Açık öğretim listesi kayıt yenileme ve yeni kayıt işlemleri başladı. Peki 2017 yılında kayıt yenileme ücretleri nekadar oldu. Yeni kayıt işlemlerinde zam var mı? Yeni kayıt işlemleri son gün ne zaman? AÖL Kayıt yenileme işlemleri son gün ne zaman? TÜM BU SORULARIN CEVAPLARI HABERİMİZDE....
Kayıt Yenileme Sınav Bedeli
Açık Öğretim Lisesine kayıt yenileme yaptıracak öğrenciler, her yıl belirlenen Kayıt yenileme sınav bedelini ödemek zorundadır. 2017 yılında, bir dönem için kayıt yenileme sınav bedeli, belirlenmiştir.
Öğrenci adayı, T.C. Kimlik Numarası beyan ederek T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası’nın Bankamatiklerine (ATM) veya Türkiye Vakıflar Bankası şubelerine giderek ya da ilgili bankaların İnternet Bankacılıkları üzerinden MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına 30 TL ödeyecek ve dekontu muhafaza edecektir. (T.C. vatandaşı olamayan öğrenci adayları ise AÇIK İl Göç İdaresi Müdürlüklerinden alacakları kimlik numarası ile anlaşmalı bankalara müracaat edeceklerdir.) ÖNEMLİ NOT: (Şuan ki Bankamatiklerde ve İnternet Bankacılığı üzerindeki sınav ücreti ibaresi “AÇIK ÖĞRETİMLİSELE 2018/1 İLK.KA YIT-KA YIT YEN.ÜCR.”şeklindedir.)
Kayıt yenilemek için sınav bedelinin ödendiği, sistem üzerinden görülmektedir. Sistemde görünmeyen ödemeler, kayıt yenilemenizin gerçekleşmesini engeller. Bunun için sınav bedelinizi doğru hesaba yatırdığınızdan emin olunuz.
Kayıt yenileme sınav bedelinin 5 TL’ si ise Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Okul Aile Birliklerinin vereceği banka hesap numarasına veya söz konusu okullardaki ilgili görevliye makbuz karşılığında ödenecektir.
Kayıt yenileme işlemleri Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi Tarafından otomatik olarak yapılan öğrencilerimiz Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne kitap, resmi yazı vb. nedenlerle müracaat ettiklerinde kendilerinden 5TL kayıt yenileme sınav bedeli alınacaktır. Öğrencilerimizin ikinci bir defa sınav bedeli ödememesi için bulunulan dönem adına ödenmiş olan 5TL sınav bedeli makbuzunu mutlaka saklamaları ve yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Kayıt yenileme sınav bedelini iki şekilde yatırabilirsiniz.
Tüm ödeme kanallarından yapılacak ödemelerde adayların katılacağı ilgili sınavın adıyla ücret yatırmaları gerekmektedir.
https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartı ile kayıt yenileme sınav bedelini yatırabilirsiniz.
Tahsilat esnasında adaylardan talep edilen telefon numarası mümkün olduğunca adaya ait olması ve doğru telefon numarası bildirilmesi zorunludur.
2- Kayıt yenileme sınav bedeli anlaşmalı bankaların ATM’lerinden yatırılmaktadır. ATM’lerden yatıracağınız ücretin mutlaka Açık Öğretim Lisesi kayıt yenileme sınav bedeli olarak yatırıldığına dikkat ediniz.
Bankamatikten Para Yatırılırken İzlenecek Adımlar
GÎRİŞ tuşuna basınız.
Dil seçeneklerinden TÜRKÇE tuşuna basınız.
Ana sayfadan ÖDEME İŞLEMLERİ tuşuna basınız.
EĞÎTÎMÖDEMELERÎ tuşuna basınız.
Karşınıza gelen seçeneklerden MEB ÖDEMELERİ ni seçiniz.
Ödeme yapmak istediğiniz sınav türünü seçiniz. (AÇIK ÖĞRETİM LÎSESÎ/MAOL KAYIT YENİLEME ÜCRETİ)
ATM tuşları yardımıyla T.C. KÎMLÎK NUMARANIZI girin ve GİRİŞ tuşuna basınız.
