döneminde yüksek öğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi(Kayıt tarihinden itibaren 1 ay içinde ibraz edilecektir.)
KYK BURS VE KREDİ BAŞVURUSUNU KİMLER YAPABİLİR?
->Ön lisans öğrencileri
->Lisans öğrencileri
->Açık Öğretim öğrencileri (Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
->İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler
->Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri (hazırlık sınıfında burs verilmez)
->Vakıf Üniversitesi öğrencileri
->LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler (öncelikli olarak)
->Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler
->Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler
->İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.
KYK BURS VE KREDİ BAŞVURUSUNU KİMLER YAPAMAZLAR?
->Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
->Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibariyle bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
->Yabancı uyruklu öğrenciler,
->Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
->Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
->Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci
->Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
->Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
->Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan yararlanamazlar.
Öğrenciler aldıkları kredi-burs miktarını üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra geri ödenmeye başlıyor. İşe başlayamayan öğrenciler borcunu erteletebiliyor.
KYK ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, KYK yurtlarına başvuruların başladığını hatırlatarak, kredi-burs başvurularına ilişkin şu bilgilerine yer verildi:
“Üniversite öğrencileri için burs ve kredi müracaatları Ekim ayında başlayacak olup 11 devlet kurumundan gelen bilgiler doğrultusunda Burs/Kredi kazananlara 2017 Ekim ayından itibaren ödemeler yapılacaktır. Burs ve kredi takvimine ilişkin ayrıntılar ilerleyen dönemde www.kyk.gov.tr internet adresinden ve @GSBYurtkur sosyal medya hesabından da yayınlanacaktır.”
Öğrencilere TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre her ayın 6.-10. günleri arasında ödeme yapılacaktır.
ADAYLARIN KYK BAŞVURULARIYLA İLGİLİ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER!
->Bu nedenle öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-devlet'e girip, okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde yanlışlık olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleri bürolarıyla görüşerek düzelttirmeleri gerekecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapılamayacak.
->Bilgilerinde hata olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek.
->Ayrıca başvurular e-devlet üzerinden alınacağı için, e-devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimlikleri ile PTT şubelerinden e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet'e giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekiyor.
Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak, yapılmaktadır.