24 Haziran'da Seçimler Nasıl Olacak, Süreç Nasıl İşleyecek | 24 Haziran 2018 Seçimleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli ile Beştepe'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın açıklamasında erken seçimin 24 Haziran'da yapılmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. Türkiye'nin bu tarihi kararı dolarda düşüşe, vatandaşın endişelenmesine ve herk
Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim tarihini açıkladı. Bahçeli ile görüşmelerinin ardından düzenlediği basın açıklamasında erken seçim tarihini 24 Haziran Pazar günü olarak belirlediklerini açıklayan Erdoğan'ın bu kararı tüm Türkiye'de büyük bir şok etkisi yarattı.Bahçeli'nin grup toplantısında erken seçime gitmeliyiz açıklaması cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kulak ardı edilmedi ve hemen ertesi gün Beştepe'de görüşmelerinin ardından erken seçim kararı aldıklarını açıkladı. Peki 24 Haziran'da seçimler nasıl olacak, süreç nasıl işleyecek? İşte adım adım seçim süreci..
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Henüz sürece dair bir açıklama net olarak gelmezken 24 haziranda yapılması planlanan erken seçim için Erdoğan YSK takvimi yayınlayacaklarını açıkladı.
24 HAZİRAN'DA SEÇİME GİDİYORUZ
Bahçeli'nin TBMM'de grup konuşmasında ifade ettiği Erken Seçim çıkışı için bugün Erdoğan ve Bahçeli Beştepe'de bir araya geldi.Beştepe'de erken seçim zirvesi başladı. Erdoğan ve Bahçeli bir araya geldi. Olabilecek bir erken seçim için tüm gözler bu zirveye çevrildi. Erdoğan görüşmenin ardından düzenlediği basın açıklamasında; Bahçeli'nin teklifini değerlendirdiklerini ifade etti. "Bahçeli'nin Erken Seçim kararına olumlu bakıyoruz.Seçim tarihi 24 haz,ran 2018'de yapılmasına karar verdik." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim çıkışı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin 24 Haziran'da erken seçime gideceğini açıkladı.
24 Haziran 2018 hangi güne denk geliyor?
Açıklanan tarihte Üniversiteye giriş sınavı var. Oyların da okullarda kullanılacağı düşünüldüğünde bir karışıklık olacaktır.
TÜRKİYE’DE ERKEN SEÇİMLERDE HANGİ SONUÇLAR ALINDI?
*İlk erken seçim 1957: Demokrat Parti 54’te altığı %57’lik oydan %47’ye düştü.
*1987 erken seçimi: Anavatan Partisi 83 seçimlerinde adlığı %45’lik oydan %36’ya düştü.
*1991 erken seçimleri: Anavatan Partisi 1987’de aldığı ve iktidar olduğu %36’lık oydan, %24’e düştü iktidarı da kaybetti. Birinci parti Doğru Yol Partisi oldu %27 oy aldı
*1995 erken seçimleri: 1991 seçimlerinde %27’lik bir oy alan Doğru Yol Partisi 1995 erken seçimlerinde %19 oy alarak üçüncü sıraya düştü. İlk sırayı %21 oyla Refay Partisi aldı.
*1999 erken seçimleri: Önceki seçimlerde %21 oy alan Refah Partisi seçime yeni kurulan Fazilet Partisi olarak girdi ve %15 oy alarak ilk sıradan üçüncü sıraya düştü. İlk sıraya ise Demokratik Sol Parti %22 oy alarak yükseldi.
*2002 erken seçimleri: Mecliste olan bütün partilerin barajın altında kaldığı seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi %34.3, Cumhuriyet Halk Partisi %19.4 oy aldı.
PEKİ ERKEN SEÇİM NASIL OLUR?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. Maddesi'ne göre: Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılır.Bu süre dolmadan gidilen seçimlere ise erken seçim denir.
ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINIR?
Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.
ERKEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?
Anayasa'nın 77'nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor. Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı'nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.
ANAYASA BU KONUDA NE DİYOR?
24. maddesinin;
Birinci fıkrasında; “Seçim Takviminin ilân tarihinden itibaren onbeş gün içinde adaylar Yüksek Seçim Kuruluna başvurur. Başvuru tarihinin sona erdiği günden itibaren beş gün içinde Yüksek Seçim Kurulu adayların başvurularını inceler ve geçici aday listesini ilân eder. Hâkim ve savcılar tarafından gerekçeleri ve buna bağlı somut delilleri ile birlikte ilân tarihinden itibaren beş gün içinde adaylığa itiraz edilebilir.”,
İkinci fıkrasında; “Yüksek Seçim Kurulu, itiraz süresinin sona erdiği tarihten itibaren beş gün içinde itirazları evrak üzerinden inceleyerek sonuçlandırır ve kesin aday listesini ilân eder.
Üçüncü fıkrasında; “Seçimler, Yüksek Seçim Kurulunun kesin aday listesini ilân ettiği tarihi takip eden ikinci Pazar günü yapılır.”,
25. maddesinin birinci fıkrasında; “Adaylar, kesin aday listesinin ilânından oy verme süresinin bitimine kadar propaganda yapamazlar.”,
Birinci fıkrasının;
(a) bendinde; “Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde öz geçmişlerini bu iş için tahsis edilmiş bir internet sitesinde yayınlayabilirler.”,
(b) bendinde; “Kendilerini tanıtan ve mesleki konularla ilgili düşüncelerini açıklayan mektup, elektronik posta ve kısa mesaj gönderebilirler.”,
(c) bendinde; “kapalı yer toplantısı yapabilirler.”,