22 Nisan 2022 evde bakım maaşı yatan iller | 22 Nisan Cuma! Evde bakım maaşı yatan iller hangileri?
Asgari ücret rakamlarındaki artışın ardından daha önce 1.797,95 TL tutarındaki maddi destek artık 2.292,02 lira olarak ödenecek. Peki, 22 Nisan 2022 evde bakım maaşı yatan iller , 22 Nisan Cuma! Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte detaylar...
22 Nisan 2022 evde bakım maaşı yatan iller, 22 Nisan Cuma! Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? sorusu Nisan ayı itibarıyla vatandaşın gündeminde yer alıyor. Bakım masraflarının karşılanmasına yönelik olarak ödenen ve yaşlı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıran bakım maaşları 2022 yılı itibariyle 2 bin 292 TL olarak hesaplara yansıyacak. Haberimizde 22 Nisan 2022 evde bakım maaşı yatan illerin tam listesine yer verdik.
22 NİSAN 2022 EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER | 22 NİSAN CUMA! EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER HANGİLERİ?
22 Nisan Cuma günü evde bakım maaşı yatan iller açıklandı.
1- Ordu
2- Tokat
3- Antalya
4- Bolu
5- Afyonkarahisar
6- Çanakkale
7- Aksaray
8- Diyarbakır
9- Manisa
10- Bursa
11- Kırıkkale
12- Niğde
13- İstanbul
14- Uşak
15- Bilecik
16- Konya
17- Osmaniye
18- Hatay
19- Gaziantep
20- Ankara
21- Malatya
22- Kocaeli
23- İzmir
24- Kayseri
25- Karabük
26- Samsun
27- Adana
28- Mersin
29- Batman
30- Balıkesir
31- Sakarya
32- Düzce
Bakım maaşınızın yatırılıp yatırılmadığına Ziraat Bankası’na “BAKIYE” yazıp, 4747’e SMS attığınız takdirde ulaşabilirsiniz.
EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA e-DEVLET
e-Devlet kapısında yer alan sayfası üzerinden görüntülenebilen evde bakım maaşı ödeme bilgileri Ziraat Bankası’na “BAKIYE” yazıp, 4747’e SMS atılarak da kontrol ediliyor. Evde bakım maaşı her ayın 15’i itibarıyla hesaplara yatırılıyor.
EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR 2022 ? EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU NİSAN 2022? İŞTE YENİ MAAŞ TUTARI
Evde bakım maaşlarında değişikliğe gidildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık, tarafından yapılan açıklamada temmuz ayı memur maaşlarında yapılan düzenlemenin detayları aktarıldı. Buna göre; Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu.
Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan vatandaşların engelli maaşı ise 2022 itibariyle 1,264,20 lira oldu.
EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLMENİN ŞARTLARI
Bakım maaşı için temel gerekli 3 şart;
1. Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli’’ kısmının işaretli olması gerekir.
2. Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 liradır. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı bağlanmaz.
3. Sosyal hizmetler yetkililerinin yaptığı sosyal incelemede, engelli kişinin bakıma ihtiyacının olduğu tespit edilmiş olmalıdır.
EVDE BAKIM BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Evde bakım maaşı başvurusu için illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine gidilerek form doldurulması gerekir. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.
GEREKLİ BELGELER
Başvuru dilekçesi,
Engelli kişinin engelli raporu,
Engelli kişinin ve bakım verecek kişinin kimlik fotokopisi ve aslı, adrese dayalı sistemde hanede kimlerin yaşadığının beyanı (ikametgâh adres belgesi).
Hanede yaşayanların gelir durumunu gösterir maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu gösterir belgeler,
Engelli kişiye ait iki adet resim,
Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi,
Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve baba boşanmış ise mahkeme kararı gerekmektedir. Burada boşanma gerçekleşmemiş, ebeveynlerden biri evden ayrı yaşıyor olsa da ayrı yaşayan ebeveynin de geliri beyan edilecektir.
KİMLER VASİ OLABİLİR?
Yönetmelikte yer alan hükme göre; üveyler dâhil olmak üzere bakıma ihtiyacı olan engellinin; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her biri engelli vatandaşın vasisi olabilir.
EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN ENGELLİ BİREY İLE BAKICISI AYNI EVDE Mİ KALMALI?
Bakıma ihtiyacı olan engelli ile akrabanın aynı adreste ikamet etmesi gerekmektedir.
DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLENDİRMELER
1. Engelli raporunun süresi bitmeden, mümkünse yeni rapor teslim edilmeli. Zamanında teslim edilemeyen durumlarda, yetkililer haberdar edilmelidir. Aksi halde maaş kesilir.
2. Engelli sağlık raporu yenilendiğinde, raporda 1ağır engellilik” ibaresi kalkarsa, maaş kesilir.
3. Hane geliri arttığında, hanede yaşayanların sayısı arttığında ve azaldığında, hanede bir kişi işe başladığında; yetkililere 1 ay içinde bildirim yapılmalıdır. Aksi halde gelir artışı tespit edilirse, maaş kesilir.
4. Maaş kesildikten sonra yeniden bağlanma şartları oluşursa, ilk müracaat gibi başvuru yapılır. Bakım maaşını yeniden hak etmiş olmak, daha önce geri ödemesi olanların ödemesini durdurmaz.
5. Acil başvurulara öncelik tanınır.
6. Engelli kişinin vefatı halinde 15 gün içinde bildirim yapılmalıdır.
7. Adres değişikliğinde, değişim yapıldığında bildirim yapılmalıdır. Bildirim yapıldığına dair alınan belge, taşınılan yer farklı bir il/semt ise, gidilen yerdeki il müdürlüğüne bildirim yapılır. Aksi halde maaş kesilir.
8. Maaş kesildiğinde, maaşın neden kesildiğini öğrenmek ve duruma itiraz etmek için mutlaka yazılı başvuru yapıp, dilekçenin bir örneği, teslim tarihi ve sayısı alınmalıdır.
9. Aylık ödenen miktar memur maaş katsayısının 1000 ile çarpımı ile belirlenir. 2019 yılı ilk ayı için bu miktar 1306 lira olmuştur.
10. Evde bakıma muhtaç olan birden fazla kişi varsa; bir bakıma muhtaç engelliden sonraki her bir bakıma muhtaç engelli kişi 2 kişi sayılır. Burada dikkat edilmesi gereken konu engelli kişilerin sağlık raporunda ağır engelli ifadesinin olmasıdır. Eğer bir engelli ağır engelli, diğeri hafif engelli ise ya da her ikisi de hafif engelli ise bu hüküm o hane için uygulanmaz. Ağır engelli her bir birey için maaş bağlanır.
11. Eşlerden ayrı yaşayanlar, boşanma gerçekleşene dek hane üyesi sayılır ve gelirleri hane gelirine dâhil edilir.
12. Maaşlar Ziraat Bankasına yatmaktadır. Başka bir bankada hesap açtırmak isteyenler yetkililere bunu bildirmelidir.
13. Çocuğun özel eğitime devam etmesi, bakım maaşına engel bir durum değildir.
14. Engelli kişinin hastaneye yatması durumunda, bu durum yetkililere bildirilmelidir.
15. Yetkililerin ev ziyaretlerinde engelli bireyin bakıcısı olmadan kaldığı tespit edilirse maaş kesilebilir.
16. Bakıcı değişimi gerekiyorsa, değişim yapmadan önce bildirimi zorunludur.
17. Tatile ya da yaz döneminde birkaç aylığına başka bir yere gidilecekse, gitmeden önce mutlaka bildirim yapılmalıdır.
18. Bakım maaşı için yaş sınırı yoktur.
19. Bakıcının da ağır engelli olması halinde, engelli yakınına bakıcı olamaz. Engel oranı .570 üzerinde olanların, bakıcı olmaları konusunda sosyal hizmet müdürlüğünden bilgi alması gerekir.
20. Engelli maaşı alanlara, bakım maaşı da bağlanabilir. Önemli olan; bakım maaşının hane gelirine eklenmesi halinde, engelli maaşı için gereken kişi başı gelirin asgari ücretin üçte birinden az olmasıdır.
