2018 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Zamlandı? 2018 Ocak Ayı Evde Bakım Maaşı Yatan İller

Türkiye Sakatlar Derneği Orhangazi Şube başkanı Ve Belediye Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Emrullah Akçay ağır engellilere bakan kişilere bağlanan evde bakım maaşı almak için ailede aranan kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemesi gerekiy

2018 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Zamlandı? 2018 Ocak Ayı Evde Bakım Maaşı Yatan İller

Akçay; 2017 yılında az bir farkla ailenin gelir kriteri yüzünden bakım maaşı bağlanamayan kişiler asgari ücretin 2018 yılında yükselmesinden dolayı yeniden gelirlerini 967 TL ile ailedeki kişi sayısı ile çarparak bulabilirler. Bu durumda olan kişilerin bizimle irtibata geçmeleri durumunda kendilerine yardımcı olacaklarını belirtti. Akçay; Evde bakım maaşı bağlanabilmesi için kişilerin tam teşekkülü bir hastaneden(Orhangazi Devlet Hastanesi dahil ) % 50 ve üzeri ve ağır engelli evet olan bir sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor, engellinin ağır engelli sayılabilmesi için yeme içme, yıkanma, tuvalet ve öz bakım ihtiyaçlarını başkasına bağımlı olması gerekiyor dedi.

Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvurabilir. Gerekli şartları yerine getirenlere aylık 1027 lira maaş bağlanıyor. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyenlere bakanlar, bakım maaşı alabilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Yatan iller Ocak 2018

 1 – Kars       
 2- Zonguldak
 3- Sivas
 4- Tekirdag
 5- Şanlıurfa

 

evde-bakim.jpeg
Engelli ailelerinde son zamanlarda en çok konuşulan konulardan birisi de özürlülere verilen özürlü sağlık kurulu raporlarındaki 'Evet' ve 'Hayır' kısımlarına girilen sonuçlar oldu. Özürlülük oranı çok yüksek olduğu halde Evet yazılmadığı halde daha düşük oranda özürlüğü bulunan bazı raporlara ise Evet yazılması kafalarda soru işareti bırakıyor. Evde bakım maaşına müracaat edenler ve özürlü maaşına müracaat edenlerle ilgili bazı konulara açıklık getirdik.

AK Parti Eskişehir Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Soner Çoban, "2018 yılı engelli maaşları ve evde bakım ücreti hakkında merakla beklenen zamlı maaşlar ile bu maaşlar için geçerli kişi başı gelir oranları belli oldu.

2022 sayılı yasadan 3 ayda bir alınan engelli maaşları için kişi başına 2018 yılı gelir oranı 483.64 TL olarak belirlenmiştir.

Ağır engelliler için alınan evde bakım maaşında ise kişi başı 2018 yılı gelir oranı 967.27 TL'dir. 2018 yılında 2022 sayılı yasada engelli zamlı maaşları şöyle oldu; raporu yüzde 40-69 arası olanlar bin 247 TL alacak. Raporu yüzde 70'den yukarı olanlar bin 845 TL alacak. 2018 yılı evde bakım zamlı maaşları şöyledir; 2018 Ocak-Temmuz arası bin 68 TL, 2018 Ağustos-Aralık arası bin 105 TL. Tüm engelli vatandaşlarımıza ve yakınlarına duyurulur" dedi.

Engellilerin yaşamı oldukça zordur. Dolayısıyla hem maddi hem de manevi desteğe daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Engelli vatandaşların yaşamını biraz olsun madde açıdan kolaylaştırmak için 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun Ek 7. Maddesi gereğince, bakıma muhtaç derecede özürlü vatandaşlara Evde Bakım Maaşı verilmektedir.

