Alanya kalesi nerededir, Alanya Kalesi hangi bölgededir?
Alanya kalesi (alaiya kalesi) nerededir, Alanya Kalesi hangi bölgededir, giriş ücreti ne kadardır? soruları merak edilip araştırılıyor. Konu hakkında tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...
Alanya kalesi (alaiya kalesi) nerededir, Alanya Kalesi hangi bölgededir, giriş ücreti ne kadardır? soruları merak edilip araştırılıyor. Konu hakkında tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...
Alanya kalesi (alaiya kalesi) nerededir?
Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biri olan kale. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6.5 kilometredir.
Eski dönemlerde Kandeleri olarak adlandırılan Alanya yerleşimine kale Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Kalede toplam 83 kule ve 140 burç vardır. Ortaçağda surların içinde bulunan kentin su gereksinimini sağlamak üzere 1200 kadar sarnıç yapılmıştır. Sarnıçların bir kısmı halen kullanılmaktadır. Surlar, planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu, Arap Evliyası ve Esat Burcu'nu takiben Tophane ile Tersane'yi geçip Kızılkule'de bitecek şekilde yapılmıştır.
Alanya Kalesi Nerededir, Nasıl Gidilir?
Antalya merkezden Alanya dolmuşları ya da otobüslerine binip Alanya’ya geçebilirsiniz. Alanya Kalesi, Alanya’ya ulaştığınızda kolayca ulaşabileceğiniz ve görebileceğiniz bir noktada yer almaktadır.
Alanya kalesi (alaiya kalesi) Tarihi
Romalı korsan Tryhos'un savaşçıları tarafından MÖ 2. yüzyılda Korakesion adıyla kuruldu. Doğu Akdeniz'deki korsan faaliyetlerinden rahatsız olan Romalılar, kaleyi MÖ 64-65 yıllarında ele geçirdiler. Kale ve etrafındaki yerleşim, 1220-1221 yıllarında I. Alaeddin Keykubad tarafından Selçuklu ülkesine katıldı Sonra sırasıyla Karamanoğulları, Memlükler idaresine geçmiş, son olarak da Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiştir.[1]
Kaleden Liman Görüntüsü
Yarımadanın zirvesinde günümüzde müze olarak düzenlenen İçkale bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad sarayını burada inşa ettirmiştir. Günümüzde de kalede yerleşim vardır. Kale motorlu taşıt trafiğine açık olmakla beraber yürüyerek ise takribi 1 saatte İçkale'ye varılmaktadır.
Alanya Kalesi hangi ilimizde, hangi bölgemizdedir?
Alanya, Antalya'nın bir ilçesidir. Akdeniz bölgesinde yer almaktadır.
Alanya kalesi giriş ücreti ne kadar?
Alanya Kalesi giriş ücreti 50.00TLdir. Giriş saatleri yaz ve kış aylarında farklılık göstermektedir.
AÇILIŞ VE KAPANIŞ SAATLERİ NEDİR?
Gişe Yaz Açılış Saati: 08:00
Yaz Ziyaret Açılış Saati: 08:30
Gişe Yaz Kapanış Saati: 19:15
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 19:00
Gişe Kış Açılış Saati: 08:00
Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:30
Gişe Kış Kapanış Saati: 16:50
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00
HANGİ GÜNLER KAPALI?
Dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalıdır.
ALANYA KALESİ HAKKINDA BAZI BİLGİLER
Denizden ve karadan zor ulaşabilirliği nedeniyle tarih boyunca bir yerleşim alanı olan Alanya Kalesi, Anadolu'yu süsleyen yüzlerce kaleden günümüze kadar ayakta kalabilen en iyi korunmuş kalelerden biridir.
6,5 km. yi bulan sur uzunluğu, 140'ı bulan burçları, içindeki 400'e yakın sarnıcı, yazıtlı kapılarıyla Selçuklu sanatını en iyi yansıtan bir açık hava müzesi görünümündeki kalenin ilk iskân tarihi Hellenistik Dönem'e kadar inse de yapı bugünkü ihtişamına asıl olarak Selçuklular zamanında kavuşmuş.
İçkalenin orta kısmında yer alan tuğladan yapılmış iki adet Selçuklu Dönemi su sarnıcı bugün de işlevini sürdürüyor. Yapı içindeki başlıca yapılar, batı hariç diğer cephelerde kale duvarlarının içine dayandırılarak inşa edilmişler. Kalenin ortasında, yonca yaprağı planlı küçük Bizans kilisesinin günümüze kadar ayakta kalması, Selçuklu'nun farklı dinlere ve bu dinlerin yapılarına duyduğu saygının güzel bir örneğini oluşturuyor.
Yapıya Alaeddin Keykubat döneminde eklenen ve Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri olan sekizgen planlı Kızılkule günümüzde Alanya'nın simgesi haline gelmiş durumda. Kalenin yapımı sırasında Antikçağ'a ait devşirme malzemeden yararlanılmış. Her yüzdeki mazgallar, gözetleme pencereleri, düşmana zift ve kaynar su dökmeye yarayan önleri peçeli delikler hâlâ görülebiliyor. Kale kompleksi içindeki tersane de Selçukluların denizle ilk buluşmasını simgelemesi açısından önemlidir. Giriş kapısında, sultanın armasını taşıyan ve rozetlerle süslü olan yazıtta, bu tersanenin Selçukluların Sinop'tan sonra ikinci deniz üssü olması nedeniyle Alaaddin Keykubat'a verilen "İki Denizin Sultanı" unvanı yer alıyor.
Alanya Kalesi Mimari Özellikleri
Türk bilim adamlarınca son zamanlarda artan kazı çalışmaları sonucunda, burasının sultan sarayı olabileceği düşünülmektedir. İnşa sırasında Antik Çağa ait devşirme malzemeden yararlanılmıştır. Her bir yüzdeki mazgallar, gözetleme pencereleri, düşmana zift ve kaynar su dökmeye yarayan önleri peçeli delikler yapıya ayrı bir güzellik vermektedir. Selçukluların Akdeniz’le ilk tanışmalarını simgeleyen Tersane de Alanya Kalesi’nin bütünlüğü içerisinde tüm görkemliği ile sağlam bir şekilde durmaktadır. Beş tonozlu bölmeden ibaret olan yapı yaklaşık 57 metre uzunluğunda, 40 metre derinliğindedir. Giriş kapısındaki yazıt Sultan’ın armasını taşımakta olup rozetlerle süslüdür. Kapının sağ tarafında küçük bir oda yer almakta olup bu oda kimi bilim adamlarına göre mescit olarak kullanılmış kimilerine göre depo olarak değerlendirilmiştir. Kapının sonundaki odanın ise Tersane’e görevli memurlar için düzenlendiği sanılmaktadır.