21. Engelli maaşı alanların aylıkları, yaşlılık maaşları; evde bakım maaşı gelir ölçümünde hane gelirine dâhil edilmez.
21. Gelir ölçümünde, hanedeki kredi ödemeleri, haciz ödemeleri hiçbir şekilde hesaba katılmaz.
22. Hanede evli olan kardeşlerin geliri, ilgili Yönetmeliğe göre hesaba katılmaz.
23. Maaşlara ilave olan ek mesai ücretleri, yan ödemeler gelire dâhil edilir.
24. ÖTV istisnalı alınan araçların, alım ve satımı konusunda bildirim yapılır. Bu araçlar, evde bakım maaşının kesilmesine neden olmaz ancak, alınan araç muhtaçlığın değerlendirilmesinde dikkate alınır.
25. Evde bakım maaşı haczedilemez.
26. Evde bakım maaşı gösterilerek, banka kredisi alınamaz.
27. Engelli birey bakım kurumuna gönderilirse, bakım maaşı kesilir.
28. Engelli bireyin bir süreliğine bakım evinde kalması halinde yetkililere bilgi verilir. Bu kişilerin maaşları kesilmez. Engelli ailelerinin sosyal hayata katılımın sağlanması amacıyla evde bakım maaşı alınan engelli bireyin Bakanlığa bağlı gündüzlü hizmet veren aile danışma ve rehabilitasyon merkezlerinin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden haftada 16 saati geçmemek kaydıyla faydalanmaları ve Geçici ve Misafir Olarak Bakım Hizmeti Genelgesi (2010/12) kapsamında uygun olan bakım ve rehabilitasyon merkezinde bir yıl içinde en fazla 30 gün olmak kaydıyla geçici ve misafir olarak kalması halinde bakım maaşı kesilmez.
29. Anne babası boşanan engelli bireylerin velayeti almayan ebeveyni tarafından bakılması halinde (örneğin velayet babada iken annesi tarafından bakılacak olması halinde ) bakım maaşı bağlanır. Ancak yönetmeliğin ilgili maddeleri gereğince velayeti alan ebeveynin geliri ayrı hanede oturuyor olsa da hane gelirine dâhil edilir.
30. Ev sahibi olmak bakım maaşına engel değildir. Yeni bir ev alınması halinde bildirim yapılmalıdır. Her türlü kira geliri hane gelirine dâhil edilir.
31. Görme engellilerin özür durumuna göre eğitsel, sosyal ve mesleki rehabilitasyonları nedeniyle yatılı kaldıkları durumlar hakkında; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 20 Şubat 2012 tarihli Genelgede (2012/8) bu durumlarda evde bakım maaşlarının kesilememesi konusunda açıklama yapılmıştır.
32. Ayrı evde yaşamadığı halde eş, çocuk, kardeş (evli olmayanlar) gelire dâhil edilir.
33. TSK’da muvazzaf personel olup OYAK kesintisi olanların kesintileri gelire dâhil edilmez. Ancak TSK da görevli Devlet Memurlarının OYAK üyeliği isteğe bağlı olduğu için hesaplamada, OYAK aidatları gelire dâhil edilmeye başlanmıştır. Bu konuda il müdürlüklerinden bilgi alınız.
34. Evde bakım maaşı alınan engelli bireyin çalışıyor olması bakım maaşının bağlanmasına engel değildir. Önemli olan engelli bireyin alacağı maaş ile hane gelirin artması durumunda kişi başına belirlenen tutarın geçilmemesi, bakıma ihtiyaçlığının varlığı ve ilgili heyetin kararıdır. Bakım veren kişinin, engelli bireye mesai saatleri içinde refakat etmesi şartı aranabilir.
35. Ticari faaliyetlerle uğraşan engelli yakınının gelirinin hesaplanmasında müessesenin toplam gelirinden giderlerin düşülmesinden sonraki tutarın dikkate alınması yönünde mütalaa bulunmaktadır.
36. Evde bakım maaşı alan annelerin sigortalı yapılarak, emekli olmaları hakkındaki çalışma ile ilgili henüz yasal bir düzenleme yoktur.
37. Bakım maaşının, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları tarafından verilmesi söz konusudur. Gelir ölçümünde değişiklik içeren bir yönetmelik beklenmektedir.