4A, 4B 4C ve 4D nedir? Taşeron'da Kimler kadroya alınacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan taşeron işçiler sorununu kökten çözüyoruz ve 850 bin taşeron işçinin bulundukları yerde kadro alacaklarını belirttmesiyle. Taşeron işçileri 4a, 4b, 4c nedir? sorunlarının yanıtını aramaya başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kamuda çalışan taşeron işçileriler hakkında konuştu. Erdoğan 50 bin taşeron işçinin bulundukları yerde kadro vereleceğini belirtti. Düzenlemenin detaylarını da Erdoğan'ın açıklamasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Herkes 4A, 4B 4C ve 4D nedir sorusunu araştırmaya başladı. Peki 4A, 4B ve 4C statüsü nedir? Taşeron düzenlemesiyle kimler kadroya alınacak? Şartlar ne olacak? İşte tüm detaylar...
12 MADDEYLE DÜZENLEME
Kadro düzenlemesine son şekli verildi ve detaylarını Başbakan Binali Yıldırım dün açıkladı. Güney Kore ziyareti öncesi soruları yanıtlayan Yıldırım, “Taşeron düzenlemesi 12 maddeden oluşuyor. Kapsamlı bilgiyi Çalışma Bakanımız (Jülide Sarıeroğlu) bu hafta ilgili taraflarla paylaşacak. Muhtemelen yarınki (bugün) grup toplantımızda sayın Cumhurbaşkanımız konuya değinebilir” demişti.
4A, 4B, 4C VE 4D nedir?
4A nedir? statüsü neyi kapsıyor?
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.
4B nedir? statüsü neyi kapsıyor?
Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(B) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır
Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur’luyum” demek yerine, “4B’liyim” diyecekler.
4C nedir? statüsü neyi kapsıyor?
4C eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi.
4D nedir? statüsü neyi kapsıyor?
(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.
4C'Lİ İŞÇİLER 4B KADROSUNA GEÇİÇEK Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "4/C‘li kardeşlerimizi de unutmadık, 4/C kapsamında çalışanları, 4/B kadrosuna alıyoruz. Böylece, 4/C kapsamındaki çalışanlarımızın bu sorununa da bir nokta koyuyoruz. Yeni düzenlemenin, 4/C’li kardeşlerimize de hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
ARACI FİRMALARLA SÖZLEŞMELER FESHEDİLECEK
Bir gazetecinin "2018'in ilk müjdesi diyebilir miyiz?" sorusuna Sarıeroğlu, o şekilde söz verdiklerini söyledi.
Taşeron çalışmasının geniş kapsamda değerlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine destek olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:
"Başbakanımız da çalışmalarda koordinasyon anlamında bizlerle birlikteydi. Maliye Bakanlığının bürokratlarıyla birlikte uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON NOKTAYI KOYDU
Devlet hastaneleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, bakanlıklar ve belediyeler başta olmak üzere kamuda 800 bin civarında taşeron işçi çalışıyor.
Yıllardır düzenleme bekleyen bu işçiler hayallerine çok yakında kavuşuyor. Bu konudaki tartışmalara son noktayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan koymuş, “Taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor” demişti.
850 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler.
ÇALIŞMA SÜRESİ UZUYOR
23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 8 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.
KOMİSYONLAR, TAŞERONLAR ORTADAN KALKIYOR
Bu arada komisyonlar, taşeronlar ortadan kalkıyor. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin görevlisi olarak devam ediyor.
BAKAN AYRINTILARI AÇIKLADI
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Sarıeroğlu: “Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.”
Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." dedi.
Sarıeroğlu, Mecliste gazetecilerin taşeron düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.Uzun süren çalışmalar sonucunda toplam 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir karar alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz." diye konuştu.