2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmeleri devam ediyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "KOBİ düzeyinden başlayarak her düzeydeki, ihracatçımıza bu yıl 2 milyar 34 milyon TL destek vermeyi öngörüyoruz. Bu destekleri ihracat potansiyeline doğrudan katkı sağlayacak alanlara veriyoruz" dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "KOBİ düzeyinden başlayarak her düzeydeki, ihracatçımıza bu yıl 2 milyar 34 milyon TL destek vermeyi öngörüyoruz. Bu destekleri ihracat potansiyeline doğrudan katkı sağlayacak alanlara veriyoruz" dedi.
2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmeleri ve 2017 Kesin Hesap Kanunu görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda devam ediyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rize'de görevi başınca şehit edilen Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'ye Allah'tan rahmet ve ailesine başsağlığı ve sabır diledi. Türkiye'nin ihracatının kasım ayı itibariyle 168.1 milyar dolar olduğunu söyleyen Pekcan, yıl sonunda ise 170 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmasını hedeflediklerini aktardı.. Pekcan, "2018 yılının ilk 11 ayında ihracatımız yüzde 7.7 artarak 154.2 milyar dolara, ithalatımız aynı dönemde 206. 5 milyar dolara çıkarak geçen yılın yüzde 2 altında gerçekleşmiştir. İlk 11 ayda dış ticaret açığımız yüzde 22.7 gibi önemli bir oranda düşerek 52.2 milyar dolar olurken, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 74.7'ye yükselmiştir. Mal ve hizmet birlikte değerlendirildiğinde 2018 Ocak-Ekim döneminde ihracat 186.1, ithalat 203 milyar dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 91.3'e yükselmiştir" ifadelerini kullandı.
"Bu destekleri ihracat potansiyeline doğrudan katkı sağlayacak alanlara veriyoruz"
"KOBİ düzeyinden başlayarak her düzeydeki, ihracatçımıza bu yıl 2 milyar 34 milyon TL destek vermeyi öngörüyoruz. Bu destekleri ihracat potansiyeline doğrudan katkı sağlayacak alanlara veriyoruz" diyen Pekcan, 2018 yılında ihracatçı sayısının 11 bine yükseldiğini belirterek, ihracatçı firmaların yüzde 70'inin KOBİ'ler olduğunu aktardı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, yerli kaynakların özellikle yenilenebilir kaynakların sonuna kadar kullanılması konusunda bir fikir birliği olduğunu belirterek, "Biz de defaatle nükleer enerjinin onların korktuğu kadar önemli etkileri olmadığını söyledik ama herhâlde bu süreç ve tartışma devam edecek. Dünyada da nükleer teknolojiler başladığından bugüne aslında tartışılıyor ama bugün baktığımızda biraz önce konuşmacılarımız da ifade etti, Fransa'da yüzde 72 civarında enerjisini nükleer enerjiden elde ediyor. Ada memleketlerinde, Japonya da hakeza öyle, Amerika Birleşik Devletleri'nde var, Avrupa Birliğinin ortalaması yüzde 25 civarında. Demek ki nükleer enerjiden kolay kolay vazgeçmeyeceğiz. Özellikle sıfır emisyon üretmesi açısından baktığınızda temiz teknolojiler arasında sayılan bir enerji kaynağı. Biz bu süreçte biraz elli yıl arkadan geliyoruz baktığımızda ama inşallah elli yıl sonra da olsa bu teknolojiye ülke olarak kavuşmuş olacağız. Nükleer teknolojiye sadece enerji olarak bakmak doğru değil; tıptan tarıma kadar birçok alanda aslında bugün istifade ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Elektrik üretim miktarımızı yüzde 60'ların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz"
Bakan Dönmez, 2017 yılı ve 2018 yılı ilk on ayında devreye alınan elektrik santrallerinde tarihi bir rekor kırdıklarını kaydederek, "13 bin megavat. Birçok Avrupa ülkesinin mevcut kurulu gücünden daha fazla kurulu gücü inşa ettik ve bunların büyük bir kısmı, 8 bin megavatı da güneş ve rüzgâr olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan oluşmaktadır. Attığımız bu adımlarla, elektrik üretimimizde yerlilik oranını yüzde 50'lere çıkarmış durumdayız. Yaptığımız planlamalar doğrultusunda, inşallah, bu yerli kaynaklardan elektrik üretim miktarımızı yüzde 60'ların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. An itibarıyla, kurulu gücümüz itibarıyla baktığımızda, elektrik kurulu gücünde, aslında yerli ve yenilenebilir kaynakların oranı yüzde 65 ancak kesintili kaynaklardan elektrik ürettiğimiz için, onun toplam üretimdeki payı nispi olarak daha düşük olmaktadır, buna da dikkat etmekte fayda var" diye konuştu.
