2020 bursluluk sınavı konuları nedir? İOKBS sınavında kaç soru var, süresi ne kadar?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti. Binlerde adayın merakla beklediği sınavın tarihi açıklandı. Peki 2020 bursluluk sınavı konuları nedir? İOKBS sınavında kaç soru var, süresi ne kadar? Bursluluk sınavı giriş yerleri açıklandı mı?

2020  bursluluk sınavı konuları nedir?  İOKBS sınavında kaç soru var, süresi ne kadar?
 Haberler, Sondakika Haberleri

Her yıl binlerce ortaokul ve lise hazırlık sınıfı öğrencilerinin devletten düzenli burs alabilmek için katıldıkları  İOKBS sınavı bu yıl pandemi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti. Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen sınavın yapılacağı tarih belli oldu. İşte 2020  bursluluk sınavı ne zaman? İOKBS konuları nedir,kaç soru var, sınav süresi ne kadar? sorularının yanıtları...

İOKBS SINAVI NE ZAMAN?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı kısaca İOKBS'nin bu yıl 5 Eylül 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Bursluluk sınavı yarın saat 10.00'da başlayacak. 100 sorunun sorulacağı sınav ise saat 12.00'da bitecek.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler saat 09.30'da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salona alınmak üzere hazır bulunacak. Öğrenciler, yanlarında getirecekleri fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesiyle sınava girecek.

BURSLULUK SINAVI KAÇ DAKİKA?

 İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencilerinin hazırlandığı bursluluk sınavında öğrencilere 100 test sorusu yöneltilecek. Hazırlanan 100 soru için öğrencilere sınavda toplam 120 dakika verilecek.

2020 bursluluk sınavı ne zaman? İOKBS konuları nedir,kaç soru var, sınav süresi ne kadar?

BURSLULUK SINAVI GİRİŞ YERLERİ

T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, pasaportları olmayan KKTC vatandaşları için fotoğraflı ve kimlik numaralı KKTC kimlik kartı geçerli kabul edilecek. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler, sınava kesinlikle alınmayacak.

BURSLULUK SINAVI GİRİŞ YERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İOKBS'DE KAÇ SORU ÇIKACAK?

İOKBS sınavına girecek 5,6,7 sınıflar için Türkçe 25, Matematik, 25, Fen Bilimleri 25, Sosyal Bilgiler dersinden 25 soru sorulacak. 8 sınıflar için ise  Türkçe 25, Matematik 25, Fen Bilimleri 25, Sosyal Bilgiler 25 ( İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) sorusu sorulacak. 9, 10 ve 11. Sınıflar için İOKBS sınavında   Türk Dili ve Edebiyatı 25, Matematik 25, Fen Bilimleri 25,(Fizik, Kimya ve Biyoloji)  Sosyal Bilimler 25 (Tarih, Coğrafya ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) sorusu sorulacak. İOKBS bursluluk sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorumlu olmayan 5,6,7 sınıf öğrencileri için Sosyal Bilgiler dersinden 8 soru sorulacak, Eğitimlerine  hazırlık sınıfı  (8.sınıf)  9, 10, 11 sınıftan devam eden öğrencilere ise  Sosyal Bilimler derslerinden aynı sınıf seviyelerine göre sorular sorulacak.

İOKBS KONULARI NELER?

Bakan Ziya Selçuk yaptığı açıklamada salgın nedeniyle öğrencilerin sınavlarda  yüz yüze eğitimde gördükleri konulardan sorumlu olacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz haftalarda İOKBS sınav konularına belirten Bakan  Selçuk, ” Bu sınava girecek öğrencilerimiz de bulundukları sınıfların birinci dönem müfredat ve kazanımlarından sorumlu olacaklar. Ayrıca bu sınava girecek 10. ve 11.sınıf öğrencilerimiz 9. sınıfın tüm müfredatından sorumlu oluyorlardı. Bu kapsamı da daralttık ve 10. ve 11.sınıf öğrencilerimiz de sadece 9. sınıfın birinci dönem müfredat ve kazanımlarından sorumlu olacaklar." dedi.

2020 bursluluk sınavı ne zaman? İOKBS konuları nedir,kaç soru var, sınav süresi ne kadar?

İOKBS'YE GİRİŞ ŞARTLARI NELER?

KKTC veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 5, 6, 7, 8 ortaokul yada 9, 10,11.Lise Sınıf bünyesinde eğitim görüyor olmak, Sınavın gerçekleştirileceği eğitim yılında okul değiştirmeye yönelik ceza almamış olmak, Bulunduğu sınıfta sınıfta kalmamış olmak, Aileye gelen paranın yıllık olarak kişi başına düşen miktarının her yıl belirlenen miktarın altında olması.

BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI

Bursluluk sınavı başvurusu için belirli şartları sağlamak önem arz edecek. O şartlar arasında gelir durumu ve öğrenim görülen sınıf durumu da yer alacak. İşte, bursluluk sınavı başvuru şartları;

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

c. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,

ç. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,
d. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî EğitimBakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2019 senesi yıllık gelir toplamından fert başınadüşen toplam miktarın 2020 Mali Yılı için tespit edilen 14.640,00 (ondörtbinaltıyüzkırk)TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2019 yılında elde ettiği tüm gelirleriesas alınacaktır.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.

İSTENEN BELGELER NELERDİR?

Maddi durum belgesinde velinin geliri, velinin eşinin geliri, ekstra gelirler, net yıllık gelir toplamı, yıllık gelir toplamının fert başına düşen yıllık tutarı, velinin veya eşinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin isimleri, belgenin içerisinde yer alacak.

Ailenin 2019 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2020 Mali Yılı için tespit edilen 14.640,00 (ondörtbinaltıyüzkırk) TL’yi geçmemesi gerekecek.

BURSLULUK SINAVI NEDİR?

5. sınıftan 11. sınıfa kadar öğrencilerin girdiği bursluluk sınavı ile devlet, uzun yıllardır öğrencilere burs ve kalacak yer desteği sağlamaktadır. öğrencilerin belirlenmesine ise İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı aracılığıyla karar verilir. Eski adı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı olan bu sınavda yüksek not alan öğrencilere burs imkanı sağlanır. Tüm burslar ve kalacak yer geri ödemesizdir.

2020 bursluluk sınavı ne zaman? İOKBS konuları nedir,kaç soru var, sınav süresi ne kadar?

Etiketler :
1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