Aft nedir? Dilde aft neden çıkar? Aft nasıl geçer? Karbonatla aft tedavisi nasıl olur?
Aft nedir? Dilde aft neden çıkar? Aft nasıl geçer? Karbonatla aft tedavisi nasıl olur? Afta ne iyi gelir? Halk arasında ağız yarası olarak bilinen ve çoğu zaman acılı bir şekilde yiyip içmeyi engelleyen aftın neden çıktığı merak ediliyor.Özelliklerde gençler görülen afta dair merak edilenleri sizler için araştırdık.
Aft nedir? neden olur? Dilde aft neden çıkar?Aft nasıl geçer? Aft tedavisinde ne kullanılır? Afta ne iyi gelir? Karbonatla aft tedavisi nasıl olur? Gülmemizi ve yemek yememizi engelleyen ağızda çıkan yaralara aft deriz.
AFT NEDEN OLUR? DİLDE AFT NEDEN ÇIKAR?
STRES: Çağımızın çoğu hastalıklarının en büyük nedenlerinden biri strestir. Stres yani sürekli gergin olma hali kişinin direncinin kırılmasına neden olur. Direnci kırılan insanda aft oluşumu hızlanabilir. Özellikle bu dönemlere, kadınların adet öncesinde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Doğal olarak stresi yok eden sarı kantaron çayını size tavsiye ediyoruz. Psikolojinizi düzeltmenize yardımcı olacaktır.
YİYECEKLER: Yediğimiz yiyeceklerin sertliği yumuşaklığı, sıcaklığı ve soğukluğu aft oluşumunu tetikleyebilir. Sert olan yiyecekler yumuşak olan ağız mukozasını tahriş edebili, aft oluşumuna zemin hazırlayabilir. Aşırı tuzlu, acı gıda tüketimi, aşırı sıcak yiyecekler de aft olumuna neden olur.
TRAVMA: Ağızda meydana gelen tahrişlere bağlı olarak ağız yaraları meydana gelebilir. Bu, diş fırçasının sert kullanımı ilgili olabilir ya da yanlışlıkla yanak veya dudakların ısırılması ile ilgili olabilir. Bunların dışında yanlış protez takılması yad sert yiyeceklerin tüketilmesine de bağlı olabilir.
DİŞ MACUNU: Diş macunlarının yapısında bulunan köpürtücü madde(sodyum lauryl sülfat) ağız aftının sebeplerindendir. Bu maddenin aşırı olmayan diş macunları tercih edilmelidir.
Ağız yaralarının diğer sebepleri ise Behçet Hastalığı, B12 vitamini eksikliği, aşırı C vitamini tüketimi, Konjonktivit, retinit, lokositoz, demir eksikliği, sigara içme olarak sayılabilir.
AFT NASIL GEÇER? AFT TEDAVİSİNDE NE KULLANILIR?
Aftlar bulaşıcı değildir. Aft yaraları için özel bir tedavi yoktur ve genelde herhangi bir müdahale yapılmadan, kendi kendine 7-15 günde iyileşir. Ancak, ağrıyı hafifletecek birtakım kremler veya gargara solüsyonları kullanılabilir.
KARBONATLA AFT TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Karbonat içerdiği sağlıklı özellikleri sayesinde binlerce yıldır tedavi olarak kullanılmaktadır, virüs ve bakterilerle savaşma özelliği de vardır.
Gereken malzemeler
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 bardak ılık su
Karbonatı suda çözün ve ağız gargarası olarak kullanın, ağzınızda tutabildiğiniz kadar tutmaya çalışın. Günde bir kaç kez tekrar edin.