Afrin Merkeze Girecek Olan Timler Belli Oldu | MAK ve METİ Timi Nedir
Afrin’de meskûn mahal harekâtına hazırlanan TSK’nın, operasyon için Güneydoğu’da, özellikle Diyarbakır Sur’da deneyim kazanmış özel birlikler, MAK’lar ve METİ timlerini kullanacağı belirtiliyor.
Zeytin Dalı Harekatı’nda, Afrin’i dört yandan kuşatan ve çeperden çekirdeğe doğru ilerleyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), stratejik yerler alınıp çeperdeki terör hedefleri yok edildikten sonra Afrin merkezinde zorlu bir meskûn mahal mücadelesine hazırlanıyor. Güvenlik toplantılarında yapılan planlamalara göre; Afrin’de meskûn mahal operasyonu için Güneydoğu’da, özellikle Diyarbakır Sur’da deneyim kazanmış özel birlikler, MAK’lar ve METİ timleri kullanılacak.
JÖH’LER VE PÖH’LER KULLANILMAYACAK
Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, Ankara’daki harekât merkezinde yapılan değerlendirmelerde ve güvenlik toplantısında, bu bölgede iç güvenlik harekâtında görev yapan Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Polis Özel Harekât (PÖH) timlerinin kullanılmaması kararlaştırıldı. Uluslararası alanda Türkiye’yi zor duruma düşürmeye yönelik girişimleri bertaraf etme ve meşruiyet tartışmasına engel olma açısından böyle bir karar alındı. Türkiye’nin kendini savunma hakkı kapsamında gerçekleştirdiği bu meşru terörle mücadele operasyonunda bu nedenle, TSK’nın dış operasyonel birimleri kullanılacak.
SİVİLLERE ÇIKIŞ HAKKI
İstihbari bilgilere göre, Afrin kent merkezinde 300 bin sivil yaşıyor. Bu bölgede 10 bin civarında PKK/YPG’linin bulunduğu tahmin ediliyor. Operasyon Afrin merkeze yaklaştıkça sivillerin tahliye edilmesi için bir koridor mimarisi oluşturulması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Azez’de 50 bin kişilik çadırkent kurulmaya başlandı. Teröristlerle sivilleri ayırmak için yoğun çaba harcanıyor ancak terör örgütünün Türkiye’deki meskûn mahal çatışmalarında olduğu gibi sivilleri kalkan olarak kullanabileceğinden endişe ediliyor. Geçen yıl Doğu Guta’da olduğu gibi çatışmaların geçici olarak durdurulması, sivillerin tahliye edilmesi, sivil yaralılara müdahale için ambulansla müdahale ve gerektiğinde acil tahliye planları oluşturuluyor. Tahliyeler için en uygun yer Azez-İdlib hattı.
MAK VE METİ TİMLERİ KİMLER
TÜM AŞAMALARI GEÇENLER 7 KİŞİK MAK TİMİNE KABUL EDİLİYOR
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinde görev yapacak gönüllü subay ve astsubaylar, İzmir'deki çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı içinde bulunan Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Eğitim Komutanlığı'nda eğitimden geçiyor.
Görevi sırasında düşman sahasına atlamak zorunda kalan pilotu kurtarmakla görevli time katılmak, 53 haftalık zorlu bir eğitimi başarıyla tamamlamayı gerektiriyor. Bu sürede askeri becerileri en üst düzeye çıkarılan subay ve astsubaylar, görevleri sırasında karşılaşabilecekleri her türlü fiziksel ve psikolojik zorluklara karşı da hazırlanıyor. Harita kullanma, yaz ve kış dağcılığı, kayak, askeri serbest paraşütle atlama, kurbağa adam, kaçma kurtulma ve hayatta kalma gibi konularda teorik ve uygulamalı bilgilerle donatılan askerler, tüm aşamaları başardığında 7 kişilik MAK timine kabul ediliyor. Varlık amacı "tehdit ve risk seviyesi ne olursa olsun geride kimseyi bırakmamak" olan MAK timleri, en riskli göreve çıkacak pilota "benim için kendi canını ortaya koyarak kurtarmaya gelecek arkadaşlarım var" güvenini sağlıyor.
GÜNDE 1-2 SAAT UYKU, 40 KİLOLUK ÇANTA
Tecrit odasından çıkan tim, "başka hayatlar uğruna" mottosuyla göreve çıktı. Helikopterle emniyetli bölge sınırına kadar götürülen tim, sessizce düşman sahasına sızdı. İçinde yiyecekten, ilk yardım malzemesine, mühimmattan teknik cihazlara kadar ihtiyaç duyacakları malzemelerin bulunduğu yaklaşık 40 kiloluk çantaları sırtlayan askerler, fark edilmemek için yavaş yavaş ilerledi. MAK timi, varlığını belli etmemek amacıyla kendi aralarında işaret diliyle anlaştı, iz bırakmamak için de çöplerini toprağa gömdü. Çok riskli bir alanda oldukları için nöbetleşe uyuyan tim personeli, günde en fazla 1-2 saat uyuyabildi. Daha iyi kamufle olabilmek için ağaçlık alanda dinlenmeyi seçen askerler, karşılaştıkları düşman askerlerinden de başarıyla kurtuldu. Silah arkadaşlarına ulaştıklarında önce kimlik doğrulaması yapan MAK timi, pilotu emniyetli bölgeye kadar taşıdıktan sonra yine helikopterle birliğine dönerek görevi tamamladı.