2019 yerel seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Güven 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak? sorusunu yanıtladı. Güven:"Bugün itibarıyla Türkiye'de mevcut seçmen sayısı 57 milyon 93 bin 985." oy kullanacak dedi

2019 yerel seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, "Bugün itibarıyla Türkiye'de mevcut seçmen sayısı 57 milyon 93 bin 985" dedi. Güven, kaydı dondurulan seçmen sayısının ise 56 bin 495 olduğunu açıkladı. Mükerrer, sahte ve hayali seçmenin olmadığını söyleyen Güven, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Suriyeliler kesinlikle oy kullanamaz" diye konuştu.

2019 yerel seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

İtirazı duyan yok

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçmenlere gerçek yerleşim yerlerinde kayıtlı olmalarının yasal zorunluluk olduğu ve beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenin kayıtlarının dondurulacağını duyurmasına karşın ilçe seçim kurulları bu kapsamda yapılan itirazları reddediyor.

31 Mart yerel seçimleri için 4-17 Ocak tarihlerinde askıya çıkarılan seçmen listelerine göre pek çok yerde olağanüstü seçmen hareketliliği yaşandığı belirlenirken, YSK Başkanlığı bu konuda seçmenlerin gerçek yerleşim yerlerinde kayıtlı olmalarının yasal zorunluluk olduğu uyarısı yapmıştı. Ancak ilçe seçim kurullarının bu kapsamda belirlenen seçmen hareketliliğine karşı itirazlara olumsuz yanıt vermesi dikkat çekiyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, YSK Başkanı Sadi Güven’in 12 Ocak’ta yaptığı duyuruda, “4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında muhtarlık bölgesi askı listeleri güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılmıştır. Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak olup bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır” açıklamasını yaptığını anımsattı.

CHP’li Özel, 31 Mart seçimlerine yönelik askıya çıkarılan seçmen listelerinde yüksek oranda bir seçmen hareketliliğinin tespit edildiğini belirterek, “Bu durumu yalnızca muhtar seçimleriyle ilişkilendirmek doğru olmayacaktır. Bu hareketlilik, il genel meclisi ve belediye seçimlerinde de seçim sonuçlarını etkileyecek oranlardadır. Bu noktada ilçe başkanlıklarımız aracılığıyla yapılan başvurulara olumsuz yanıtlar verilmektedir. YSK Başkanı’nın açıklamalarına karşın, ilçe seçim kurulları bu itirazların incelenmesine yer olmadığı yönünde kararlar vermektedir” ifadesini kullandı.
Özel bu kapsamda Gümüşha-ne’nin Kürtün İlçe Seçim Kurulu’nun, Beytarla, Sapmaz ve Yukarıkaradere köylerindeki olağanüstü seçmen hareketliliğine ilişkin yapılan başvuruya olumsuz yanıt veridiğini belirtti. Özel, “İlçe Seçim Kurulu, İlçe Jandarma Komutanlığı’na bu üç köydeki itirazın incelenmesi için müzekkere yazmış ancak İlçe Jandarma Komutanlığı’nın kış şartları nedeniyle yolların kapalı olduğu gerekçesiyle itirazın incelenmesinin mümkün olmadığını belirttiğini ifade etmiş ve olumsuz yanıt vermiştir” dedi.

KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?

YSK'nın açıklamasına göre oy kullanacak seçmen sayısı 57 milyon 93 bin 985

Güven: "24 Haziran seçimlerinde 736 iken bu seçim döneminde beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı için kaydı dondurulan seçmen sayısı 56 bin 495"

2019 YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır?

Milyonlarca vatandaş seçmen sorgulama nasıl yapılır? Şeklindeki sorularına cevap aramaya başladı. 31 Mart 2019'da nerede oy kullanacağını merak eden vatandaşlar internette araştırmalarına başladı. İşte detaylar...

