AB ve Türkiye Türkiye'nin Sınır Güçlenmesinde Ortak Menfaatte
AB ve Türkiye arasında gerçekleştirilen "Sınır Yönetiminin Yerel Seviyede İdari Kapasite Artırımına Yönelik Teknik Yardım Projesi" değerlendirme toplantısında...
AB ve Türkiye arasında gerçekleştirilen "Sınır Yönetiminin Yerel Seviyede İdari Kapasite Artırımına Yönelik Teknik Yardım Projesi" değerlendirme toplantısında konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, "Son dönemlerde yasa dışı sınır geçişlerinin artması Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdit arz etmiş ve AB'nin de sınır yönetimi sistemine baskı oluşturmuştur. AB ve Türkiye bu bağlamda Türkiye'nin sınırlarının güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip" dedi.
AB ve Türkiye arasında sınır yönetimlerinin ve ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen "Sınır Yönetiminin Yerel Seviyede İdari Kapasite Artırımına Yönelik Teknik Yardım Projesi"nin değerlendirme toplantısı yapıldı. Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, proje kapsamında sınır yönetiminin önemli bir rolü olduğunu ve göç, ticaret, güvenlik gibi alanlara dokunduğunu belirtti. AB'nin yıllar içinde entegre sınır yönetimi konseptini geliştirdiğini aktaran Berger, "Açık ama aynı zamanda güvenli sınırlar, ancak ilgili paydaşların tüm koordinasyonu ile sağlanabilir. Yalnızca sınır polisi veya gümrük hizmetleri değil, aynı zamanda mülki idarenin de katılımı önemlidir. Bu proje bu alanda önemli bir kazanım sağlamıştır" dedi.
"AB ile Türkiye ortak menfaatlere sahip"
Coğrafi konumu dolayısıyla Türkiye'nin zorlu sınırlara sahip olduğunu dile getiren Berger, "Türkiye'nin komşusu ülkelerde istikrarsızlıklar gitgide daha da büyüyen sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Son dönemlerde yasa dışı sınır geçişlerinin artması Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdit arz etmiş ve AB'nin de sınır yönetimi sistemine baskı oluşturmuştur. AB ve Türkiye bu bağlamda Türkiye'nin sınırlarının güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip. AB ve Türkiye yakın işbirliği yaparak ana politika dökümanını geliştirmişlerdir" diye konuştu.
Berger, projenin yaklaşık 500 mülki idari amirine ulaştığı ve hudut kapılarında görevli mülki idari amirlerinin yüzde 60'ının eğitim aldığı bilgisini verdi. Berger'in verdiği bilgiye göre proje kapsamında 18 ay boyunca süren işbirliği çalışmaları boyunca Ankara, Trabzon, Çanakkale, Adana ve İstanbul'da 10 eğitim programı gerçekleştirildi, toplam 321 mülki idare amirine eğitim verildi. Mayıs-Ekim 2017 tarihleri arasında çeşitli ülkelere, Ocak-Eylül 2017 tarihleri arasında da Türkiye'nin çeşitli illerine çalışma ziyaretleri yapıldı.
Toplantıda İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü İlker Gündüzöz, ICMPD Göç Diyalogları ve İşbirliği Direktörü Martijn Pluim ve Program Yetkilendirme Görevlisi-MFİB Başkanı Selim Uslu da yer aldı.