23 Nisan 2021 sokağa çıkma yasağı var mı? 23 Nisan'da yasak, kısıtlama var mı?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu yıl da koronavirüs salgının gölgesinde kutlanacak. Uygulanan kısıtlamalar nedeniyle 23 Nisan 2021 sokağa çıkma yasağı var mı? 23 Nisan'da yasak, kısıtlama var mı? sorularının yanıtı merak ediliyor.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 2021 yılında Cuma gününe denk geliyor. Türkiye'de hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor olması nedeniyle vatandaşlar 23 Nisan'ın 24 Nisan ve 25 Nisan tarihiyle birleştirilmesi sonucu 3 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının olup olmayacağını merak ediyor.
23 NİSAN 2021 SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?
İçişleri Bakanlığının yayımladığı son genelgeye göre 23 Nisan 2021 Cuma günü saat 19.00'da sokağa çıkma yasağı başlayacak ve 26 Nisan saat 05.00'de sona erecek.
23 NİSAN'DA YASAK, KISITLAMA VAR MI?
23 Nisan'da koronavirüs salgını nedeniyle büyük çaplı etkinliklerin yapılması beklenmiyor. Ancak il ve ilçe protokolünün bayrak törenlerine katılması bekleniyor.
Devlet erkanının ise Anıtkabir'e gitmesi beklenmesi ve eski TBMM binasında özel oturum yapılması bekleniyor.
23 NİSAN NEDEN ÖNEMLİDİR?
23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Söz konusu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk, 23 Nisan'ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasına karar verdi.
Atatürk bu bayramı tüm dünyadaki çocuklara armağan etmiştir. UNESCO, 1979 yılını ‘Çocuk Yılı’ ilan edince, ülkemiz 23 Nisan bayramını dünya çocuklarıyla kutlamaya karar verdi. O yıl kutlamaya 6 ülke katıldı, ama 23 Nisan yıllar geçtikçe bütün dünya çocuklarının kutladığı uluslararası bir bayram haline geldi.
İSMİ NEREDEN GELİYOR?
23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.
23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır.
23 NİSANIN ANLAM VE ÖNEMİ
23 Nisan'ın Bayram olarak kutlanması ayrı bir önem, ayrı bir mana taşımaktadır. Her şeyden önce 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümüdür. 23 Nisan 1920’de Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. Atatürk, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. 5 yıl sonra da 23 Nisan 1929’da çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında “Çocuk Bayramı” olarak da kutlandı."
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünden yola çıkarak milletimiz kendi kaderini kendi eline alarak var olma yok olma mücadelesini egemenlik hakkını kendisi kullanarak kazanmıştır. 7 Düvele Türk Milleti kendi kendini yönetebilecek büyük bir millet olduğunu göstermiştir. 23 Nisan'ın kazandırdığı cumhuriyet ve istiklalimizi gelecek kuşaklara emanet etmiştir. ATATÜRK bu ulusal bayramımızı bu yüzden geleceği temsil eden çok sevdiği çocuklara emanet ederek ayrı bir anlam ayrı bir mana kazandırmıştır.
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” milli bayramlarımızdan biridir. 23 Nisan'ın temelinde Atatürk’ün milli egemenlik ilkesi yatmaktadır. 23 Nisan, millet iradesinin her şeyin üzerinde olduğunu ifade eder.
Kutlamaya devam ettiğimiz 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne 40’ın üzerinde ülkeden çocuklarda katılmaktadır. Atatürk’ün çocuklarına armağan ettiği bu bayram insanlar arasındaki sevgi, kardeşlik ve dostluk bağlarının gelişmesine de katkı sağlayan dünya çapında önemi olan anlam ve mana dolu bir bayramdır.
Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.
Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.
Atatürk diyor ki:
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”