AK Parti'nin Koalisyon Şartı

AK Parti, koalisyon görüşmelerinde bakanlıkların eşit dağılımı ya da dönüşümlü Başbakanlık gibi pazarlıklara kapıyı kapatacak. Kritik bakanlıkların da kendisinde kalmasını isteyecek.

AK Parti'nin Koalisyon Şartı

AK Parti, koalisyon görüşmelerinde bakanlıkların eşit dağılımı ya da dönüşümlü Başbakanlık gibi pazarlıklara kapıyı kapatacak. Kritik bakanlıkların da kendisinde kalmasını isteyecek.

AK Parti, önümüzdeki hafta başlamayı tasarladığı koalisyon görüşmelerinde "4 yıl sürecek bir iktidar birlikteliği istiyoruz" mesajı verecek. AK Parti'de bakanlıkların eşit dağılımı ya da dönüşümlü Başbakanlık gibi pazarlıklara kapı kapatılırken, görüşülecek partilere "19 milyon oy aldık, açık ara birinci partiyiz" gerekçesi sunulacak. Adalet, İçişleri, Milli eğitim gibi kritik bakanlıkların AK Parti'de kalması da partinin olmazsa olmazları arasında gösteriliyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevi vereceği Başbakan Ahmet Davutoğlu, sırasıyla CHP, MHP ve HDP'yi ziyaret edecek.

AK Parti, üç partiye yapmayı tasarladığı ilk tur ziyaretin ardından koalisyon kurmayı yakın bulduğu partiye ikinci turda ilk ziyareti yapacak. İkinci turda koalisyona peşinen kapıyı kapattığı için HDP'ye ziyaret de yapılmayacağı, tüm partilere, "Millet AK Parti'siz seçeneğe sıcak bakmaz, birinci parti yaptığı için asıl sorumluluk bize verilmiştir" mesajının verileceği belirtiliyor.

ÜÇ AYRI HEYET İDDİASI

AK Parti'de koalisyon görüşmelerini yürütecek üç ayrı heyet oluşturulduğu da ifade edildi. Hukuki süreci Mehmet Ali Şahin'in, ekonomi başkanlığını Ali Babacan'ın, siyasi süreç başkanlığını ise Başbakan Davutoğlu'nun yürüteceği iddia edildi. AK Parti kaynakları, üçlü heyet yerine tek bir heyetin oluşturulmasının planlandığını kaydetti.

Alınan bilgilere göre, Davutoğlu başkanlığında kurulacak Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in eşlik etmesi planlanan görüşmelerde partilere ziyarette "Hedefimiz uzun süreli koalisyon ve dört yıl sonra zamanında seçim yapmak." mesajı verilecek. Erken seçim beklentisiyle yola çıkılırsa bunun zarar vereceği ve hükümetin bir seçim hükümeti olacağı algısının ortaya çıkacağı vurgulanacak. Mecbur kalınmadığı sürece hükümetin görevini normal seçim zamanına kadar götürmesi gerekliliği ifade edilecek. Büyük projelerin devam etmesine de görüşmelerde vurgu yapılacak.

"BAKANLIK PAYLAŞIMINDA EŞİT DAĞILIM OLMAZ"

Görüşmelerde Davutoğlu'nun "yüzde 41 ile 19 milyon oy aldık" mesajı vererek "Eşit bakanlık dağılımı" değil, gerekirse "oy dağılımına göre" bakanlık paylaşımını gündeme getireceği, Başbakan ve dört başbakan yardımcısı dahil 26 koltuktan 8-9 bakanlığın koalisyon ortağına önerilebileceği belirtiliyor.

İçişleri, Adalet, Milli Eğitim gibi kritik ve önemli icracı bakanlıkların yönetiminin de AK Parti'de bulunması ön şart olarak masaya konulacak.

MKYK "CHP İLE DENENSİN" DEDİ

Davutoğlu'nun yeni hükümet arayışlarında izleyeceği rotayı belirlemek üzere görüşüne başvurduğu AK Parti MKYK'da üyelerin büyük bölümü "AK Parti-CHP" koalisyonundan yana görüş dile getirdi. Toplantıda Davutoğlu'nun ise değerlendirme yaparken, "MHP ile taban uyumlu. CHP ile ülkenin problemlerini daha kolay çözeriz" ifadeleriyle olası formüllerin artılarını vurgulamakla yetindiği öğrenildi. Davutoğlu, her koşulda 25. dönemin 4 yılı tamamlamasının zor alacağını belirterek, partinin her kademesinin seçime hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

DÖNÜŞÜM GÜNDEMDE DEĞİL

Kulislerde dile getirilen koalisyon ortağı ile dönüşümlü Başbakanlık pazarlığına ise Ak Parti'nin kapalı olduğu vurgulandı. Bu seçeneğin eşit şartlarda oy alınması ve Meclis'e gelinmesi durumunda olabileceği, ancak söz konusu Meclis aritmetiğinde bunun söz konusu olamayacağı ifade edildi. Muhalefet tarafından dile getirilen "Milletvekili transferi ile hükümet kurma yolu denenecek" söylentilerinin de değerlendirildiği Davutoğlu'nun bu yolu kesin talimatla kapattığı da öğrenildi. (Kaynak: Milliyet)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