2022 Regaip Kandili Ne Zaman, Regaip Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır?
3 Şubat Perşembeyi 4 şubata bağlayan gece Regaip Kandili için tüm Müslüman alemi tarafından heyecanla bekleniyor. 3 Şubat'ta üç ayların başlaması ile rahmet ve bereket ayları başlamış oluyor. 2022 Regaip Kandili Ne Zaman, Regaip Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır? başlıkları internette çokça aratılıyor. Soruların cevapları haberimizde yer alıyor...
Müslüman aleminin merakla beklediği üç aylara çok az bir zaman kala herkes merakla üç aylar ne zaman başlıyor, üç aylarda hangi ibadetler yapılabilir sorularını cevaplarını arıyor. 2 Şubat'ta başlayan Üç Aylar'ın hemen ardından 3 Şubat tarihinde de Regaip Kandili olacak. 3 Şubat'ı 4 Şubat'a bağlayan gece Regaip Kandili olarak kutlanacak. Peki, 2022 Regaip Kandili Ne Zaman, Regaip Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır? Detaylar haberimizde...
REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?
Milyonlarca vatandaş tarafından araştırılan Regaip Kandili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 3 Şubat gecesi idrak edilecek.
REGAİP KANDİLİ NEDİR?
Regaib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib'in aslı budur.
REGAİB KANDİLİ VE ÜÇ AYLAR HAKKINDA HADİSLER
Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır.Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, “Allah’ım, bize Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” (Keşfu’l Hafa) diye dua etmiştir.
Bu üç ayda ayrıca Regaip, Berat, Miraç ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanısıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir. Konuyla ilgili Abbad ibn Hanif şöyle bir rivayette bulunmuştur: “Said İbnu Cübeyr (ra)’a Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabi verdi. İbni Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: Rasulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz Galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik, (bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, galiba hiç tutmayacak derdik.”(Müslim) Hz. Aişe başka bir rivayetinde bu konuda şunları söyler:
“Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” (Müslim)
RECEP AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?
Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur. (Hadis-i Şerif)
REGAİP KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?
Regaip kandilinde oruç tutmak çok faziletli bir nafile ibadettir.Bu oruç farz olmayıp sünnettir.Bugün oruç tutanlara 1 yıl oruç tutmuş sevabı verilir.Bu oruca geceden niyet etmek gerekir.
Kandil orucuna şöyle niyet edilir:
"Niyet eyledim Rıza-i şerifin için kandil orucu tutmaya"veya nafile oruç tutmaya "
Regaip kandilinde nafile oruca niyet edilebileceği gibi kazaya kalmış farz oruca da niyet edilip tutulabilir.Böylece hem kandil günü oruç tutma sevabı elde edilmiş olur,hem de borç olan kaza orucu ödenmiş olur.Ancak niyeti geceden kaza,yada nafile diye belirtmek gerekir.
Regaip Kandilinde Hangi İbadetleri Yapmamız Sevap Getirir?
- Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
- Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
- Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
- Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
- Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
- Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli. 8. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli;
- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.