Afrika levhası daralıyor: Antalya depremi daha şiddetli hissedecek
Jeofizik mühendisi Atakan Yüklü, Afrika levhasının her sene Anadolu'nun altına doğru 5-6 cm daraldığını belirterek Antalya'yı deprem konusunda uyardı: "5 yıl içinde şiddetli deprem gelecek! Bugün de olabilir, çok uzun zaman geçeceğini sanmıyorum."
Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Afrika levhasının her yıl Anadolu'nun altına doğru 5-6 cm civarında daralma gerçekleştirdiğini belirterek bir süre sonra enerjisini boşaltmak isteyeceği için yakın zamanda yüksek şiddette deprem beklendiğini söyledi. Önümüzdeki 5 yıllık zaman diliminde deprem yaşanacağını vurgulayan Yüklü, "Çok uzun zaman geçeceğini sanmıyorum." dedi.
LEVHA DARALIYOR; DEPREM YAKIN
Son zamanlarda Antalya ve ilçelerinde meydana gelen çeşitli şiddetlerdeki depremler halkta korkuya neden olurken gözler deprem uzmanlarına çevrildi. Afrika levhasının her yıl Anadolu'nun altına doğru daralmasının depremi tetiklediğini belirten uzmanlar, yakın gelecekte şiddetli bir deprem olacağını öngörüyor.
Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Afrika levhasının hareketliliğini vurgulayıp burada bir enerji boşalması yaşanmasının muhtemel olduğunu belirterek "Orada bir levha hareketi var. Bu da bir süre sonra enerjisini boşaltmasını sağlayacaktır. Yakın zamanda da büyük bir depremin olmasını bekliyoruz. Tarihsel sürecini çok uzun zamandır doldurmuş durumda, bu yarın da olabilir 5 yıl içinde de olabilir ama çok uzun bir zaman geçeceğini sanmıyorum." dedi.
TARİH BİZE GÖSTERİYOR
2020'nin Patara Yılı olduğunu ve imparatorların, yıkılan kente yardım gönderdiklerinin tarih gerçekleri arasında görüldüğünü belirten Yüklü, "Patara'da antik dönemde çok büyük depremlerin olduğu, tsunaminin olduğu, yine yakınında yer alan komşu şehir Myra Andraika'da da depremlerin olduğu görülüyor. İmparatorların yıkılan kente yardımda bulunduğunu tarihsel dönemde görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"ANTALYA'DA YAŞANAN DEPREMLER BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR"
Antalya'da yaşanan depremlerin, gelmekte olan büyük depremin habercisi olduğunu kaydeden Yüklü, "11 Eylül 2018'de Bucak ve Antalya Körfezi'nde 105 ve 60 kilometre derinlikte, depremler yaşandı. Bu derinlikteki depremlerin hepsi sığ depremler değildir. Bunlar kabuk dediğimiz, yani mantonun altındaki depremlerdir. Bu depremler bizi endişelendiriyor. Çünkü burada çok büyük aktivitenin olacağı, bunların geçmişte de olduğu ve devamlı hareketin, aktivitenin olduğunu görüyoruz. İnsanlar Antalya'da depremin olmadığını söylüyor. 100 yıllık süreçte çok deprem görmüyoruz diyorlar ama 1995 yılında Japonya'nın Kobe şehrinde meydana gelen depreme bakarsak, bu depremin olmasını 300 yıl beklemişler. Kaldı ki yine 1914 Burdur depremi 7 büyüklüğündedir ve Antalya'yı da etkilemiştir. Geçmişte Finike, Kaş, Fethiye'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremler bu bölgeyi etkilemiştir." sözlerine yer verdi.
"PLANSIZ YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"
Geçmiş dönemlerde plansız yapılaşmanın bu kadar yaygın olmadığına değinen Yüklü, bunun önüne geçilmesi ve önlemler alınması gerektiğini belirterek "Ama o zamanlarda meydana gelen depremlerde bu kadar yapılaşma yoktu. Şu an plansız bir şekilde yapılaşma var. Bunun önüne geçmemiz için, çok acil şekilde yapı stokunu gözden geçirmemiz gerekiyor. Kırsaldaki yığma ve kerpiç binalardan halkımızı uzaklaştırmamız gerekiyor. 1999'dan önce yapılmış olan binaları da hızlıca inceleyerek gerekli önlemleri almamız lazım." şeklinde konuştu.
"ANTALYA'DA DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLÇELER..."
Antalya'da olması beklenen depremi daha şiddetli hissedecek 6 ilçe ismi veren Yüklü, "Antalya'da hiç deprem olmaz, Antalya'da tsunami olmaz diye söyleyen bir kesim var. 1900-2020 arasındaki 120 yıllık süreçte 5 ve üzerindeki depremler elimizde mevcut. Helenik Yay dediğimiz Girit ve Rodos Adası'ndan, Antalya'nın tam altından Batı Anadolu'ya batan bir levhamız var. Burada çok ciddi deprem aktivitesi var. Büyük depremler üretmiş ve üretmeye devam edecek. Daha da büyüğünü göreceğiz. Etkileşimden dolayı Antalya'da en çok etkilenecek yerler Kaş, Demre, Finike, Kumluca, Aksu ve Alanya kısımları olacak. Çünkü sahil kesiminde deprem ortaya çıktığında, deprem dalgaları gevşek, alüvyonel zemin dediğimiz yerlere geldiği zaman genlikleri büyüyeceği için daha şiddetli hissedilecek. Sahil kesimindeki yerleşim yerleriyle ilgili belediyelerin ciddi önlemler alması gerekiyor." dedi.
"LEVHANIN DARALMASI TSUNAMİYİ DE TETİKLER"
Tarihten verdiği örneklerle daralan Afrika levhasının tsunamiyi de tetikleyebileceğini aktaran Yüklü, Tarihsel dönemde çok büyük depremler üretmiş. Tsunamilere yol açmış, tsunami dediğimiz zaman 20-30 metrelik tsunamilerden bahsetmiyoruz. 4-5 metre büyüklüğünde denizin yükselmesi dahi burada çok ciddi facialara yol açacaktır. Tarihsel dönemden gelen bir deprem silsilesi var. 1900'den sonra yüzlerce 5 üzeri deprem meydana geldiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"LEVHANIN HAREKETİ ÇOK BÜYÜK BİR DEPREMLE SONUÇLANIYOR"
Yaşanan küçük depremlerin de büyük depreme bir faydasının olmadığını vurgulayan Yüklü "Çünkü o depremlerden yüzlerce olması gerekiyor ki enerjisini boşaltsın. Derin depremler oradaki levhaların hareketidir. Bu levha hareketlerini biz devamlı görüyoruz. Bucak'ta 2018 yılında meydana gelen 105 kilometredeki ve Antalya Körfezi'nde meydana gelen 65 kilometredeki depremler bu levhanın hareket ettiğini gösteriyor. Levhanın hareketi de çok büyük depremle sonuçlanıyor ne yazık ki." sözleriyle Antalya'yı bekleyen felaket konusunda uyarılarda bulundu.