“Afrin operasyonu Türkiye turizmini olumsuz etkilememiştir”
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Operasyonun en zor kısımlarının icra edildiği geçtiğimiz 58 günde bile Afrin operasyonu Türkiye turizmini...
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Operasyonun en zor kısımlarının icra edildiği geçtiğimiz 58 günde bile Afrin operasyonu Türkiye turizmini en ufak bir şekilde olumsuz etkilememiştir. Hiçbir şekilde Afrin operasyonu bundan sonra nasıl seyrederse seyretsin bundan sonraki aşamaları Türkiye turizmini olumsuz etkilemeyecektir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'yı kabul etti. Kurtulmuş, Bakanlıkta gerçekleşen kabulde yaptığı konuşmasına bugün hayatını kaybeden Hasan Celal Güzel'i anarak başladı. Kurtulmuş, "Bugün hayatını kaybeden Türk siyasetinin önemli isimlerinden, bir döneme damgasını vurmuş her zaman hakkın ve halkın yanında yer almış olan, 28 Şubat günlerinde tanıdığımız o cesur haliyle her zaman darbelerin ve darbecilerin karşısında durmuş olan, 28 Şubat'ta çoğu insanın kaçacak delik aradığı günlerde milletin yanında mazlumun ezilenlerin yanında yer alma cesaretini göstermiş olan 15 Temmuz sonrasında ve öncesinde de FETÖ'ye karşı net tavır almış demokrasiyi sonuna kadar savunmuş olan bir demokrasi kahramanını kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Hasan Celal güzel'e Allah'tan rahmet diliyorum. Bıraktığı iz Türk siyasetinde ardından gelecek olan genç nesiller bakımından önemli bir izlek olarak varlığını her zaman sürdürsün diye temenni ediyorum" diye konuştu.
"Sahada kazanılmış olan bu büyük zaferin masada terör örgütleri tamamen ortadan kaldırılıp siyasi zafere de dönüşmesini temenni ediyorum"
Kazanılmış olan Afrin mücadelesi açısından Türk Silahlı Kuvvetlerini bu operasyonda yer alan bütün unsurların tebrik eden Kurtulmuş, "Güzel bir tesadüf olarak 18 Mart Çanakkale Zaferinin 103'ncü yıl dönümü törenlerine denk geldi. Türkiye böylece millet olarak 100 sene evvel hangi cesaretle kararlılıkla emperyalistlerin karşısında durup bu Anadolu topraklarını savunma cesaretini gösteriyse, dünyanın en gelişmiş silahlarıyla donatılmış olan ordularını ve birliklerini nasıl "Çanakkale geçilmez" diyerek durdurduysa aynı şekilde bir asır sonra emperyalistlerin bu sefer silahlandırarak başımıza bela etmeye çalıştığı terör örgütlerini Türkiye'nin içerisinde durdurduğu gibi Türkiye sınırlarının dışında da Afrin'de durdurdu. Allah bu Afrin harekatında şehit düşen bütün kardeşlerimizi aynen bedrin aslanları, Çanakkale aslanları gibi Hazreti Peygambere öte dünyada komşu eylesin. Şimdi sahada kazanılmış olan bu büyük zaferin inşallah masada terör örgütleri tamamen ortadan kaldırılıp tamamıyla diskalifiye edildiği bir şekilde siyasi zafere de dönüşmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
"Geçtiğimiz yıl 32 milyon 400 bin yabancı turisti ağırladık, 26,5 milyar dolarlık turizm geliri elde etmiş olduk"
Kurtulmuş, Rus uçağının düşmesi, terör örgütlerinin Türkiye'de yaptığı terör eylemleri, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü, Avrupa siyasetinde giderek yükselen yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve Türkiye düşmanlığı üzerinden Türkiye'ye karşı en üst noktada söylenen sözlerle turizm sektörünü etkileyecek önemli kara propagandaların olduğunu anlattı.
Türkiye'nin hem ekonomisi hem de turizm sektörü bakımından 2017 yılı içerisinde çok büyük bir geri dönüş ortaya koyduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "2017 yılında Türkiye ekonomik büyümesi itibariyle yüzde 7. 2'lik büyüme seviyesine ulaştı. Bu kadar badire atlatıyor olmamıza rağmen Türkiye ekonomisi güçlü şekilde büyüme trendlerine devam ediyor. 2018'de aynı şekilde güçlü büyümeyi sürdüreceğimiz bir yıl olacak. Turizm sektörü de 2015-2016'da tam manasıyla dip noktaya gelmiş olan Türkiye turizmi 2017'de yeniden hızlı bir şekilde geri dönüş yaptı. Geçtiğimiz yıl 32 milyon 400 bin yabancı turisti ağırladık, 26,5 milyar dolarlık turizm geliri elde etmiş olduk. Bu yılda çok daha iyi olacak" açıklamasında bulundu.
"2018 yılı için gelişmeler böyle devam ederse en az 38 milyon civarında bir turist hedefimiz var"
Geçtiğimiz 2 hafta içerisinde iki önemli uluslararası turizm fuarında olduklarını aktaran Kurtulmuş, bunlardan birisinin Berlin fuarı olduğunu ifade etti.
Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Berlin fuarında Türkiye pazarını yöneten tur operatörleriyle, turizm şirketlerinin CEO'larıyla yaptığımız görüşmelerde aldığımız sonuç şu, geçen yıla nazaran Almanya piyasasında yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar var. bu şu demektir, 3.7 milyon civarında tamamladığımız Alman turisti bakımından bu sene 5 milyon seviyesine ulaşacağız demektir. Bir hafta sonra Moskova fuarındaydık. Orada da gördüğümüz yüzde 70 ile yüzde 130 arasında rezervasyon artışları var. Bu da şu anlama geliyor, inşallah bu sene Rusya'dan gelecek olan misafirlerimizin sayısı 6 milyon civarında olacak. Bütün rakamları topladığımızda 2018 yılı için gelişmeler böyle devam ederse en az 38 milyon civarında bir turist hedefimiz var."
Almanya ve Rusya ile siyasi ilişkiler
Almanya ve Rusya'da temaslarında sadece turizm sektörü ve ekonomik gelişmelerin ele alınmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Üst düzeydeki siyasi temaslar sonucunda gördüğüm husus şudur, Almanya'da geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız Türkiye Almanya gerginliği yerini Türkiye ile Almanya arasında yeni işbirliğine dayalı anlayış ve müzakere çerçevesinde yürütülecek yeni ilişkiler dönemini ortaya koyuyor. Alman tarafı da bu konuda olumlu. Ancak geçtiğimiz sürede yaşadığımız olan bu gerginliklerin nasıl telafi edileceği ve nasıl ortak çalışmalarla Türk Alman ilişkilerinin eski seviyelerine çıkarılabileceği konusunda bir takım arayışlar, olumlu yaklaşımlar var" değerlendirmesinde bulundu.
Moskova'da yaptıkları üst düzey siyasi görüşmelerle ilgili bilgi veren Kurtulmuş, "Uçak kriziyle gerginleşen Türkiye Rusya ilişkilerinin somut bazı alanlarda atılan ortak adımlarla güçlü bir şekilde son derece olumlu bir seyir içerisine girmesinin mümkün olduğu şeklinde bir kanaat var. Özellikle Astana ve Soçi süreçlerini bölgede birbirleriyle görüş olarak farklı noktalarda duran ülkeleri Türkiye Rusya İran'ı bir araya getirerek Cenevre süreçlerine karşı alternatif değil, Cenevre süreçlerine yardımcı olacak bir süreç olarak ortaya konulması, çözüm bulunabilmesi için olumlu adımlar atması Rusya tarafı bakımından da son derece ciddi şekilde değerlendiriyor. Türkiye Rusya ilişkilerinin geleceği bakımından önemli bir adım olarak görülüyor. Türkiye ve Rusya'nın bölgesel ve küresel sorunların çözümünde ortak bazı inisiyatifler kullanabileceği konusundaki olumlu yaklaşımlarda artmış görünüyor. Astana sürecini somut bir sonuç olarak Suriye'de yeni bir anayasa hazırlanması bakımından komisyonun oluşturulması konusunda bir karar ortaya çıkartmış olması, ilgili bütün tarafları masa etrafında toparlayabilecek bir imkanı sunmuş olması bakımından önemliydi. Türkiye ve Rusya arasında turizmin gücünü kullanarak yumuşak bir güç oluşturmak ve iki halkı birbirine yakınlaştırmak bakımından da önemli imkanlarımız olduğunu paylaşmak isterim" dedi.
