Af Yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak?

Af Yasası çıkacak mı? birçok kişi internette bunu arıyor. Af Yasasında ikinci infaz paketi taslak haline getirildi. Af yasası ile ilgili olarak hükümlüler ve yakınları TBMM'den çıkacak olan kararı bekliyor. Peki Af Yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak? Detaylar haberimizde.

Af Yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak?

Af Yasası çıkacak mı? sorusunun cevabına ulaşmak isteyen birçok kişi internette araştırma yapıyor. Af Yasasında ikinci infaz paketinin taslak haline getirildiğinin açıklanmasının ardından internetten "Af yasası ne zaman çıkacak?" ya da "Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak?" gibi soruların cevabına ulaşılmaya çalışıyor. Peki Af Yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak? Ayrıntılar haberimizde.

Af Yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? | Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak?

AF YASASI ÇIKACAK MI? NE ZAMAN ÇIKACAK? 

Af yasası çıkacak mı? Af yasası ne zaman çıkacak? sorularının cevabı henüz netleşmemekle birlikte ilk paketin meclise sunulmasının ardından gözler ikinci infaz düzenleme paketine çevrildi. İnfaz düzenlemesi kapsamında taslak haline getirilen pakette hükümlülerin yüzünü güldürecek maddeler de bulunuyor. Alternatif infaz usulleri kapsamında daha önce 6 aya kadar olanların cezalarını hafta sonu veya geceleri çekme imkanı 1,5 yıla çıkarılıyor. Kadın ve yaşlıların cezalarını evde çekmelerine doğum yapan kadınların ise 1 yıl ceza erteleme almasına olanak sağlanacak. 

Af Yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? | Af Yasası hangi hükümlüleri kapsayacak?

AF YASASI HANGİ HÜKÜMLÜLERİ KAPSAYACAK?

Af yasasına ilişkin ayrıntılar:

YENİ SİSTEME GÖRE İNFAZ 1/2 OLUYOR

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yerin 1/2'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak.

5 SUÇ, YARI YARIYA İNFAZ KAPSAMI DIŞINDA 

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrerler yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak.

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE İNFAZ YAKMAYA SINIR

Koşullu salıverme süresinde yeniden suç işleyen birisinin, koşullu salıverilmesi de yanıyordu. Yani bu kişiler, yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi aynen cezaevlerinde geçiriyorlardı. Kamuoyunda "infaz yakma" olarak biline bu usul hakkında da önemli bir atılıyor. yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek.

ALTERNATİF İNFAZ USULLERİNE GÜÇLENDİRİLİYOR

Düzenleme ile alternatif infaz usulleri de güçlendiriliyor. Geceleyin infaz, hafta sonu infaz gibi usullere işlerlik kazandırılacak. Mevcut sistemde 6 aya kadar hapse mahkum edilenlerin cezalarını hafta sonu ya da geceleri çekmelerine imkân tanınıyordu. Ancak 1 yıllık denetim süresi nedeniyle 6 ay ceza alanlar hiç cezaevine girmediği için bu sistem de işlemiyordu. Yeni sistem ile 6 aylık süre 1 yıl 6 aya çıkarılıyor. Bu sürenin altında ceza alanlar talepleri halinde cezalarının infazını hafta sonu ya da geceleri cezaevine girerek çekebilecek.

YENİ SİSTEMLE KADIN VE YAŞLILARA EVDE İNFAZ

Düzenleme ile konutta infazın kapsamı da genişliyor. mevcut sistem kadınların 6 ayın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanıyordu. Bu süre 2 yıla çıkarılıyor. 2 yılın altında ceza alan bir kadın hükümlünün cezasının infazı evinde elektronik takip sistemi ile yapılabilecek. Yine eski sistemde 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazına imam tanınıyordu. Bu süre şimdi 3 yıla çıkarılıyor. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 5 yıla çıkarılıyor.

YENİ DÜZENLEME İLE DOĞUM YAPAN KADINLARA 1 YIL

Düzenleme ile kamuoyunda çok tartışılan bir konuda daha adım atılıyor. Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezalarını çekmek üzere cezaevine alınmıyordu. yeni düzenleme ile bu süre 1 yıla çıkarılıyor. Yani bir kadın doğum yaptıktan 1 yıl sonra cezaevine girecek.

CEZAEVİ DIŞI EYLEMLERE DE DİSİPLİN CEZASI VERİLEBİLECEK

Düzenleme ile hükümlülerin cezaevi dışında hastane, adliye gibi yerlerde işledikleri fiiller için de disiplin cezası verilebilecek. Bu disiplin cezaları iyi hal durumlarında etki edecek.

ÇOCUKLARA PSİKOLOG DENETİMİ SAĞLANACAK

Hakkında adli kontrol kararı verilen çocuk hükümlüler için de önemli bir düzenleme geliyor. Denetimli serbestlik kapsamında takibi yapılan bu çocuklar için psikolog görevlendirilecek. Psikologlar çocuklarla belirli periyotlarda görüşmeler yapacak.

PAKET İLE 30 BİN KİŞİ TAHLİYE OLACAK

Yargıda iş yükünü azaltacak, ifade özgürlüğünü genişletecek paket ile 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülüyor.

TUTUKLAMA İÇİN SINIR

Cumhuriyet savcıları suçun sübutuna doğrudan etki edecek delilleri toplamadan dava açamayacak. İddianamenin iadesi müessesesi işler hale getirilecek.

Tutuklama için, "suçun işlendiği konusunda kuvvetli şüphe" yeterli olmayacak, "kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delillerin bulunması" şartı aranacak.

Soruşturma aşamasında tutukluluk süresine sınırlama getirilecek. Tutukluluk süreleri çocuklar bakımından yarı oranında uygulanacak. 3 aydan fazla tutuklu kalan şüpheli soruşturma evresi tamamlanıncaya kadar ağır ceza mahkemesi başkanına yapacağı itiraz ile tutukluluğu hakkında bir karar verilmesini isteyebilecek.

ŞİDDET MAĞDURLARI KONUSU

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurlarının suçtan kaynaklı tedavi giderlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Soruşturma veya kovuşturma evresinde, dava nakli veya adli tıp işlemleri nedeniyle yerleşim yeri dışında bir yere gitme zorunluluğu doğması halinde mağdurun yapmış olduğu konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri, Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenecek.

15 yıl kıdemi olan avukatlara yeşil pasaport hakkı tanınacak.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da, Anayasa Mahkemesi'nin kasım 2017 tarihli iptal kararı doğrultusunda erişimin engellenmesi tedbirleri kademeli olarak uygulanacak. Buna göre mahkemece, doğrudan site kapatma kararı verilmesi yerine öncelikli olarak URL adresi üzerinden erişimin engellenmesi, bu tedbir yerine getirilemediği takdirde mahkemeden tüm siteye erişimin engellenebilmesinin talep edilmesi imkanı getirilecek.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