2018 Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan bayramı tatili kaç gün?
2018 Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan bayramı tatili kaç gün? İslam Dünyasının sabırsızlıkla beklediği 11 ayın sultanı ramazan geldi, gelecek derken geldi. Ramazan ayını oruç ibadetiyle geçirecek vatandaşlar şimdiden Bayram hazırlıklarını yapmaya başladı
Ramazan'ın ardından kutlanan 2018 Ramazan Bayramı ne zaman? Özellikle çalışanlar Ramazan Bayramı tatilinin ne zaman olacağını merak ediyor. Ramazan Bayramı, arefe günü ve Kadir gecesi ile ilgili merak ettiğiniz konuları sizler için derledik.
RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?
İslam alemi için senenin en güzel zaman dilimini oluşturan Ramazan nihayet geldi. Bereket ve bolluk getiren, imanı güçlendiren, kul ile Allah arasındaki en güzel köprü konumundaki Ramazan 16 MAYIS 2018 tarihinde başlayacak ve bir ay boyunca da devam edecek. Üç ayların içerisinde yer alan Ramazan’ da Müslümanların oruç tutması farz kabul edilmiştir. 30 gün boyunca Allah rızası için ibadet eden kullar, Ramazan Bayramı ile ödüllendirilecektir.
Son yıllar da, dünya meşakkatinin artmasından dolayı bayramlar bir tatil dönemi olarak değerlendirilemeye tabi tutuluyor. Resmi tatil ilan edilen Ramazan Bayramı 15 Haziran’ a denk gelecek.
Geçtiğimiz sene hafta içine gelen Bayram süresini uzatma imkanını yakalamışlardı. Fakat, özellikle memleketine ziyarete gidecek olanlar ya da yurt dışına çıkacak vatandaşlar düşünüldüğü için sürenin uzatılması bekleniyor. Buna rağmen uzun bir tatilden bahsetmek söz konusu olmuyor.
ARİFE GÜNÜ BANKLAR AÇIK MI?
Ramazan Bayramı’nın ilk günü 15 Haziran Cuma günü, ikinci günü 16 Haziran Cumartesi, üçüncü ve son günü ise 17 Haziran Pazar günü olacak. 4 günlük ramazan bayramı tatili süresince resmi daireler ve bankalar kapalı olacak.
2018 Yılı Ramazan bayramının başlangıcı ve bitiş tarihlari aşağıdaki gibidir:
Arefe günü, 14 Haziran 2018 Perşembe
Ramazan Bayramı 1. Gün, 15 Haziran 2018 Cuma
Ramazan Bayramı 2. Gün, 16 Haziran 2018 Cumartesi
Ramazan Bayramı 3. Gün, 17 Haziran 2018 Pazar
2018 yılında mübarek Ramazan ayı perşembe günü başladı ve yine perşembe günü bitiyor. Ramazan Bayramının ilk günü Cuma gününe denk geliyor. Kadir gecesi ise 10 Haziran Pazar günü.
ÜÇ AYLAR
Üç aylar, Hicri takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da Ümmetin ayıdır.Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.
KADİR GECESİNİN ÖNEMİ
Kadir Gecesi İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir.
Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir.Kadir Suresinde Kur’an’ın Kadir Gecesi'nde indirildiğinden, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi'nin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerlerden bahsedilir.
Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur’an’ın Kadir Gecesi'nde indirildiğinden, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi'nin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerlerden bahsedilir.
RAMAZAN BAYRAMI
Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.
Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı'nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.
Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.
Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.
İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilirler. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı'daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.
İSLAM'DA RAMAZAN
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”
Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.
2018 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?
22 Mart 2018 Perşembe günü Regaib Kandili.
13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Kandili.
30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili.
19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili.
19 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.
2018 RAMAZAN BAŞLANGICI
16 Mayıs 2018 Çarşamba günü Ramazan başlangıcıdır.
2018 KADİR GECESİ
2018 Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar günü.
14 Haziran 2018 Perşembe günü (Ramazan) arefe günüdür.
2018 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
20 Ağustos 2018 Pazartesi günü (Kurban) arefe günüdür.
21 Ağustos 2018 Salı günü Kurban Bayramı 1. günü.
22 Ağustos 2018 Çarşamba günü Kurban Bayramı. 2. günü.
23 Ağustos 2018 Perşembe günü Kurban Bayramı. 3. günü.
24 Ağustos 2018 Cuma günü Kurban Bayramı. 4. günü.
2018 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?
11 Eylül 2018 Salı günü Hicri yılbaşıdır.