Yatıracağınız 30 TL ’yi düzgün biçimde hazırlayın ve DEVAM tuşuna basınız.
Paranızı ekranda gösterildiği şekilde bölmeye yerleştirin ve GİRİŞ tuşuna basınız.
Para tanımlama işlemi için lütfen bekleyiniz.
Yatırdığınız tutarla ekrandaki tutarı karşılaştırın, kabul edilen tutarı onaylamak için DEVAM tuşuna basınız.
Ekranda görünen bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra onay için EVET tuşuna basınız.
Paranızyatırılırken lütfen ATM’den ayrılmayınız.
Îşleminiz tamamlandıktan sonra makbuzunuzu almayı unutmayınız.
Türkiye ’de ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerimizden T. C. Kimlik Numarası olmayanların kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilmeleri için İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilen yabancı kimlik numarasını almaları gerekmektedir.
Kimlerden Kayıt Yenileme Sınav Bedeli Alınmaz?
1974 Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olanların eş ve çocuklarından, aynı mücadelede gazi olanlar ile eş ve çocuklarından
Şehitlerin eş, çocuk, kardeş, anne ve babasından, gazilerin ise kendisi ile eş, çocuk, anne ve babasından,
Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar ile İstiklal Madalyası verilmiş olanlardan,
Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri verilenlerden,
Cezaevinde tutuklu veya hükümlü olanlardan, durumlarını belgelendirmek şartıyla kayıt yenileme bedeli alınmayacaktır.
Söz konusu belgelerin fotokopileri alınacak ve üzerine “aslı gibidir” ibaresi yazılarak sisteme tarandıktan sonra öğrenci dosyasına konulacaktır.
BağlantıÖğrencinin Yapacağı İş ve İşlemler
Öğrenciler kayıt yenileme işlemi sırasında, fotoğrafları sistemde kayıtlı değilse ya da var olan fotoğraf tanınmayacak kadar silik, karanlık, bozuk vs. ise fotoğraflarının sisteme yeniden aktarılmasını sağlamak zorundadır. (İleriki sınavlarda, sınav giriş belgelerinde fotoğrafı olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır).
2003 yılından önce Açık Öğretim Lisesine kayıt olmuş ve bu tarihten sonra hiç kayıt yenileme işlemi yaptırmamış öğrencilerimizin T.C. Kimlik Numarası, Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine kayıtlı olmayabilir. Bu öğrencilerimizin yatırdıkları ücret sistem tarafından görülmeyeceği için öncelikle T.C. Kimlik Numaralarının, Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine kaydedilmesini sağlamaları gerekmektedir. Bunun için irtibat bürosuna başvurmalı veya durumlarını anlatan bir dilekçeye (dilekçeye öğrenci numarası ve T.C. Kimlik Numarası yazılması kaydıyla), nüfus cüzdanı fotokopisini de ekleyerek, en fazla bir sayfa olacak şekilde 0 312 213 01 75’e faks ya da [email protected] adresine e-Posta yoluyla göndermeleri gerekmektedir.
Ders seçme işlemi en geç 22 Eylül 2017 günü mesai bitimine (saat 18:00) kadar yapılacaktır. Ders seçme işlemi sistemde ,“Ders Seçme ve Kayıt Yenileme İşlemleri” menüsü altında yer alan “Ders Seçme İşlemi“ seçeneğinden yapılır. Ders seçme işleminin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı açıklama resmî web sitemizde yer almaktadır.
Süresi içerisinde ders seçme işlemini yapmayan/yapamayan öğrencilerin ders seçme işlemleri sistem tarafından yapılır. Öğrenciler seçilen derslerden sınava girmek zorundadır.
Sınav giriş yerini değiştirme veya adres bilgilerinde güncelleme işlemleri en geç 22 Eylül 2017 mesai bitimine (saat 18:00)kadar yapılacaktır.
