ALES sonuçları ne zaman açıklanacak 2019? ALES açıklanma tarihi

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) 5 Mayıs saat 10:00'da yapıldıktan sonra adaylar tarafından sonuçlar merak edilmeye başlandı. Peki ALES 2019 sonuçları açıklandı mı? ALES 2019 sonuçları ne zaman açıklanacak? Tüm cevaplar haberimizde

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak 2019? ALES açıklanma tarihi

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) 5 Mayıs saat 10:00'da yapıldıktan sonra adaylar tarafından sonuçlar merak edilmeye başlandı. Peki ALES 2019 sonuçları açıklandı mı? ALES 2019 sonuçları ne zaman açıklanacak? Tüm cevaplar haberimizde...

ALES 2019 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapmak ve akademisyen olmak isteyenlerin katılım sağladığı ALES sınavının sonuçları için heyecanlı bekleyiş başladı. ÖSYM yayınladığı sınav takviminde sonuç tarihini duyurdu. Buna göre, 2019 ALES sonuçları 30 Mayıs'ta açıklanacak.

Adaylar sınav sonuçlarına ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresi üzerinden erişebilecek.

yokten-flas-ales-karari-1543738709.jpg

ALES SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

ALES NASIL HESAPLANACAK?

ÖSYM'nin yayınladığı 2019/1 ALES kılavuzunda yer alan bilgiye göre, puan hesaplama işlemleri şu şekilde:

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Puan Türü                Sayısal Testi       Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı        0,75                  0,25
ALES Sözel Puan            0,25                  0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı    0,50                  0,50

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

oioioi.jpg

ALES'TE PUAN SINIRI VAR MI?

•  Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerektiği hükmü getirilmiştir.

• Yüksek lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olarak belirtilmekle birlikte üniversiteden üniversiteye göre bu puan değişmektedir.

ALES PUANLARININ KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,

ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

ALES NEDİR?

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES,  ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içerisinden toplamda 3 kez yapılır.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'İN ÖNEMİ NEDİR?

Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.

Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler.  Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar.  Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.  Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir.   Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz.  YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:

“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

ALES SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

5 Mart 2019 tarihinde başlayan 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) başvuruları 13 Mart 2019 itibari ile sona erdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nca (ÖSYM) Mayıs ayında yapılacak olan 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı başvuruları 5 Mart 2019 - 13 Mart 2019 tarihleri arasında yapıldı.
 
2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019 ALES/1) başvuru ve sınav tarihi belli oldu. Buna göre 2019 ALES/1 başvuruları 5-13 Mart 2019 tarihleri arasında yapıldı. Geç başvuru tarihi 28 Mart 2019 olarak belirlendi. 2019 ALES/1 5 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanacak. Sınav ücreti 120 TL olarak belirlendi. Geç Başvuru Günü Sınav Ücreti 180 TL'dir.

2019 ALES/2 başvuruları 9-17 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak olup geç başvuru tarihi 31 Temmuz 2019 olarak belirlendi. 2019 ALES/2 22 Eylül 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 17 Ekim 2019 tarihinde açıklanacak.

2019 ALES/3 başvuruları 17-25 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak olup geç başvuru tarihi 8 Ekim 2019 olarak belirlendi. 2019 ALES/3 17 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 12 Aralık 2019 tarihinde açıklanacak.

ALES'E KİMLER BAŞVURABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'E BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Son 50 ay içerisinde her hangi bir ÖSYM başvuru merkezinde fotoğrafınız çekilmiş ve reddedilmemiş ise;

Sizin için en uygun başvuru şekli internet üzerinden yani Online Başvurudur. Aşağıda online başvuru için adım adım yapılması gerekenleri bulabilirsiniz:

    T.C. kimlik numaranız ve daha önceki sınav için almış olduğunuz internet şifreniz ile https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yapın. Buradan gerekli bilgileri girerek başvuru işleminizi yapın.
    Daha sonra sınav  ücretinizi yatırın. Bunun için eskiden olduğu gibi bankaya gitmek zorunda değilsiniz. İsterseniz ÖSYM’nin sitesinde ÖDEMELER alanına tıklayarak veya https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden kredi kartınızla da yapabilirsiniz ve başvurunuz tamamlanır.

Online başvuru işlemi bu kadar basit.

Son 50 ay içerisinde ÖSYM’nin her hangi bir başvuru merkezinde fotoğrafınız çekilmedi ise;

    http://www.osym.gov.tr sitesinden ALES Başvuru Formu ve Başvuru Kılavuzunu indirin ve dikkatlice inceleyin ve başvuru formunda gerekli alanları doldurun.
    Başvuru merkezine başvuru formunuz, ve T.C kimlik numaranız yazılı olan bir nüfus cüzdanı veya pasaport ile gidin.
    Burada sizin fotoğrafınız çekilecek ve başvuru ile ilgili tüm işlemlerinizi online olarak yapabileceğiniz bir Aday Şifresi verilecek. Bu şifreyi aldıktan sonra tüm işlemlerinizi https://ais.osym.gov.tr üzerinden yapabilirsiniz.
    Sınav ücretinizi yatırın. Ödemenizi online olarak da yapabilirsiniz. Bir banka aracılığı ile yapmak isterseniz hangi bankalara ödeme yapabileceğinizi ÖSYM’nin sitesinden görebilirsiniz.Sınav ücretini gerekli zamanda yatırmaz sanız başvuru bilgileriniz alınsa bile başvurunuz geçersiz sayılacaktır.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES NERELERDE KULLANILIR?