Evde bakım parasını alabilmeniz için belirlenen kritileri sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bunun için belirlenen üç kriteri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu hususlardan ilki, tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olması gereken ağır engelli olduğunu belirten bir sağlık kurulu yazısı. Bu yazıda engel oranının yüzde elli üzerinde olduğu ve ağır engelli kısmında da evet olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, özürlülere verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarında “Ağır Özürlü (Evet,Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her özürlü başvuru hakkına sahiptir. Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.


Evde bakım parası için ağır özürlü sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir. Engelli bir kişinin evde bakım parası karşılığı evde bakım hizmetini alabilmesi için üç şart gereklidir. Bunlardan birincisi; özürlünün ailesindeki kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin 2/3’ünden az olmalıdır.


Bakıma muhtaç yakını olanların hem maaşa müracaattan önce hem de maaş bağlandıktan sonra maaş uygulaması hakkında bilgi sahibi olması zorunludur. Evde bakım maaşı alanların yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle ya da kişilerin “bir şey olmaz’’ düşüncesinde olmalarından dolayı bakım verenlerin maaşları kesilmektedir ve bu kişiler geriye dönük borç ödemek zorunda kalmaktadır.

Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır. Bu hizmet evde bakıma destek yardımı olarak sosyal yardım niteliğinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü görev alanına verildiğinden (Temmuz 2015) SYGM tarafından yeni Yönetmelik hazırlanmış olup henüz yürürlüğe girmemiştir.


Evde Bakım hizmeti ücreti ya da aylığı tamamen “Ağır Özürlü” sınıfına giren özürlü vatandaşlara bakmayı kabul etmiş akrabası veya vasisi olan bakıcıya verilen bir aylıktır. Evde Bakım Maaşı için İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri veya Toplum Merkezlerine başvurulabilir.

Evde bakım parası; Ocak 2018'de bin 68 liraya, Temmuz 2018'de bin 105 liraya, Ocak 2019'da bin 149 liraya, Temmuz 2019'da ise bin 207 liraya çıkacak.

Evde Bakım Maaşı için kimler başvurabilir? Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

Kimler Başvurabilir?

Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, özürlülere verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarında “Ağır Özürlü (Evet,Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her özürlü başvuru hakkına sahiptir. Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.  Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır. Bu hizmet evde bakıma destek yardımı olarak sosyal yardım niteliğinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü görev alanına verildiğinden (Temmuz 2015) SYGM tarafından yeni Yönetmelik hazırlanmış olup henüz yürürlüğe girmemiştir.

Başvuru Şartları

- Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

- Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek.

- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun (606.95 TL/ 1 Temmuz 2015-31 Aralık 2015) bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

- 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.

Başvuruda İstenilen Belgeler

- Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.

- Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi

- Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.

- Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.

- Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.

- Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı

Başvuru Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvurunun SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşmasını takiben, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar. Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, acil durumlar haricinde, yukarıdaki belgelerin SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşması ile başvuru sahibinin oturduğu yer dikkate alınarak işlem sıralaması yapılır. Başvurunun sonuçlanması, normal süreçte 3-6 aylık bir süre aldığı belirtilmektedir.

2017 yılı asgari  itibariyle kişi başı düşen miktar, 847 TL olmuştur.

Evde Bakım Ücreti/Evde Bakım Destek Yardımı Tutarı Ne Kadar Ödenmektedir?

Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımı her bir engelli için her ay  10.000 gösterge rakamı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154. maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayının çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödenir (Aylık Katsayıx10.000=830.84 TL./ 1 Temmuz 2015-31 Aralık 2015)

Araştırmanın konusu, araştırmanın amacı, hedefi, yöntemi, kullanılacak ölçekler, süresi, kaynakçası, etik kurul kararı, kuramsal çerçevesi, nerede yapılacağına ilişkin bilgileri içeren dosyayla birlikte araştırmanın yapılacağı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuru yapılmaktadır. Başvuru İl Müdürlüğünce değerlendirildikten sonra bu dosya İl Müdürlüğü görüşünün de eklenerek Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