Açık Öğretim Lisesi, sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgilerini resmî web sitesi aracılığı ile duyurmaktadır. Öğrenciler sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgilerini http://aol.meb.gov.tr/adresinde yer alan “sisteme giriş” öğrenci butonundan öğrenci numarası ve şifresini kullanarak öğrenir. Bu bilgiler posta aracılığı ile gönderilmez.
Ders seçimi yapan öğrenci sistem üzerinden seçmiş olduğu derslerin listesi ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat ederek kitaplarını alacaktır.
Öğrencilerimiz, SINAV GİRİŞ BELGELERİNİ sınav giriş yerleri açıklandıktan sonra sisteme giriş yaparak “Öğrenci Genel Bilgiler” menüsü altında bulunan “Sınav Giriş Bilgileri” seçeneğinden görerek çıktısını alacaklardır.
Öğrencilerin sınava girerken SINAV GİRİŞ BELGELERİ ile birlikte fotoğraflı nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport belgelerinden birini yanında bulundurmaları gerekmektedir.
Engelli, Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler;
Engelli öğrenciler, ilk kayıt aşamasında engelli olduğunu belgeleyen raporu vermemiş veya engeli sonradan oluşmuş ise Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine kayıt yenileme sırasında vererek engel durumlarını sisteme kaydettirmeleri gerekmektedir. Engelli öğrencilerimize ait listeler İl Sınav Yürütme Kuruluna gönderilmektedir.
Engeli, sınav organizasyonun başlamasından sonra oluşan öğrencilerin, gerekli hizmeti alabilmeleri için, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya İl/İlçe Sınav Yürütme Kuruluna başvurarak durumlarını belirten raporlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca ibraz edilen raporlar; sisteme işlenebilmesi için de Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne (Ankara) gönderilecektir.
Sınavın kurallarına uygun şekilde tamamlanabilmesi için sınav esnasında engel durumuna göre görevli öğretmenler öğrenciye refakat etmektedir.
Kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar ile (işitme cihazı, insulin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) sınava girilebilmektedir.
Sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olması kaydıyla sınava evde girmek zorunda olan öğrencilerin, hizmetten yararlanabilmesi için irtibat büroları tarafından; sistem üzerinde “Bilgi
Düzenleme” menüsü altındaki “Sınav Bölgesi İrtibat Merkezi” seçeneğinde yer alan “yatarak tedavi görüyor” seçeneğinin işaretlenmesi gerekmektedir.
Ceza ve tevkif evlerinde bulunan öğrencilerin sınavları, Millî Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen bir cezaevinde yapılmaktadır.
Ceza ve tevkif evlerinde bulunan öğrenciler, kitap ve ders notları ile diğer belgelerini cezaevi öğretmeni aracılığı ile talep etmek durumundadır.
İşitme ve zihinsel engeli olanlar (Sağlık Bakanlığının öngörmüş olduğu sağlık kuruluşlarından alınmış heyet raporu olmak kaydıyla) isterlerse “Yabancı Dil” dersinden muaf olabilir. Bunun için durumunu gösteren rapor ile “Yabancı Dil” derslerinden muaf olmak istediğini ifade eden dilekçeyi Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne (Ankara) göndermeleri gerekmektedir.
Hiçbir engeli olmadığı halde, sistem üzerinde özür gruplarından biri işaretlenmiş olarak görünen öğrenciler, İrtibat Bürolarına başvurarak veya Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne (Ankara) bir dilekçe göndermek suretiyle bu yanlışlığın düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir. Engelli Öğrencilerin raporlarının sisteme işlenmesindeki tüm sorumluluk kayıt/kayıt yenileme işlemini gerçekleştiren irtibat bürolarına aittir.
Mesleki Açık Öğretim Lisesinden Açık Öğretim Lisesine I. ve II. dönem ilk kayıt ve I. II. ve III. dönem kayıt yenileme dönemlerinde geçiş yapılabilmektedir. Açık Öğretim Lisesinden Mesleki Açık Öğretim Lisesine geçişler ise sadece I. dönem yeni kayıt tarihleri arasında yapılmaktadır.
Kitap israfını önlemek için başarmış olduğunuz derslerin kitaplarını Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne iade ediniz.
