Adalet Bakanı Gül açıkladı: Nöbetçi noter uygulaması geliyor!
Adalet Bakanı Gül noterlerin çalışmal saatleri ve günleri ile ilgili önemli değişikliği duyurdu. Gül, çok kısa bir süre sonra nöbetçi noter uygulamasının hayata geçirileceğini dile getirdi.
Nöbetçi noter uygulaması için geri sayım başladı. Adalet Bakanı Gül çok kısa bir süre içerisinde vatandaşa katkısı için nöbet.çi noter uygulamasını geçileceğini duyurdu ve uygulamayla ilgili olarak ilk etapta nasıl ilerleyeceği noktasında da bilgi verdi.
Nöbetçi noter konusunda çeşitli görüşmeler yaptıklarını, temaslarda bulunduklarını hatırlatan Bakan Gül, kamuoyundan da destek aldıklarını dile getirdi. Uygulamayla, hafta içi çalışan, mesai yapanların işlemlerini hafta sonu yapmalarının sağlanacağını ifade eden Gül, bu konuda olumlu geri dönüşlerin olduğunu bildirdi.
Temel yaklaşımın "güven veren adalet" olduğunu vurgulayan Abdulhamit Gül, vatandaşların yargıya güvenini artırıcı çalışmaların süreceğine işaret etti.
"NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASINA BAŞLAYACAĞIZ"
Nöbetçi noter uygulamasının da bunlardan biri olduğuna dikkati çeken Gül, kurumlarla, odalarla, meslek kuruluşlarıyla görüşmelerin sürdüğünü aktararak, şöyle devam etti:
"Çok yakın zamanda nöbetçi noter uygulamasını ülkemizde görmeye başlayacağız. Daha sonra da kapsamını genişleteceğiz. İlk olarak nöbetçi noter uygulamasına cumartesi ve pazarla başlayacağız. Sistemin sağlıklı işlemesini, eksikliklerin tamamlanmasını sağladıktan sonra da hafta içi belli saatlere kadar da uygulamanın kapsamı genişletilebilir. Uygulama başladıktan sonra talebe, ihtiyaca göre kapsamı genişletme, tekrar gözden geçirme mümkün olacaktır. Hafta içi saat 17.00'den sonra nöbetçi noter uygulamasını hedefliyoruz. Memur arkadaşımız işten çıktı, hafta içi noter ihtiyacı var, hafta içi de notere gidebileceği bir düzeni planlıyoruz. Şu anda ilk etapta hafta sonu, cumartesi, pazar için bunun planlamasını yapıyoruz."
Cumartesi, pazar konusunda büyükşehirlerde, illerde ayrı teknik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakan Gül, çalışmaların tamamlanmasıyla uygulamanın hayata geçirileceğini dile getirdi.
NOTER ÇALIŞMA SAATLERİ 2019
Noterler hafta içi hergün mesaiye 09:00'da başlar ve öğle tatili olan 12:30'a kadar çalışmaya devam eder. Öğleden sonra 13:30'da tekrar mesaiye başlayan noterler akşam kapanış saati olan 17:00'a kadar çalışmaya devam ederler.
Noterler Cumartesi ve Pazar günleri hizmet vermemektedir. Noterler ayrıca Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ile 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim, 1 Ocak ve Arefe günlerinde hizmet vermez.
Türkiye Noterler Birliği, Söğütözü Mahallesi, Söğütözü Caddesi No:4, 06510 Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktadır.
Türkiye Noterler Birliği Telefon Numarası: 0 312 218 80 00
NOTER NEDİR?
Bir kamu hizmeti olan noterlik mesleğini icra eden kişilere noter adı verilmektedir.
Osmanlı İmparatorluğunda resmiyet kazandırılmak istenen işlemleri kadılar veya naipler (kadıların görevlendirdikleri kişiler) yaparlardı. Bu işlemlerde İslami hukuk kuralları uygulanırdı.
1860 tarihinde Ticaret mahkemeleri kurulmuştur. O tarihlere kadar kadı ve naipleri tarafından yürütülmekte olan hukuki işlemlerin belgelendirilmesi işleri için, Deavi Kalemi görevlendirilmiştir. Bu ülkemizde Noterlik müessesesinin kurulmasının başlangıcı olarak kabul edilir.
5 Mayıs 1972'de yürürlüğe giren 1512 sayılı Kanun ile de Noterlik mesleği son şeklini almıştır. Kanunun 27 yıllık bir uygulaması bulunmaktadır. 1972 yılında 372 olan Noter sayısı bugün 1192 ye Noter Odası sayısı da 17'ye ulaşmıştır.
Noterlerin Görevleri:
– Yapılması kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmemiş olan her?nevi hukuki işlemleri düzenlemek
– Kanunlarda resmi olarak yapılmaları emredilen ve mercileri belirtilmemiş olan bütün hukuki işlemleri bu kanun hükümlerine göre yapmak
– Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapmak
– Bu kanuna uygun olarak dışarıda yazılıp getirilen kağıtların üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylamak
– Bu kanun hükümlerine göre yapılan işlemlerin dairede kalan asıl veya?örneklerinden veya getirilen kağıtlardan örnek çıkarıp vermek
-Belgeleri bir dilden diğer dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çevirmek
– Protesto, ihbarname ve ihtarname göndermek
– Kanunen tescili gereken işlemleri tescil etmek
– Bu ve diğer kanunlarla verilmiş sair işleri yapmak.
Türkiye Noterler Birliği'nin merkez binası Ankara, Söğütözü’nde bulunmaktadır. Bütün noterler, bu birliğin üyesidirler. Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu yedi üyeden oluşmaktadır. Dört yıllık bir dönem için Türkiye Noterler Birliği Kongresince görevlendirilir. Kurulun dört asil dört de yedek üyesi vardır.