AİHM, Türkiye aleyhindeki başvuruları reddetti!

AİHM, 2015-2016 yıllarında Cizre, Silopi ve Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu reddetti

AİHM, Türkiye aleyhindeki başvuruları reddetti!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2015-2016 yıllarında Cizre, Silopi ve Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu reddetti

vrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2015-2016 yıllarındaki çukur olayları sırasında Cizre, Silopi ve Sur'da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu reddetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, AİHM, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2015 ve 2016 yıllarındaki çukur olayları sırasında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve yürütülen terörle mücadele operasyonlarıyla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu daha karara bağladı.

İddiaları inceleyen AİHM, söz konusu iddiaları kabul edilemez bularak, 32 başvuruyu da oy birliğiyle reddetti.

Toplam 34 başvuru yapıldı

Çukur olayları sırasında mal ve can güvenliğinin sağlanması amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına ilişkin AİHM'e toplamda 34 başvuru yapıldı.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan yazılı görüşler, 13 Temmuz 2017'de AİHM'e iletildi. AİHM, yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğinin ileri sürüldüğü bu 34 başvuru arasından daha önce 2 başvuruyu duruşmalı olarak incelemeye karar verdi.

Strazburg'da 13 Kasım 2018'de görülen duruşmanın ardından AİHM, 29 Ocak 2019'da açıkladığı kararlarla söz konusu 2 başvuruyu kabul edilemez buldu.

Kararda, AİHM yetkisinin ikincilliğine atıf yapılarak başvurucuların, AİHM'den önce şikayetlerini Türk mahkemeleri önünde dile getirmeleri gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda özellikle başvuranlar tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularla ilgili incelemenin henüz sürdüğüne işaret edildi. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin tüketilmesi gereken ve etkili iç hukuk yolu olduğu vurgulandı.

AİHM, 4 Nisan 2019 tarihinde verdiği kararlarla, daha önceki kararlarına atıfta bulunarak Anayasa Mahkemesi önündeki başvuruların henüz inceleme aşamasında olduğunu, bu nedenle etkili iç hukuk yollarının tüketilmediğini belirtti ve diğer 32 başvuruyu da kabul edilemez buldu.

NELER OLMUŞTU?

Hendek operasyonları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce PKK mensuplarına karşı ortak olarak gerçekleştirilen Sur, Cizre ve Nusaybin merkezli askeri operasyonlardır. Bu operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerin bazılarında sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve bazıları geçici süreyle askeri güvenlik bölgesi ilan edilmiş; PKK mensuplarının etkisiz hale getirildiği, hendeklerin kapatıldığı, barikatların kaldırıldığı ve güvenliğin sağlandığı bölgelerde sokağa çıkma yasakları kaldırılmıştır.

Şırnak valisi Ali İhsan Su, Cizre ve Silopi ilçelerinde bu gece saat 23.00' ten itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

İlçelerde çalışan öğretmenlere dün Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından "Tüm öğretmen ve idarecilerimiz bakanlığımız tarafından 14.12.2015 tarihinden itibaren hizmet içi eğitim seminerine alınmıştır. Öğretmenlerimiz seminerlerini memleketlerinde alabilirler" mesajı gönderilmiş ve yaklaşık 3 bin öğretmen Şırnak'ın ilçelerini terketmişti.

Buna karşılık Sağlık Emekçileri Sendikası SES'in Silopi temsilcisi sözlü bir talimatla ilçede görev yapan sağlık personelinin izinlerinin ikinci bir emre kadar kaldırıldığını aktarmıştı.

Nusaybin'in 4 mahallesi

Mardin Valiliği tarafından yapılan bir açıklama ile Nusaybin'in Abdulkadirpaşa, Yenşehir, Dicle ve Fırat mahallelerinde saat 16.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağının ilan edildiği duyuruldu.

İlçede zırhlı araçlardan "halkın can ve mal güvenliği amacıyla" yeniden sokağa çıkma yasağı konduğu duyuruldu.

Nusaybin'de sonuncusu 11 Aralık'ta kaldırılan 5. sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden 17 kişi ölmüş, çok sayıda insan yaralanmıştı.

52 kez süresiz yasak

Bu arada Cizre, Silopi ve Nusaybin'de ilan edilen yasaklar duyulmadan önce Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 12 Aralık'ta sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili hazırladıkları bir raporu kamuoyuna sundu.

Rapora göre 16 Ağustos-11 Aralık arasında yedi kentteki 17 ilçede 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Halihazırda Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam etmekte olan ve en uzunu 14 gün (Nusaybin) süren sokağa çıkma yasaklarından şimdiye kadar 1 milyon 299 bin 61 kişi etkilendi.

Ağustos ayından itibaren Diyarbakır'ın sekiz ilçesinde 31 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Mardin'de 3 ilçede 9 kez; Şırnak'ta 2 ilçede 5 kez; Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde toplam 4, Muş'un Varto; Batman'ın Sason; Elazığ'ın Arıcak ilçelerinde ise 1'er kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