Başaramadığınız ve yeniden seçtiğiniz derslerin kitapları elinizde var ise tekrar istemeyiniz.
Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Şartları.
Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması,
Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım/Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması gerekmektedir.
Başvuru Tarihleri
Açık Öğretim Lisesi 2017 - 2018 Eğitim Öğretim Yılı I. Dönem Kayıt Yenileme Başvuru Tarihleri: 21 Ağustos - 15 Eylül 2017
Açık Öğretim Lisesi 2017 - 2018 Eğitim Öğretim Yılı I. Dönem Mazeretli Kayıt Yenileme Başvuru Tarihleri: 18 Eylül - 22 Eylül 2017
Kayıt Yenileme İşlemini Kimler Yaptıracak?
Öğrencilik durumu silik, donuk veya aktif olan öğrencilerimiz kayıt yenileme işlemi yaptıracaktır.
Kayıt yenileme işlemini yaptırmayanlar I. dönem sınavına katılamaz.
Başvuru Yeri
İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri
Öğrencilik durumu “Aktif, Donuk veya Silik” olan öğrencilerimizden kayıt yenileme sınav bedelini anlaşmalı bankalara yatırmış olanların, kayıt yenileme işlemleri sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Bu öğrencilerimizin kayıt yenileme işlemlerini tamamlatmak için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat etmelerine gerek yoktur.
Otomatik kayıt yenileme işlemi için ilan edilen kayıt yenileme tarihleri arasında her gün mesai bitiminden sonra Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi çalıştırılacaktır. Sistemin çalıştırıldığı saate kadar kayıt yenileme ücretini anlaşmalı bankalara yatıran öğrencilerimizin öğrencilik durumları sistem üzerinden “Aktif’ yapılarak kayıt yenileme işlemi tamamlanacaktır.
Sınav bedeli muafiyeti olanların (mahkeme tedbiri, şehit yakını, gazi vb.)Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine müracaat ederek öğrencilik durumunu “Aktif’ yaptırıp kayıt yenileme işlemlerini tamamlatmaları gerekmektedir.
Kayıt yenileme işlemi tamamlanan öğrencilerimizin öğrenci numarası ve şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapıp, ilan edilen kayıt yenileme tarihleri arasında sınavına girecekleri dersleri seçmeleri diğer bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı Programında Kayıt Yenileme Yaptırmak İsteyen Öğrenciler (Batı Avrupa programı hariç);
Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı Programı kapsamında, Suudi Arabistan (Medine, Cidde, Riyad), Kuveyt, Azerbaycan, İran ve KKTC başkentlerinde bulunan irtibat bürolarından kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilir.
İletişim: http://aokyurtdisi.meb.gov.tr/
DİKKAT: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 92 sayılı ve 24.09.2014 tarihli kararıyla Açık Öğretim Lisesinin haftalık ders çizelgesi değiştirilmiştir. Yapılan bu değişikliğin 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar kademeli olarak öğrencilere yansıtılması istenmiştir. Ancak öğrenci mağduriyetinin en aza indirilmesi için Genel Müdürlük Makamının 11.08.2016 tarihli ve 91554184-100-E.8572984 sayılı Oluru ile kademeli geçiş 2016-2017 eğitim öğretim yılı sonuna kadar uzatılmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle kademeli geçiş tamamlanmıştır. Bu nedenden dolayı Açık Öğretim Lisesinde öğrenimine devam eden her öğrenci Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 92 sayılı ve 24.09.2014 tarihli kararıyla belirlemiş olduğu Açık Öğretim Lisesinin haftalık ders çizelgesine tabi olacaktır. Bu çizelgeye yeni tabi olan öğrencilerimiz daha önceki dönemlerde karşılarına çıkmayan veya başarmış oldukları ortak (zorunlu) dersler tekrar karşılarına çıkarak o derslerden sorumlu olabilirler.
Örgün orta öğretim kurumlarında olduğu gibi Açık Öğretim Lisesinde de "Alan" uygulaması kademeli olarak kaldırılmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılı II. Döneminden itibaren tüm öğrencilerimiz alan yok (alansız) olarak eğitimlerine devam etmektedir.