YSK SEÇMEN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

YSK Seçmen sorgulamak için e-devlet şifreniz üzerinden de kontrol edebilirsiniz ve ya, https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp adresi üzerinden Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No, Resim Doğrulama kutucuklarına bilgileri girip Sorgula sekmesine tıklamanızın ardından nerede oy kullanacağınızı görebileceksiniz

Seçmen sorgulama sayfası için tıklayınız.

NEREDE OY KULLANACAĞIM?

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri için geri sayım başladı ve binlerce kişi "nerede oy kullanacağım" sorusunun cevabını aramaya başladı. Konuyla ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK)dan önemli bir son dakika açıklaması geldi. İşte ayrıntılar...

YSK E-DEVLET SEÇMEN SORGULAMA

 1) e-Devlet Kapısı http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Giriş Yap” bağlantısına tıklayınız.

2) Kimlik Dogrulama Sistemi sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu aşamada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdıgından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif oldugundan emin olununuz.

3) Kimlik Dogrulama Yöntemi - kullanmak istediğiniz kimlik dogrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

Kullanmanız gereken hizmetin adı “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama”dır. Hizmeti bulmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.

Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama yazarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet ana sayfasında bulunan arama kutucuğuna da Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama yazarak sisteme erişebilirsiniz.

Sisteme eriştikten sonra açılan ekranda yurt içi seçmen kütüğündeki bilgileriniz yer alacaktır. Ayrıca seçim dönemlerinde oy kullanacağınız yer bilgileri Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandığında bu sayfada görüntülenir.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri 12 Mayıs Cumartesi gününe kadar askıda kalacak. Muhtarlıklar hafta sonları da hizmet verecek.

YSK Başkanlığının "Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması" da hizmete girdi. Bu uygulamayla yurt içinde ikamet eden seçmenler, askı dönemi içerisinde, kendisinin, aynı hanede oturan yakınlarının ve aynı binada oturan seçmenlerin bilgilerini görüntüleyebilecek, askı dönemi sonrasında kendisinin ve aynı hanede oturan yakınlarının oy vereceği sandık alanı bilgilerini sorgulayabilecek.

Seçim dönemleri dışında kişi, kendisinin ve aynı hanede oturan yakınlarının seçmen kütüğünde kaydının bulunup bulunmadığını kontrol edebilecek.

Yurt dışında ikamet eden seçmenler, yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığını, kayıtlı ise hangi dış temsilcilikte kaydının bulunduğunu, açık adres bilgilerinin bulunup bulunmadığını kontrol edebilecek.

e-Devlet giriş için tıklayınız

YURT DIŞI SEÇMEN SORGULAMA

 Yurt dışı seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy verebilirler.

  Çağrı Merkezi:+90 444 99 75 ulaşablirsiniz.

  Siteye erişim tıklayınız

"ÖLÜ SEÇMEN" İDDİALARI

Ölü seçmen iddialarına da yanıt veren Başkan Sadi Güven, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden 1 Ocak'tan önceki nüfus kayıtlarını aldıklarını hatırlattı.

Alınan listede, 1 Ocak'tan önceki dönemde 100 yaş üzerinde 6 bin kişinin olduğunu görünce, şüphelendikleri kayıtları incelettiklerini söyleyen Güven, şöyle devam etti:

"Bu 6 bin kişi, ölü olanlar kayıttan düşüldü. Ancak 1 Ocak'tan sonra, yani listeler askıya çıktıktan sonra da 165 kişiyle ilgili de böyle ihbar geldi. Biz de kendi kayıtlarımızı kontrol ettik ve 100 yaş üzerindeki seçmenlerle ilgili araştırma yapılması için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yazı yazdık. Oradan sonuçlar geldi. Bunlardan 7 kişinin sağ olduğu, diğerlerinin öldüğü belirlendi. Bu 7 kişi dışındaki vatandaşlar, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından ve bizim seçmen kütüğü listesinden düşüldü. Seçimde sandık başına koyacağımız listelerde bu vatandaşlarımızın isimleri olmayacak. Sadece bunu da yeterli görmüyoruz. Seçimden bir hafta önce de yine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden ölen vatandaşların listesini tekrar almak suretiyle sisteme işleyip, kayıtlarını düşüyoruz. Dolayısıyla sistemde şu an itibarıyla ölü seçmen görünmüyor. Seçimden bir hafta öncesine kadar vefat eden seçmenleri de listelerden düşüreceğiz."

