2018 Seçim Sandık görevli ücretleri ne zaman ödenecek?
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekilleri seçimleri geride kalırken, seçimde görev alanlar 2018 Seçim Sandık Görevli Ücretleri Ne Zaman Ödenecek? Sandık Görevlisi Ücretleri Hangi Bankalardan Ödenecek? diye merak ediyor. İşte tüm detayl
Sandık kurullarında görev yapan görevlilerin ücretleri de kendi aralarında ayrılmaktadır. Sandık kurulu başkanları ile üyeleri farklı ücret almaktadırlar. Ayrıca sandık kurulunda görev alan sandık görevlilerinin eğitime katılım durumları da alacakları ücrette değişiklik oluşturmaktadır.
Ödemelerin ne zaman başlayacağı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken bitiş tarihi ile ilgili bilgi daha önceden paylaşılmıştı. Takribi 15-20 gün içerisinde sandık kurulu görevlilerine ücretlerin ödenmeye başlanması bekleniyor.
Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan protokol doğrultusunda, ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak, elden ödeme yapılmayacak.
24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde binlerce sandık görevlisi görev aldı. Sandık görevlisi olarak görevlendirilen, görev almak için müracaat eden sandık görevlileri bu görevlerinin karşılığında ücret almaya da hak kazanmaktadırlar. Sandık kurullarında başkan ve üyeler dışında siyasi parti temsilcileri, ikinci derece sorumlular, üçüncü derece sorumlular, şoför ve hizmetliler ile il /ilçe kurullarında görev yapan görevliler de yevmiye üzerinden ücret almaktadırlar.
2018 Seçim Sandık görevli ücretleri ne zaman ödenecek?
Sandık kurullarında görev yapan görevlilerin ücretleri de kendi aralarında ayrılmaktadır. Sandık kurulu başkanları ile üyeleri farklı ücret almaktadırlar. Ayrıca sandık kurulunda görev alan sandık görevlilerinin eğitime katılım durumları da alacakları ücrette değişiklik oluşturmaktadır. Ödemelerin ne zaman başlayacağı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken bitiş tarihi ile ilgili bilgi daha önceden paylaşılmıştı. Takribi 15-20 gün içerisinde sandık kurulu görevlilerine ücretlerin ödenmeye başlanması bekleniyor.
Erken seçimde görev alacak sandık kurulu başkanı eğitim alırsa 306 lira (3 günlük), sandık görevlileri eğitim alırsa 186 lira (2 günlük) ücret ve bina sorumluları eğitim alırsa 306 lira (3 günlük) alacak.
Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan protokol doğrultusunda, ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak, elden ödeme yapılmayacak.
Ödemeler 14 Aralık 2018 Cuma gününe kadar devam edecek.
SANDIK GÖREVLİSİ GÜNLÜK ÜCRETLERİ
-Baskan ve Üyeler 217,00
-Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 108,00
- İkinci Derecede Sorumlu Görevliler (Şube Müdürü, BİM Müdürü, Ayniyat Saymanı, BİM Koordinatörü) 104,00
- Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı) 102,00
- Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur) 99,00
-Şoför ve Hizmetliler 93,00
-Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
-Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI
-Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 108,00
- İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 93,00
- Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 104,00
- Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 99,00
- Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 93,00
- Askı Yeri Görevlileri 88,00
- Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
-Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
- Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
SANDIK KURULLARI
- Başkan 102,00
- Üye 93,00
BİNA SORUMLULARI
102,00
1-)Sandık Kurulu Başkanı Nasıl Belirlenir?
Bahsedilen kanunun 22. Maddesinde sandık kurulu başkanının nasıl belirleneceğine değinilmiştir. Bu husus 2018 yılı mart ayında 7102 sayılı kanun ile değiştiğinden en güncel halini sizler ile aşağıda paylaşıyoruz.
Sandık kurulu başkanının belirlenmesi
Madde 22 – İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.
2-)Sandık Kurulu Üyeliklerinin Belirlenmesi Nasıl Yapılır?
Sandık kurulu üyelikleri:
Madde 23 –
Sandık kurulu üyelikleri aşağıdaki şekilde belli edilir:
İlçe seçim kurulu başkanı, o seçim çevresinde seçime katılan ve ilçede teşkilatı bulunan siyasi partilerden, son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış olan beş partiye, her sandık için birer asıl ve birer yedek üye adını beş gün içinde bildirmelerini tebliğ eder.
Bu yoldan tespit edilen sandık kurulu üye sayısı beşten az olduğu takdirde, eksik kalan üyelikler, aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerden, aldıkları oyların büyüklük sırasına göre, aynı usulle tamamlanır.
Oylarda eşitlik halinde ad çekilir.
Yukarıdaki hükümlerin uygulanmasına rağmen beş asıl ve beş yedek üyenin tümü belirlenemediği takdirde, o ilçede seçime katılan ve teşkilatı bulunan diğer siyasi partiler arasında ad çekilir. Ad çekmedeki sıraya göre, adı çıkan, eksik üyelik sayısı kadar siyasi partinin yukarıda yazılan usulle bildireceği kimseler, sandık kurulu üyesi olur.
İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler.
Yukarıdaki fıkralar gereğince belirlenen sandık kurulu asıl üyelerinden göreve gelmeyenin yerine, öncelikle, gelmeyen üyenin yedeği alınır.
Sandık kurulu başkan ve üyelikleri için ad çekme işlemleri, ilçe seçim kurulu huzurunda, bu kurulun başkanı tarafından yapılır.
Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimselerden doldurulur.
Kimler Sandık Kurulunda Görev Alamazlar?
Kurullarda görev alamayacak olanlar:
Madde 26
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanununun 3 üncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar, bu Kanunda gösterilen kurullara seçilemezler.
648 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilere üye olamayacak kimseler; bu kurullarda üye, müşahit veya temsilci olarak, siyasi partiler tarafından görevlendirilemezler.