Akşener'den "Libya tezkeresi" açıklaması
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün saat 14:00'da yapılacak ve TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak olan 'Libya Tezkeresi' için hayır oyu vereceklerini söyledi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener TBMM’de oylanacak ‘Libya Tezkeresi’ ile ilgili yaptığı açıklamada “İç savaş yaşanan bir ülkede Türkiye’nin iki taraf arasında ara buluculuk yapması doğrudur ancak ülkeye muharip asker göndermesi doğru değildir. Bu nedenle Libya Tezkesi’ne “hayır” oyu vereceğiz. Umarız Türkiye bundan büyük zarar görmez. Bütün bunların sebebi Cumhurbaşkanılığı sistemidir.” ifadelerini kullandı.
PARTİLER NE DİYECEK?
TBMM'de oylanacak Libya tezkeresi önce partilerin kullanacağı oy belli oldu. AK Parti, MHP ve Saadet Partisi tezkereye 'evet' derken, CHP, İYİ Parti ve HDP 'hayır' oyu kullanacak.
TEK GÜNDEM LİBYA TEZKERESİ
TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplanıyor. Genel Kurul, saat 14.00'te Meclis Başkanı Şentop başkanlığında açılacak Meclis'te, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurul'un tek gündem maddesi olacak.
KONUŞMA SONRASI OYLAMA YAPILACAK
Tezkere metninin okunmasıyla başlayacak görüşmelerde, siyasi parti grupları 20'şer dakika söz alacak. Görüşmelerin ardından tezkerenin oylaması yapılacak.
SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ OLACAK
Tezkerenin Meclis'ten geçmesi için oylamaya katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun yani yarıdan bir fazlasının 'kabul' oyu kullanması yeterli olacak. AK Parti ve MHP'nin 'kabul', CHP ve HDP'nin 'ret' oyu kullanacağı oylamaya ilişkin İYİ Parti ise, nihai tavrını kritik toplantı öncesi Genel Başkan Meral Akşener'in milletvekilleriyle yapacağı görüşmede belirleyecek.
TEZKERENİN MECLİS'TEN GEÇMESİ BEKLENİYOR
Ancak İYİ Parti, "ret" cephesinde yer alsa dahi, Genel Kurul'a tam kadro katılmaları beklenen Cumhur İttifakı ortaklarının sayısal güçleriyle, tezkereyi Meclis'ten geçirmelerine kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti'nin Meclis'te 290, MHP'nin 49 milletvekili bulunuyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop oy kullanamasa bile Cumhur İttifakı'nın TBMM'deki oy gücü BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin desteğiyle 339'a ulaşıyor. Muhalefetin oy gücü ise, bağımsızlar dahil edilse dahi 250'de kalıyor.
İKİ FARKLI YÖNETİM VAR
Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da, birden fazla yönetim bulunuyor.
Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.
LİBYA'DA SON DURUM
Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.
Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.