 -Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
 -Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
 -Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,

ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

ALES KONU DAĞILIMI NASIL?

ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

SORU SAYISI AZALTILDI: 2018 yılında değiştirilen sisten ile yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.

ALES'TE HANGİ KONULARDAN SORULAR ÇIKAR?

Sınavlarda adaylara sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir. Sınavda uygulanacak testin sözel bölümünde 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır; sayısal bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır. Bütün adaylar, iki testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 100 soru cevaplandırmış olacaklardır.

Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar isterlerse bütün testleri cevaplandırabileceklerdir. Sayısal test adayların temel matematiksel işlemler matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçülecek.

Sözel testlerde sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES 2019 SAAT KAÇTA?

Kimlik  ve  güvenlik  kontrolleri  ile  salona  giriş  işlemlerinin  zamanında  yapılabilmesi  için  adayların, sınav saatinden en az 1 saat önce girecekleri binanın önünde hazırbulunmaları gerekmektedir.Adaylar, saat  10.00’dan  sonra  sınav  binalarına sınavın  cevaplama  süresi  başladıktan  sonra  sınav salonlarına alınmayacaklardır.

Sınav  evrakı  dağıtıldıktan  sonra  adayların, sınav  süresinin ilk  110  dakikası tamamlanmadan  ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete  gitmek  dâhil)  sınav  salonundan  çıkmaları  yasaktır.  Bu  süreler  tamamlanmadan  sınav salonundan çıkmak isteyen adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası tamamlanana kadar  sınav  binasında bekletilecektir.Yukarıda  belirtilen  süreler  tamamlanmadan  sınav  binasından ayrılan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

ALES'E GİRERKEN GETİRİLMESİ GEREKEN BELGELER NELERDİR?

1) 2019-ALES SINAVA GİRİŞ BELGESİ

Sınava  Giriş  Belgesi  adayların  adreslerine  gönderilmeyecektir.  Adayların  bu   belgeyi,   T.C.Kimlik/Y.U.Numaraları ve  şifreleriile  ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet  adresinden,sınav tarihinin yaklaşık10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeleri  gerekmektedir.

2) NÜFUS  CÜZDANI  VEYA T.C. KİMLİK  KARTI VEYA GEÇERLİLİK  SÜRESİ DOLMAMIŞ PASAPORT

Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya T.C.  Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanında bulundurması zorunludur.

ALES'TE SINAV BİNASINA ALINMAYACAK OLAN NESNELER NELERDİR?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınavbinalarına;

- Çanta,  cüzdan,  cep  telefonu,  saat  (kol  saati  ve  her  türlü  saat),  kablosuz  iletişim  sağlayan bluetooth  vb.  cihazlarla;  kulaklık,  kolye,  küpe,  yüzük  (alyans  hariç), bilezik,  broş  ve  diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan  boncuklu/boncuksuz  toplu  iğne,  metal  para,  anahtarlıksız  basit  ev  anahtarı, ulaşım  kartı,  basit  tokalı  kemer,  basit  tel  tokave  basit  piercing  hariç),  her  türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

- Cep bilgisayarı,saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

- Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

- Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dersnotu, sözlük,  dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

- Şeffaf  pet  şişe  içerisinde  bandajı  çıkarılmış  su  hariç  içecek,  yiyecek  vb.  gıda/tüketim maddeleriyle,

- İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarlagelmeleri  kesinlikle  yasaktır.(Engelli/sağlık  sorunu  olan  adaylardan  sınava  engeli/sağlık  sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE  SAĞLIK  DURUMU/ENGEL  BİLGİ  FORMUNUN DOLDURULMASI”  maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.)

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzeriemniyet görevlileri tarafından elle  ve/veya  dedektörle  aranacak,yukarıda  belirtilen  araç  gereç  vb.  eşyalarlasınava  gelen  adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklardır.Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.ÖSYM  gerekli  gördüğü  takdirde  sınav  günü  sınav  binalarında  sinyal  kesici  kullanabilecektir.  Sınav binaları/salonları  ÖSYM  tarafından  kurulacak  güvenlik  kameraları  ile  izlenebilecektir.  Görevlilerin tutanakları yanı sıra kamera kayıtları da gerektiğinde delil olarak kullanılacaktır

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?

5555.png

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'TE KAÇ SORU VAR?

Sınavda adaylara 50 sayısal 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorunun sorulacak. Adaylara soruları cevaplamaları için 150 dakika süre verilecek.

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES'E KAÇ KİŞİ GİRECEK?

ALES bu sene de 3 kez uygulanacak. Üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapmak isteyenler ve akademisyen olmak isteyenlerin gireceği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın ilki pazar günü yapılacak. 81 il merkezinde ve KKTC Lefkoşa'da, 87 sınav merkezinde uygulanacak olan sınava toplam 259 bin 649 aday girecek.

ALES GÜNÜ NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK MI?

2019 yılında uygulanacak tüm basılı sınavlarda olduğu gibi 2019-ALES/1'de de kimliğini kaybeden adayların mağdur olmaması için sınav yapılan illerde nüfus müdürlükleri sınav günü açık olacak. Adaylara saat 10.00'dan önce sınav binalarında hazır olmaları gerekiyor.

ALES 2019 SINAV KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

ALES ÇIKMIŞ SORULAR NELERDİR?

2018 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2017 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2017 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2016 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2016 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2015 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2015 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2014 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2014 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2013 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2013 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2012 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2012 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2011 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2011 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2010 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2010 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

 ALES kaç soru? ALES konu dağılımı nasıl? ALES saat kaçta?

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