SURİYELİLERİN OY KULLANMASI

Suriye vatandaşlarının seçimde oy kullanacağı iddialarına karşı da Sadi Güven, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişinin oy kullanması mümkün değil." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananların nereden geldiğinin YSK'yı ilgilendirmediğini belirten Güven, şunları kaydetti:

"Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan, Rusya'dan göç edip vatandaşlığa kabul edilmiş vatandaşlarımız olabilir, başka ülkelerden gelebilir. YSK olarak bu benim sorunum değil. Ben sadece bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadığına bakarım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişileri de diğer şartları yerindeyse, kısıtlı değilse, 18 yaşını doldurmuşsa, asker değilse seçmen olarak listeye yazarım. Onun dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Suriyeliler kesinlikle oy kullanamaz. Ülkemizde bulunan yabancılara da kimlik veriliyor. Ancak o yabancıların kimlikleri 99 ile başlıyor ve 99'lu numara ile başlayan kimlik belgelerini sistemimiz kabul etmiyor. Dolayısıyla Suriyeli birinin sistemde oy kullanması diye bir şey söz konusu değil. Oy kullananların tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler."

GÜVEN'İN BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE 8'İNCİ SEÇİM

Sadi Güven, soru üzerine, 24 Ocak 2013'ten beri yürüttüğü YSK Başkanlığı görevinde sekizinci büyük seçimini yapacağını belirtti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu seçimiyle dokuzuncu kez Kurul Başkanı olarak seçim yapacağını ifade eden Güven, "Seçimi yönetmek zor. Aslında tartışanların çoğu seçim hukuku açısından bilgisi olmayan şahıslar. İkna etmek çok zor. Seçim sistemini bilmeyen kişiler seçimi tartışıyor." dedi.

Güven, bu günlerde hazırladıkları bir kamu spotuyla seçmenleri bilgilendirmeye amaçladıklarını dile getirerek, vatandaşların televizyonlarda yayınlanan bu spotu izlemelerini istedi.

Sandık başında memur üye ile başkan dışında, o seçim bölgesinde son milletvekili seçiminde en çok oyu alan beş siyasi parti temsilcisinin görev aldığını hatırlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşa oylarını onlar kullandırıyor, seçimin sonunda akşam oyları onlar sayıyor, sayım döküm cetvelini onlar tutuyor. Bu belgelerin tamamı kare kodlu olarak ilçe seçim kurulu tarafından tarandıktan sonra ilçe birleştirme tutanaklarıyla siyasi partilerle eş zamanlı olarak YSK'ya geliyor. Sadece bununla da yetinmiyoruz. 2014 mahalli idareler seçiminden bugüne kadar tüm seçimlerdeki tüm sandıkların siyasi partili üyelerinin imzaladığı ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları bizim sitemizde görülebiliyor. Bunlar PDF resim formatında olduğu için değiştirilmesi mümkün olmayan belgeler bugüne kadar da değiştirildiği yönünde hiçbir itiraz da gelmedi. Vatandaşlarımızın, kendi oy kullandığı sandığın tutanağını, bu sandığın ilçe, il birleştirmesini Türkiye geneline kadar görme imkanları var. Bu 2014'ten bu yana yapılıyor. Dünyada bunu tek biz yapıyoruz. Her zaman söylüyorum, seçimde yarışan da seçimi yapan da siyasi partilerdir. Partilerimizin sandığa sahip çıkmasını istiyorum."

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