Türkiye'nin Uzak Doğu Asya pazarlarına açılma hedefi
Türkiye'nin yeni dönemde önüne stratejik bir hedef olarak koyduğu Uzak Doğu Asya pazarlarına açılma zorunluluğuna değinen Kurtulmuş, " 2018 yılı Çin Halk Cumhuriyetinde Türkiye yılı olarak ilan edildi. Üst düzey katılımlarla bu kutlamaları, Türkiye pazarının ortaya tanıtılmasını her türlü imkanı kullanarak sürdürmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl Japonya'da Türkiye yılı olacaktır" açıklamasında bulundu.
Turizm yatırımcılarının yatırımlarını yenileme imkanı sağlaması bakımından kendilerine tahsis edilen arazilerin 49 yıllığına yeniden tahsislerin arttırılması ve yani yeni tahsisler meselesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "Yıllardır sektörün konuştuğu bir şeydi. Bunu çıkardık. Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanlığı işe son şeklini vererek, bu süreçte yeni tahsislerin nasıl olacağını belirleyecektir ve sektöre derin bir nefes aldıracak önemli bir can suyu olacaktır" şeklinde konuştu.
Turizm sektörüyle ilgili desteklere ilişkin Kurtulmuş, "Kruvaziyer turizminde destekleri arttırdık. Kruvaziyer gemilerinin yolcu kapasitesini 750'nin altına indirerek birçok limana gelecek olan kruvaziyerlerde yolcu başına 25-35-45 dolar destek veriyoruz. 12 aya yayarak düşük sezonda getirene daha yüksek destek vermek üzere bu destekleri önemli bir imkan olarak sunuyoruz. Türkiye'ye turist getiren taşımacıları, tur operatörlerinin getirdikleri uçak başına aldıkları destekleri yıl içerisinde 12 aya yayarak düşük sezonda getirenlere uçak başına 9 bin dolar seviyesine kadar desteklerimiz arttırdık" ifadelerini kullandı.
"Afrin operasyonu Türkiye turizmini en ufak bir şekilde olumsuz etkilememiştir"
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bakan Kurtulmuş, Afrin operasyonun önümüzdeki süreç içerisinde turizme etkisinin nasıl olacağıyla ilgili soru üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Uluslararası alanda çok sık sorulan soruydu bu. Operasyonun en zor kısımlarının icra edildiği geçtiğimiz 58 günde bile Afrin operasyonu Türkiye turizmini en ufak bir şekilde olumsuz etkilememiştir. Bunun hiçbir şekilde Türkiye turizmine olumsuz etkisi olmayacaktır. Bu operasyon Türkiye topraklarıyla ilgili bir operasyon değildir, bu operasyon Türkiye'ye gelecek olan misafirlerimizi en ufak şekilde etkileyecek bir operasyon değildir. Türkiye'nin sınırlarını korumak için yapılan bir operasyondur. Kararlılıkla ve başarıyla sürüyor. Başarıyla bu sonucun elde edilmiş olması nasıl içeride bize bir moral ve motivasyon sağlıyorsa aynı şekilde Türkiye'ye gelmek isteyen turistler bakımından da Türkiye'nin artık tamamen tehlikesiz bir yer olduğuna dair algıları yükseltiyor ve tur operatörleri bakımından da yeni bir motivasyon unsuru oluyor. Hiçbir şekilde Afrin operasyonu bundan sonra nasıl seyrederse seyretsin bundan sonraki aşamaları Türkiye turizmini olumsuz etkilemeyecektir."