ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES sınavına hiç girmemiş olanlar sınav hakkında araştırma yapıyorlar. Biz de haberimizde sınavla ilgili detaylı bilgilere yer veriyoruz. Peki ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta? Tüm cevaplar haberimizde...

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

Akademik alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin ALES sınavına girerek puan almaları gerekiyor. Sınav öncesinde de sınavla ilgili detayları araştırıyorlar. Bu bağlamda, ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'TE KAÇ SORU VAR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken, şimdi 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten oluşuyor. ALES 100 soru ve sınavı süresi 150 dakika (2.5 saat) olarak yapılmaktadır.

ALES KILAVUZU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

Kılavuz başvuruların başladığı gün yayımlanacaktır. Kılavuz yayımlandığında aşağıdaki ÖSYM linkinden ulaşabilirsiniz.

ÖSYM AİS GİRİŞ EKRANI

ALES SAAT KAÇTA?

ALES sınavları saat 10:15’te başlıyor; 12:45’te de son buluyor.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ

Ales'e girmeden önce yanında getirilmesi gereken ALES sınav giriş yerleri sınav tarihinden bir hafta önce ÖSYM AİS üzerinden sorgulanabiliyor.

ALES SINAV GİRİŞ BELGERİNİ BU ADRESTEN ALABİLİRSİNİZ

ALES'E GİRERKEN GETİRİLMESİ GEREKEN BELGELER NELERDİR?

1) 2019-ALES SINAVA GİRİŞ BELGESİ

Sınava  Giriş  Belgesi  adayların  adreslerine  gönderilmeyecektir.  Adayların  bu   belgeyi,   T.C.Kimlik/Y.U.Numaraları ve  şifreleriile  ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet  adresinden,sınav tarihinin yaklaşık10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeleri  gerekmektedir.

2) NÜFUS  CÜZDANI  VEYA T.C. KİMLİK  KARTI VEYA GEÇERLİLİK  SÜRESİ DOLMAMIŞ PASAPORT

Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya T.C.  Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanında bulundurması zorunludur.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'TE SINAV BİNASINA ALINMAYACAK OLAN NESNELER NELERDİR?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınavbinalarına;

- Çanta,  cüzdan,  cep  telefonu,  saat  (kol  saati  ve  her  türlü  saat),  kablosuz  iletişim  sağlayan bluetooth  vb.  cihazlarla;  kulaklık,  kolye,  küpe,  yüzük  (alyans  hariç), bilezik,  broş  ve  diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan  boncuklu/boncuksuz  toplu  iğne,  metal  para,  anahtarlıksız  basit  ev  anahtarı, ulaşım  kartı,  basit  tokalı  kemer,  basit  tel  tokave  basit  piercing  hariç),  her  türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

- Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

- Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

- Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük,  dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

- Şeffaf  pet  şişe  içerisinde  bandajı  çıkarılmış  su  hariç  içecek,  yiyecek  vb.  gıda/tüketim maddeleriyle,

- İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri  kesinlikle  yasaktır.(Engelli/sağlık  sorunu  olan  adaylardan  sınava  engeli/sağlık  sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE  SAĞLIK  DURUMU/ENGEL  BİLGİ  FORMUNUN DOLDURULMASI”  maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.)

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzeri emniyet görevlileri tarafından elle  ve/veya  dedektörle  aranacak, yukarıda  belirtilen  araç  gereç  vb.  eşyalarla sınava  gelen  adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklardır. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. ÖSYM  gerekli  gördüğü  takdirde  sınav  günü  sınav  binalarında  sinyal  kesici  kullanabilecektir.  Sınav binaları/salonları  ÖSYM  tarafından  kurulacak  güvenlik  kameraları  ile  izlenebilecektir.  Görevlilerin tutanakları yanı sıra kamera kayıtları da gerektiğinde delil olarak kullanılacaktır

ALES KONU DAĞILIMI NASIL?

Ales Matematik Konuları;
1. Temel Kavramlar
2. Çözümleme
3. Bölme ve Bölünebilme
4. Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok
5. Rasyonel Sayılar
6. Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
7. Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
8. Üslü Sayılar
9. Köklü Sayılar
10. Denklemler
11. Oran-Orantı
12. Sayı ve Kesir Problemleri
13. Yaş Problemleri
14. İşçi ve Havuz Problemleri
15. Hareket Problemleri
16. Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
17. Karışım Problemleri
18. Kümeler
19. İşlem
20. Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık

Ales Geometri Konuları;
1. Doğruda Açılar
2. Üçgende Açılar
3. Üçgende Uzunluk ve Alan
4. Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
5. Dörtgenler
6. Çember ve Daire
7. Analitik Geometri
8. Katı Cisimler

Ales Sayısal Mantık Konuları;
1. Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
2. Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri
3. Mantıksal Muhakeme Problemleri

Ales Türkçe Konuları;
1. Sözcükte Anlam
2. Cümlede Anlama
3. Anlatım Biçimleri
4. Paragraf
5. Anlatım Bozuklukları

Ales Mantıksal Akıl Yürütme Konuları;
1. Şifreleme, Şifre Çözümleme
2. Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES NERELERDE KULLANILIR?

 -Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
 -Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
 -Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,

ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

ALES ÇIKMIŞ SORULAR NELERDİR?

2018 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2017 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2017 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2016 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2016 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2015 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2015 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2014 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2014 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2013 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2013 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2012 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2012 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2011 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2011 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2010 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2010 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

ALES'E KİMLER BAŞVURABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

ALES NEDİR?

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES,  ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içerisinden toplamda 3 kez yapılır.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'İN ÖNEMİ NEDİR?

Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.

Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler.  Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar.  Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.  Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir.   Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz.  YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:

“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

Etiketler :
3
1
2
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