TANAP'ı işletmeye aldıklarını ifade eden Dönmez, "Oradan yaklaşık 6 milyar metreküplük bir gaz akışı ülkemize sağlanacak, 10 milyar metreküp de ülkemizi kat ederek Yunanistan üzerinden Avrupa pazarlarına gidecek bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Yine, Türk Akımı, son dönemde uluslararası ölçekte geçerli olan en büyük projelerden birisi. Geçtiğimiz ay, biliyorsunuz, bunun deniz kısmındaki işlerinin bitim törenini yapmış olduk, inşallah, 2019 yılı sonunda da Türk Akımı'nı işletmeye açmış olacağız. Keza depolama konusu sonu derece önemli. Özellikle doğal gaz kışın talebi yüksek bir ürün çünkü havalar soğuyunca ısınma talebi artıyor, onun için depolara ihtiyacınız var. Biz depolara yapmış olduğumuz yatırımla hem yüzer LNG depolarıyla hem de yer altı depolarıyla kapasiteyi 2-3 misli artırdık ve bugün itibarıyla sisteme 303 milyon metreküp doğal gaz verebilir hâle getirdik" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin enerjide bağımsızlığa ulaşabilmesi için denizde ve karada doğal gaz ve petrol aramalarını artırması gerekiyor" diyen Bakan Dönmez şunları kaydetti:
"Bu kapsamda Barbaros Hayrettin Paşa'yla yaptığımız sismik çalışmaları kesintisiz devam ettiriyoruz. Özellikle şu anda Akdeniz'de, Kıbrıs açıklarında bu aramalarına devam ediyor. Ama arama yetmiyor, bunu çıkartmak lazım, dolayısıyla sondaj yapmak gerekiyor ve sondaj gemimiz Fatih'i de aldık. Yaklaşık bir buçuk ay önce de ilk sondajı Antalya açıklarında başlattık. İnşallah orada üç dört ay içerisinde netice almayı planlıyoruz. Şimdi ikinci bir gemimiz daha geliyor Fatih gemisine, o da yola çıktı. Ocak sonu itibarıyla Akdeniz sularına girmiş olacak."
"İşçilerin bulundukları yerden kurtarılması çalışmaları devam ediyor"
Dönmez, Soma'daki kaza tavan çökmesi nedeniyle 3 işçi mahsur kaldığını söyleyerek, "İşçilerle irtibat kuruldu. Ölen yok. Muhtemelen yaralanma söz konusu. İşçilerin bulundukları yerden kurtarılması çalışmaları devam ediyor. Mesafede 1.5 metreye kadar yaklaşmış" diye konuştu.
Pekcan ve Dönmez sunumlarından sonra milletvekillerinin sorularını cevapladılar.
Pekcan, konkordato ile ilgili soru üzerine, "Anonim şirketlerde 294, limitet şirketlerde 552'ye, toplam 846'ya ulaştı. Bunun 282 İstanbul, 115 Ankara, 65 İzmir, 46 Kocaeli, 28 Mersin, 25 Bursa, 13 Hatay, kayseri 14, diğerleri 260 civarında. 2017'de açılıp kapanan şirket sayısı, açılan 110 bin 575, kapanan 30 bin 648, net 79 bin 927 firma iş hayatına katılmış. 2018'de açılan ticari firma sayımız 121 bin 300, kapanan 81 bin 599. 2018 esnaf açılan iş yeri sayımız 214 bin133, kapanan 96 bin 851" ifadelerini kullandı.
Dönmez, Soma'da tavan çökmesi sebebiyle mahsur kalan üç işçinin kurtarıldığını belirtti. Yenilebilir kaynaklarla ilgili soru üzerine Dönmez, "Toplam kurulu güç 88 bin 177 megavat. Hidrolik kaynaklar 28 bin megavat oluşturuyor. Rüzgar 6 bin 825, jeotermal bin 282 megavat, güneş 5 bin 253 megavat. Toplam yenilenebilir kaynaklar 42 bin 241. Yüzde 48'i yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor" şeklinde cevap verdi.