AFAD'dan Kahramanmaraş depremi için çarpıcı değerlendirme: "7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntının olduğunu söyledi. Tatar, "7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir. Daha sonrasında oluşan 7,6 büyüklüğündeki depremin şiddeti ise yoğun olarak değerlendirilen 10 şiddetine karşılık gelmektedir" dedi.

 Haberler, Son Dakika Haberleri

Türkiye'de 6 Şubat Pazartesi günü saat 14.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7, saat 13.24'te Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan depremlerde binlerce kişi hayatını kaybedip yaralanırken AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, son durum hakkında açıklama yaptı.

AFAD'dan Kahramanmaraş depremi için çarpıcı değerlendirme: 7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir

"ARTÇI SARSINTI SAYISI 6 BİN 40’A ULAŞTI"

İki deprem sonrası meydana gelen artçı depremler hakkında bilgi veren Orhan Tatar, “Şu ana kadar her iki depremin oluşturduğu artçı sarsıntı sayısı 6 bini geçmiş durumda. Artçı sarsıntı sayısı 6 bin 40’a ulaştı. Bunlar arasında 3 ile 4 arasında olanlar bin 628, 4 ile 5 arasında olanlar 436 ve 5 ile 6 arasındaki büyüklükteki sarsıntılar 40 adet olarak ölçüldü. Bunun dışında bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var. Baktığınızda 5 ile 6 adet artçı sayısı son 4 ayda yaşadığımız İzmir ve Düzce’deki depremlere denk geliyor" dedi.

AFAD'dan Kahramanmaraş depremi için çarpıcı değerlendirme: 7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir

HER 3-4 DAKİKADA BİR ARTÇI SARSINTI

Dün Göksu ilçesinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremi anımsatan Tatar, "Bu durum yöredeki travma içinde olan vatandaşları tedirgin ediyor. Bu büyüklükteki depremler sonrasında artçı sarsıntılar devam edecek. Artçı sarsıntıların büyüklüğü 5 ve üzerine çıkabilir. Bundan dolayı hasarlı binalardan uzak durulması ve hasarlı binalara girilmemesi son derece önem taşıyor. AFAD’ta Türkiye Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezinde yılda ortalama 24 bin civarında deprem ölçümü yapıyoruz. Fakat şu ana kadar olan artçı sayısına baktığımızda yıl içinde 4 ay içinde kaydettiğimiz sayıyı geçen 13 gün içinde kaydettik. Kaba şekilde hesaplandığında her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

AFAD'dan Kahramanmaraş depremi için çarpıcı değerlendirme: 7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir

DEPREMLERİN ŞİDDETİ

Yaşanan iki depremin şiddetinin aşırı ve yoğun olarak değerlendirildiğini aktaran Tatar, “Biz depremi bir büyüklüğü ile ve oluşturduğu şiddetle ölçüyoruz. Şiddet ölçüsüne baktığımızda en büyük ölçü 12’dir. Bu yaşadığımız 7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir. Daha sonrasında oluşan 7,6 büyüklüğündeki depremin şiddeti ise yoğun olarak değerlendirilen 10 şiddetine karşılık gelmektedir” diye konuştu.

AFAD'dan Kahramanmaraş depremi için çarpıcı değerlendirme: 7,7’lik depremin şiddeti 11’dir. Bu şiddet aşırı olarak değerlendirilir

"8-9 KİLOMETRE DERİNLİKTE YER KABUĞU BİR FAY BOYUNCA KIRILIYOR VE BU KIRILMA SÜRTÜNME DÜZLEMİ BOYUNCA İLERLİYOR"

Deprem sonrası açığa çıkan enerjinin Haiti’de gerçekleşen deprem ile kıyaslandığında 15 kat daha fazla olduğunu belirten Tatar, şu ifadelere yer verdi:

“Depremler sonucunda ortaya çıkan enerji miktarı 30 katrilyon jule kadar çıkmış durumda. Kabaca kıyaslayacak olursak bir atom bombasının enerjisi 15 trilyonken bu depremlerin değeri 30 katrilyona kadar çıkıyor. Yine 7 büyüklüğünde meydana gelen ve yıkıcı etkisini gösteren Haiti depreminde ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü de 2.1 katrilyon jul olarak hesaplanmış durumda. Özellikle sosyal medyada sıklıkla paylaşılan görüntülerden bir tanesi, deprem sırasında gökyüzünde şimşek çakmasına benzer yoğun bir ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bunlar son derece olağan görüntülerdir. 8-9 kilometre derinlikte yer kabuğu bir fay boyunca kırılıyor ve bu kırılma sürtünme düzlemi boyunca ilerliyor. Bu kadar büyük sürtünme etkisi ile bu fayın kırıldığı hat boyunca şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluşması doğaldır.”

İlgili Haberler
1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT