Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den dikkat çeken açıklamalar
Canlı yayınlanan bir televizyon programına konuk olan Bakan Gül, infaz yasası ile ilgili "İkinci yargı reformu için çalışıldı. İnfaz kanunu son hali verilecek. Bir infazla ilgili paket var. Bir de yargı strateji belgesi var. Türkiye'de herkesle görüştük. Yakın zamanda Meclis'e gelecek" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, canlı yayınlanan bir televizyon programına konuk oldu. Bakan Gül, burada önemli açıklamalarda bulundu.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamalarından satırbaşları:
İkinci yargı reformu için çalışıldı. İnfaz kanunu son hali verilecek. Bir infazla ilgili paket var. Bir de yargı strateji belgesi var. Türkiye'de herkesle görüştük. Yakın zamanda Meclis'e gelecek.
BİR DÖNEM DEĞİŞİYOR
Gelecek olan düzenleme bir af değil. Belli suçlarda hiç cezaevine girilmediği görülüyor. 18 ay ceza alan bazı suçlarda tahliye ediliyor ya da hiç cezaevine girmiyor. Küçük suçları önlemeyince büyük suçlara evriliyor. Misal komşusunu tehdit ediyor. Yolda birilerine sataşıyor. Ama ertesi gün hiç ceza almadan aynı kişinin karşısına çıkıyor. Bu toplumu yaralıyor. Mahkeme 16 ay hapis cezası verdiyse cezaevine girmiyor. Karşı taraf mağdur oluyor. Bu yüzden bunu ele aldık. Adaleti güveni arttıracak bir durum olarak ele aldık. Otomatik iyi hal durumunu da ele alan bir düzenlememiz olacak.
Hasta, yaşlı ve hamilelere yönelik bir düzenleme ya da infazın ertelenmesi söz konusu olacak.
DÜZENLEMEDEN HANGİ SUÇLAR YARARLANACAK?
Hangi suçların kapasanacağını Meclis belirleyecek.
BAKAN GÜL'DEN CEZAEVLERİNİN DURUMUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA
294 bin kişi var. 15 Temmuz ve terörle mücadele sonrası da bunda etkili oldu.
"GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİLDİR"
Vatandaş mahkemeye yolu düştüğünde makul bir sürede bitmesini ve adaletli olmasını istiyor. Geç gelen adalet adalet değildir. Hedef süre anlamında mahkemeye ya da savcılığa gittiğinde bunun taahhüdü veriliyor. 1 yıllık uygulamaya baktığımızda çok iyi sonuçlar var. Savcılar yüzde 74'ü yakaladı. Adalet arayan vatandaş artık mağdur olmuyor. Bu hedef süreleri önümüzdeki yıllarda aşağı çekeceğiz.
ARABULUCULUK SİSTEMİ
Mahkemelerde milyonlarca dosya var. belli konuları yargı dışında olduğu bir gerçek. 2018 yılından itibaren iş davalarında 2019'da da ticaret mahkemelerinde arabuluculuk sistemi getirdik. 2019'da 390 bin dosyadan 230 bin dava sonuçlandı.
"YARGI ELE GEÇİRİLECEK BİR YER DEĞİL"
Yargı paketlerinde olacak. Vatandaşın devletle olan mahkemeleri yine uzlaşma yoluyla çözeceğiz. İdari sulh davalarında vatandaş devlet ile masaya oturacak. Adalet sisteminin rahatlayacağı bir sistem kuruyoruz. 1 milyonun üzerinde idari sulh dosyası var. Yargı reformunu oluştururken Türkiye'de herkesi dinledik. Yargı her kesiminin güvenli limanı yargıdır.
En iyi reform uygulamadır. Olumlu sonuçlar almaya başladığımızda bunu söylemek gerekir. Darbe girişiminin 5 gün sonrasında görev yapmaya başladı. İki aynı dosyada birinde beraat birinde hapis cezası oluyordu. Bu yüzden yargıtay bu konuda yetkili oldu.
Reform bir iklim bir kültürdür. Eleştiri, haber verme suç değildir. Tutukluluk bir cezalandırma bir yargılama değildir. Demokratik bir toplumda eleştiri temel bir haktır.
Eski Türkiye'de sandıktan çıkamayanların sığınağı yargıydı. Yargı ya siyasetle beraber kullanıldı. Ya da inanç ve kimliklerinden dolayı yargılandı. Darbeyi yargılayan bir yargı var. Bu davaların da çoğu bitti. Adliyenin önünden geçen bir kimse beni adaletle yargılayacak savcı ve hakimler var.
Yargı ele geçirielecek bir yer değil. El değememesi gereken bir yerdir. Çünkü geçmişte bunun acısını çok yaşadık. FETÖ'nün tahribatı vardı. Bu hakim ya da savcı şu dönem girmiştir. O da bunlardan demek doğru olmaz. İktidarlar gider gelir yargıyı zedelemek olacak şey değil. Darbecileri yargılayan hakim ve savcıları töhmet altında bırakmak yanlış bir şey.
HAKİM VE SAVCILARIN EĞİTİM SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Hakim ve savcı yardımcıları yeni dönemde çok önemli sayılan durumlardan biri. Mezun olduktan sonra önce sınavı kazanacak ardından mesleki tecrübelerini arttıracak. Sonrasında da cübbesini giyip hakim ve savcı olacak.
BAKAN GÜL'DEN SÜRESİZ NAFAKA AÇIKLAMASI: "MAĞDURİYETE SEBEP VERİYOR"
Süresiz nafaka birçok mağduriyete sebebiyet veriyor. Bu düzenleme başka bir mağduriyete yol açmasın diye uğraşıyoruz. Bu tür davalarda boşanmak isteyenlerin boşanamaması meselesini de ele aldık. Onun için de süresini kısaltıyoruz.
"GÜVENİLİR VE ERİŞİLEBİLİR ADALET"
Her şey düzeldi demek doğru olmaz. Adım adım bir reform yaptık, yapacağız. 2019'da milyonlarca dosya vardı. İyi hukukçu yetişirse iyi yargı olur. Kaliteli hukukçular çıkacak. Lekelenme olayı vardı. Adam kavga ediyor komşusuyla 'FETÖ'cü' gelen soyut şikayetleri kaldırdık. Yargı 160 bin kişiyi lekelemedi. Güvenilir ve erişebilir adalet. İstanbul havalimanına yargı masası koyacağız. Daha fazla hukuk için vatandaşlarımızın hizmetinde olacağız.