3. havalimanı adı ne olacak? 3. Havalimanının adı belli oldu mu?
3. Havalimanın açılmasına sayılı günler kala 3. havalimanın adı ne olacak? sorusu yine gündeme geldi. Sosyal medyada Abdülhamithan, Atatürk ve Recep Tayyip Erdoğan tartışması sürerken, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO Fatih Sultan Mehmet'i gündeme
3. Havalimanı’nın adı ne olacak? 3. Havalimanının adı belli oldu mu? 3. Havalimanı’nın ismi ne olacak? soruları araştırılıyor.
3. Havalimanın açılmasına sayılı günler kala 3. havalimanın adı ne olacak? sorusu yine gündeme geldi. Sosyal medyada Abdülhamithan, Atatürk ve Recep Tayyip Erdoğan tartışması sürerken, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO Fatih Sultan Mehmet'i gündeme getirdi.
AK Parti iktidarında hayal olarak görülen dev projeler birbiri ardına açılmaya devam ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli v.s derken şimdi de dünyanın gıpta ile baktığı 3. Havalimanı 29 Ekim’de hizmete girecek olan 3. Havalimanın ismi merek ediliyor.
Airporthaber'den Murat Herdem'in aktardığına göre, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO'nun internet sitesinde İstanbul'un üçüncü havalimanının adı 11 Eylül tarihi itibariyle Fatih Sultan Mehmet olarak güncellendi.
VERİLEN KODDA ADI SAKLI
Herdem "Zaten dörtlü kodu LTFM olan yeni havalimanının adının F ve M kodlarının Fatih ve Mehmet olarak düşünülerek belirlendiğini ve adının da Fatih Sultan Mehmet olacağını varsayabiliriz. ICAO'nun internet sitesi ne kadar referans olur bilmiyorum o yüzden isim konusunun hala sürprizlere açık olduğunu belirtmeliyim" dedi.
Sosyal medyada üçüncü havalimanının adıyla ilgili tarıtşmalarda 'Abdülhamithan' ve 'Atatürk' adı öne çıkmıştı. CHP de 'Atatürk olsun' açıklaması yapmıştı.
3. havalimanı adı ne olacak?
Anadolu Ajansı Editör Masası’nın konuğu olan dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul’da inşa edilen ve 29 Ekim’de açılışı yapılacak 3. Havalimanı isminin ne olacağı şeklindeki soruya cevap vererek, “İsim konusuna gelince son 16 yılda ve öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda yaptıklarına bakılırsa niye Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi olmasın.” dedi.
ABDÜLHAMİT HAN HAVALİMANI
Habertürk yazarı Sevilay Yılman da 3. havalimanının adının açıklandığını iddia etti. Sevilay Yılmaz, "Üçüncü havalimanının adı Abdülhamid Han Havalimanı olacak" dedi.
3. Havalimanı’nın ismi ne olsun? İstanbul 3. Havalimanı adı için önerilen isimler
29 Ekim 2018’den itibaren hava trafiğine açılması planlanan İstanbul’un yeni havalimanı için şimdi de gündemde ‘ad tartışması’ var. Peki 3. Havalimanı’nın adı ne olacak? 3. Havalimanının adı belli oldu mu? 3. Havalimanı’nın ismi ne olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne ad verileceği konusunda şunları söylemişti: “Atatürk Havalimanı olarak görüyorsunuz zaten, Atatürk Havalimanı İstanbul’da var. Birçok yerde de var. Olmayanı buraya vermek çok daha isabetli olur. Yeni yeni bazı isimlerle temayüze etmekte fayda var” demişti.
3. HAVALİMANININ ÖZELLİKLERİ
İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle saat 16'da atılıyor. Havalimanı 2018'de tamamlandığında 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon euroya mal olacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi gerçekleştirilen üçüncü havalimanı tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.
3. Havalimanın adı ne olacak tartışmasına Feyzioğlu da katıldı
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, İstanbul 3. Havalimanı hakkında yaptığı 4 maddelik yazılı açıklamada, havalimanının ismi ile ilgili talebin daha güçlü şekilde devam etmesi gerektiğini vurguladı.
"Havaliamı işçilerinin taleplerinin yargısal ve polisiye güç kullanılarak bastırılması sosyal hukuk devletinde sürüklendiğimiz dipsiz kuyunun yeni bir delilidir." diyen, Feyzioğlu'nun 4 maddelik açıklaması şöyle:
1.Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul 3. Havalimanının adı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Türk Milleti'nin birleştirici değeri Mustafa Kemal Atatürk olmalıdır. Bu zorlu dönemde toplumsal olarak daha fazla bölünmeye ve ayrışmaya değil, tam aksine birleşmeye ihtiyacımız vardır. Mustafa Kemal Atatürk'ün ismi dışındaki her isim toplumu derinden ayrıştıracaktır.
2.Havaalanı inşaatında işçilerin insanca çalışma ve yaşama koşullarına dair taleplerinin yargısal ve polisiye güç kullanılarak bastırılması sosyal hukuk devletinde sürüklendiğimiz dipsiz kuyunun yeni bir delilidir. Toplumsal çatışmaya değil, toplumsal barışa ihtiyacımız vardır.
3.Bu açıdan bakıldığında havalimanının adına ilişkin başlatılan tartışma da işçilere uygulanan baskı ve şiddet de toplumu derin bir ayrışmaya sürüklediği için birbiriyle bağlantılıdır. Devletimizin gücü, Anayasa'da tanımlanan kuruluş ilkelerinden gelmektedir. Bu ilkelerden verilen her taviz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü kırmakta, üzerimize oynanan her küresel senaryoya dayanak teşkil etmektedir.
4.Şu halde, işçilere yapılan uygulama, havaalanının isminin Mustafa Kemal Atatürk olması gerektiğinin en etkili şekilde dile getirilmesine asla engel olmamalıdır. Tam aksine isme yönelik toplumsal talep sonuç alıcı şekilde ifade edilmeye devam edilmelidir.