25 Mayıs 2018 İstanbul için iftar vakti | Oruç bugün saat kaçta açılacak?
25 Mayıs 2018 istanbul için iftar vakti herkes tarafından merakla araştırılıyor. Ramazan'ın 8.gününde merak edilen İstanbul için iftar vakitlerini siz okuyucularımız için araştırdık. Ramazan ayını oruçla geçiren Müslüman alemi iftar ve imsak vakitlerini a
Dualarla ve ibadetlerle geçirdiğimiz Ramazan ayı bolluk ve bereketiyle devam ediyor. Oruç tutan herkes İstanbul için iftar ve imsak vakitlerini araştırıyor. Müslüman aleminin şüphesiz en güzel aylarından birisi olan Ramazan ayı kutsal kitabımızda geçtiği üzere oruçla sürüyor. İşte herkesin merakla araştırdığı 25 Mayıs cuma İstanbul için iftar vakti? Oruç bugün saat kaçta açılacak?
25 Mayıs 2018 İİSTANBUL İÇİN İFTAR VAKTİ | ORUÇ BUGÜN SAAT KAÇTA AÇILACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan edindiğimzi bilgilere göre İstanbul için iftar vakitleri ve imsak saatleri şu şekilde;
İSTANBUL İÇİN 25 MAYIS CUMA; İmsak; 3:39, Güneş ; 5:31, İftar Vakti; 20:31
ANKARA İÇİN 25 MAYIS CUMA; İmsak; 3:31, Güneş 5,19, İftar Vakti; 20:12
BURSA İÇİN 25 MAYIS CUMA; İmsak; 3:44, Güneş; 05:33 İftar Vakti; 20:28
2018 RAMAZAN'DA KAÇ SAAT ORUÇ TUTACAĞIZ?
Oruç, Müslümanların sabah imsak vaktinden akşam güneş batana kadar midesini yiyeceklerden, dilini sudan, tüm duyu organlarını haramdan uzak tuttuğu bir ibadettir. Ramazan boyunca Müslümanlar gün içinde oruç tuttukları gibi, ibadet dolu da bir ay geçirirler.2018'de Türkiye'de Ramazan Ayı boyunca ortalama 16 saat boyunca oruç tutulacak. Bu vakit ilk günler biraz kısa başlasa da, mevsimden dolayı gün gün uzayacak.Türkiye'de sahur vakitleri bu yıl 03.00 ila 04.30 arası olacak. İftar vakitleri ise 19.00 ila 20.30 arası değişecek. Bu da Türkiye'nin ortalama olarak 16 saat oruç tutacağı anlamına geliyor.
KUSMAK ORUCU BOZAR MI? 2018 RAMAZAN
Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, "ağız dolusu" olması hâlinde, orucu bozar.
" GÜNÜN SÖZCÜ: BUHARİ*
“İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19-22)
NELER ORUCU BOZAR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
RAMAZAN'DA NASIL İBADET EDİLİR? NELER YAPILIR?
Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.
Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.
Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:
"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.
Ramazan ayında yapılan iftarlarda, sadece kendi yakınlarımızı değil, ihtiyaçları olan insanları da davet edilmelidir. Bu iftar sofralarında yeme içmede ölçülü olunmalıdır, maalesef iftar sofraları zaman zaman israf sofralarına dönüşmektedir. Bunlar Ramazan ayında yapılacak önemli ibadetlerdir.