9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü sözleri, mesajları
9 Şubat tarihi Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edilmiştir. İçeriğinde onlarca zararlı madde bulunan sigara insanlar için adeta ölüm saçmaktadır. Bu öldürücü maddeyle ilgili olarak haberimizde dikkat çekici birçok içeriğe yer veriyoruz. İşte, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü sözleri, mesajları
Sigara birçok insanın hayatının kararmasına, onlarca hastalığa neden olmaktadır. Sigara kullanmayan sağlıklı insanlar sigara tiryakisi tanıdıklarına sigarayı bırakmaları için birçok telkinde bulunmaktadırlar. Haberimizde 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde sigara kullanan kişilere gönderilebilecek sözlere ve mesajlara yer veriyoruz...
9 ŞUBAT NEDEN DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ İLAN EDİLDİ?
Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında dünyada ve Türkiye’de tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmak ve sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.
9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Sağlık Bakanlığının “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” aranarak destek istenmelidir.
DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ SÖZLERİ
* Sigarayı Atın Hayatı Tadın
* Sigarayı Dışla, Hayata Yeniden Başla
* Yaşam Kalitenizi Yükseltin, Bağımlı Olmayın
* Maddeyi Kabul Etmek Kolay, Bırakmak Zordur
* Sevginin Boşluğunu Zehirle Doldurmayın
* Sigarayı Atın Hayatı Tadın
* Sigarayı Dışla, Hayata Yeniden Başla
* Sağlıklıyız, Mutluyuz, Gelecekten Umutluyuz
* Yeşilay Dostu Olan Sağlığını ve Saygınlığını Kazanır
* Kendinize Zarar Vermeyin
* Bağımsızım, Hayatı Seviyorum
* Sağlıklıyım, Mutluyum, Yeşilay’ın Dostuyum
* Bağımsız Ol, Saygın Ol
* Sevdiklerin İçin Bağımlı Olma
* Zararlı Alışkanlıklardan En Güzel Korunma Yolu: Hiç Başlamamaktır
* Duvarı nem, insanı bağımlılık yıkar
* Sigara giren yerden sağlık çıkar
* Sağlıklı bir hayat sizin elinizde
* Sağlıklı bir hayat için tercihini yap
* Alkol, uyuşturucu, sigara öldürür, kumar söndürür, spor güldürür
* Yeni yararlı alışkanlıklar edinin
* Sevginin boşluğunu zehir ile doldurmayın
* Damarlarınızdaki asil kanı kirletmeyin
* Yeşilay içene değil, içilen zehirlere karşıdır
* Önemli ise hayatınız, sigarayı lütfen bırakınız
* Üzerinde “öldürür” yazan bir şeyi nasıl alabiliyorsunuz?
* Bağımlılığın denemesi olmaz
* Ölümün denemesi olmaz
* Beynini uyuşturursan, sana nasıl yardım edebilir ki?
* Zehir tacirlerinin hedefi “Türk Gençliği” dir
* Her çeşidi ile uyuşturucular birer intihar yoludur
* En büyük tuzak: “Bir defa denemekten ne çıkar?”
* Ebeveynlerin meşhur gafleti: “Benim çocuğum yapmaz!”
Dünya üstünde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biri sigara tüketimidir. Ciddi bir halk sağlığı problemi olan sigara kullanımı ayrıca birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen kötü bir alışkanlıktır.
DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ AMACI NEDİR?
“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” başlığı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan vatandaşların sigaranın zararları hususundaki bilgilerini pekiştirmek ve arttırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına neden olacak bazı davranış değişikliklerine yol açmaktır.
Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” başlığı altında sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması gerekmektedir.
Sigara tüketildiği an vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde ortalama 3700 zehirli madde içeren bir karışımdır. Bunların büyük kısmı kanserojendir.
Sigaranın İçindeki En Zararlı Maddeler
Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun neticesinde zaman içerisinde bazı akciğer ve diğer organlarla ilgili hastalıklar başlar. Sigara kullanan insanlar daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanırlar.
Dünyada 9 Şubat Sigara Günü
Her sene dünyada ortalama 2.500.000 kişi sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatlarını kaybetmektedir. Sigaranın yol açtığı en önemli ölüm nedeni akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser çeşitleri takip etmektedir.
Sigarayı Bıraktıktan Kaç Yıl Sonra Eski Sağlığıma Kavuşurum?
Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara terk edildiği andan itibaren vücut kendi kendini onarmaya başlar. Ancak 10 sene içerisinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz, zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir.
Sigara içilen bir mekanda bulunmak ve bu mekandaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı şeklinde ifade edilmektedir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir mekanda bulunmak da, ne yazık ki aktif sigara kullanımının yol açtığı hastalıklara aynı oranlarda sebep olmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 senesinden bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Ülkemizde de aynı tema ile bazı aktiviteler düzenlenmektedir.
9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen insanlar için önemli bir başlangıç olabilir.
Halkımız tarafından kapalı ortamlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi durumunda, Sağlık Bakanlığının “184” numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirsiniz.