Ali Murat Erkorkmaz Kimdir, Nerelidir, Nerede Doğdu? Kaç yaşında?

Ali Murat Erkorkmaz Biyografisi, Hayatı, Özgeçmişi, Doğum yeri, Doğum Tarihi, Fotoğrafı, Ali Murat Erkorkmaz Kimdir? Kaç yaşındadır? Nereli, Memleketi Neresi? Ali Murat Erkorkmaz hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde…

Ali Murat Erkorkmaz Kimdir, Nerelidir, Nerede Doğdu? Kaç yaşında?

ALİ MURAT ERKORKMAZ KİMDİR?

Doğum tarihi : 21.Eylül.1948

Ali Murat Erkorkmaz kaç yaşında : 70

Kilo & Boy :

Burcu : Başak

Meslek : Mimar, Yazar, Ressam, Müzisyen

Ali Murat Erkorkmaz doğum yeri : İstanbul

ALİ MURAT ERKORKMAZ BİYOGRAFİSİ

Ali Murat Erkorkmaz, 21 Eylül 1948 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Moda ilkokulundan 1959 yılında mezun oldu. Sonra İngilizce eğitim veren Kadıköy Maarif Koleji’ne girdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesinden 1970 yılında mimar olarak mezun olduktan sonra ilk mimarlık stüdyosunu açtı.

Bu stüda çizgi film ve yazılım alanlarında çalışmıştır. Birçok kitap, dergi ve günlük bir çocuk gazetesi yayınlamıştır.

1972 yılında, kendi ismini taşıyan ilk reklam ajansını kurmuştur. Daha çok çizgi reklamlarla uğraşarak Türkiye’de ilk 3 ajans arasına girmiştir. Bu dönemde 16mm bir film laboratuarı ve renkli video stüdyosunu kurmuştur. Reklamların yanı sıra “DÜNYA ÇOCUK ” isimli renkli, 16 sayfa günlük çocuk gazetesi çıkarmıştır. Üzerinde uzun bir süredir çalıştığı ESOP isimli uzun metrajlı çizgi filmini tamamladı. Bir dönemin ünlü sahne yapımcısı Egemen Bostancı için bazı müzikallerde sanat yönetmenliği yapmış, TRT’nin ilk çizgi dizilerini hazırlamıştır.50'nin üzerinde Müzik aleti çalabilen Ali Murat Erkorkmaz’ın tasarladığı çizgi filmleri 60'ın üzerinde ülkede gösterime girdi. 2000 yılında İngiltere'de düzenlenen "20.Yüzyılın Çizgi film Zirvesi"nde en başarılı 10 animatörden biri seçildi. Film efektleri dalında dünya birinciliği almıştır. 4300’den fazla reklam ve kısa filmi, 49 televizyon dizisi bulunmaktadır.

1980 yılında Bahreyn’e, bölgedeki ilk canlandırma stüdyosunu kurmak için Arap kökenli bir firmanın ortağı olarak gitmiştir. Burada, hem diziler, hem reklamlar hem de uzun metrajlı filmler üretmiştir. Bunların arasında “Susam Sokağı”nın Arapçası olan “Eftah ya Semsem”, “Hazir Fazir / Hazır Cevap”, “Jeha (Nasreddin Hocanın Maceraları)” ve “Shasha Saghira / Küçük Ekran” sayılabilir. Uzun metraj bir çizgi film olan “Woody ve May” için ilk çalışmalar da burada olmuştur. “QuickEase” isimli dizi ile Annecy festivalinde büyük başarı kazanmış, Sri Lanka, Dubai, Bombay, Kuveyt, Ürdün, İsviçre ve İngiltere’de atölyeler açarak ülkelerarası bir çizgi çalışması başlatmıştır. Bu dönemde, Bahreyn’de Türkiye’nin fahri konsolosluğunu da üstlenmiştir. 1983-1984 yıllarında ABD ve İngiltere’de bazı çalışmalar yaptıktan sonra tekrar Türkiye’ye dönüp “ARTNET”i kurmuş, Türk ve yabancı televizyonlar için çeşitli eğitim dizileri üretmiştir. Canlandırma filmlerin dışında bilgisayar teknolojisi ile yakından ilgilenip yapay zeka programları üretmeye başlamıştır. Hem ke üzerinde yazılım üretmiştir. Bunlar arasında en önemlileri Mimarlık, tekstil, canlandırma ve insan simülasyonu için olanlardır.

Bazı uzay projelerinde yer almış, Compishco isimli yazılımı ile insan simülasyonu ve yapay zeka konusunu işlemiştir. Müzikle de yakından ilgilenmiş, yüzlerce çocuk şarkısının yanı sıra iki konçerto ve bir opera yazmıştır.

1985 yılında Dr. Christiaan Barnard ve Dr. Edip Kürklü ile “Bahçeköy Hastanesi” çalışmaları yapmıştır. 1994 yılında, ATV için “Babum Şov” dizisini üreterek ilk defa iki boyutlu canlandırmayı gerçek zamanda hareketlendirmeyi başarmıştır. Bu teknolojiden yararlanarak 1995 yılında uzun diziler üretmiş, ABD’ye giderek üretimleri için daha geniş bir pazar arayışına başlamıştır. Cartuna Corporation ve Aniventure isimli iki şirket kurarak Cartuna Show isimli çizgi TV dizisini üretmiştir. Bu arada Animpression isimli yeni bir yazılım üreterek bunu pazara sunmuştur. Bu teknoloji ile “Tombik and B.B.”, “Magica and the Puzzle Plaza”, “Ezbere Hayir”, “Yuki”, “Mister Simon and Jiggy Jiggy”, “Captain Tripp and Sealy-boy”, “Zig’n’Zag” ve “Tombik and B.B., Next Episodes” dizilerini üretmiştir. Bu dizilerin yanısıra 1999 yılında “Robolab” isimli uzun metrajlı üç boyutlu filme başlamıştır.

1999 yılında MARTI isimli stüdyoyu kurarak yüksek teknoloji ve iki boyutlu canlandırma çalışmalarını birleştirmiştir. 2008 yılına kadar 4400 den fazla reklam ve kısa metraj, 3 uzun metrajlı film ve 49 televizyon dizisi üretmiştir. 2000 yılında, 20. yüzyılın en iyi on çizgi filmcisi arasında gösterilerek İngiltere’deki TOONZ conference’ta yer almıştır. 15 Mart 2001’de Londra’da, Olympia’da yapılan “FX animation Festival”de “2000 sonrası” konusu ile dünya devl1 de yapılması tasarlanan Barcelona zirvesine onur konuğu seçilmiş ancak bu konferans ABD-Afganistan savaşı yüzünden ertelenmiştir.

2008 yılı sonu itibariyle 12 dizi ile 62 ülkede yayına girmeyi başarmıştır. Ali Murat Erkorkmaz, müzikle de uğraşmaktadır. Piyano için yazdığı iki konçertosu, yüzlerce sonatı, yine piyano, banjo, gitar ve keman için çeşitli çalışmaları vardır. Yaptığı filmlerin yanısıra çeşitli kuruluşlara da film müzikleri yazmış ve üretmiştir. Çocuklar için yüzlerce müzik yazmış, “Bekir, Tekir ve Kuyruklar”, “Robotica” ve “the Buggies” isimli çizgi müzik grupları yanısıra “Kuklormonia” adlı kukla klasik orkestrasını yaratmıştır. “The Buggies” in parçaları 12 dilde dünyanın her bir tarafında söylenmektedir. Ayrıca, “Ziyaret” isimli bir opera yazmış, bu ilk çizgi sinema-opera filminin yapımına başlamıştır. Denizle de yakın ilişkisi olmuş, çeşitli boylarda yarış ve gezi tekneleri yanı sıra bir de küçük denizaltı üretmiştir. Bu teknelerin tasarımı için yazılımlar oluşturmuştur.

1984-1988 yılları arasında havacılık ve Uzay çalışmaları için projeler üretmiş, Nasa’nın L5 dergisine kapak olmuştur. L5 noktasında kurulması tasarlanan yerleşim birimleri ile uzay gemileri arasındaki koridorları ve astronotların o dönemde kullandıkları ayakkabıları tasarlamıştır. 1988-1998 yılları arasında bir robot atölyesi kurarak bilgisayar kontrollü robotik çalışmaları başlatmıştır. Çok hassas CNC tezgahları, çok akslı kamera vinçleri ve deneysel robotların dışında, tekstil örgü makinelerinin bilgisayarla kontrolleri konusunda çalışmıştır. Bursa’da “Artteks” firmasını kurarak Türkiye’nin tekstil desen ihtiyacının büyük kısmının yapay zeka ile üretilmesini sağlamıştır. Yine tekstil için renk ayırım ve desen sistemleri üretmiş, bir çok halı ve jakar fabrikasının bilgisayar altyapılarını kurmuştur. Elips pergeli, kontrast film banyoları, deniz suyunu arıtma, uçaklarda düşey havalanma, bilgisayarda yeni çizim formatı (pap) konularında patentleri vardır. Bilgisayarda yaptığı çalışmalar için ABD’de teknolojinin geleceğini yönlendiren devlet kuruluşu DARPA’da, “Gerçek zamanda canlandırma” konusunda Electronic Cafe’de, Walt Disney, Warner Bros., Nickleodeon ve Dreamworks stüdyolarında konferanslar vermiştir.

New York’ta birleşmiş milletler ana salonunda 23 Nisan kutlamaları organizasyonunda yer almış, dünyanın her yerinde çocuklar için eğitim çalışmalarına katılmıştır. Türkiye’deki bir çok vakıf ve derneğin yanı sıra Bahreyn merkezli “Özürlü Çocuklar Vakfı” kurucularından olmuştur. Kimsesiz çocuklar için yaptığı çeşitli etkinliklerin yanı sıra Yalova Topçular’da bir tesis kurmuş ancak devletten izin alamamıştır. Ayrıca, Internet altyapılı “Gelecek Sanatları ve Bilimleri Akademisi”ni oluşturarak dünyanın dört bir yanından katılım sağlamıştır. Akademinin geliri ile sokak çocuklarının eğitilmesi için bir altyapı oluşturmuştur. Çocukların deprem konusundaki eğitimleri için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile ortak çalışmalar yapmış, “Depremdede” filmlerini üretmiştir. Ayrıca yine bu kurum ile birlikte robotiklerle eğitim veren, okulların gelip ziyaret ettiği “Deprempark” tematik eğitim parkını kurmuştur. Bir yıl süreyle çıkardığı çocuk gazetesi “Dünya Çocuk” dışında çeşitli kitaplar yazmış ve yayınlamıştır. “Gel Zaman Gitme Zaman”, “Genç Mühendisler” , “Esop” , “Kağıtkız – Paperlady” bunlardan bazılarıdır. Yeni bilim kurgu romanı ‘Venüste bir İlkbahar Sabahı’ Activeline dergisinde yayınlanmıştır. Ali Murat Erkorkmaz, sürekli olarak Bütün Dünya ve Activeline dergilerine yazmaktadır. Bunun yanısıra bir çok dergi ve gazetelerde yazıları yayınlanmaktadır. Boğaziçi, Bilgi, İTÜ, Sabancı, Marmara, ODTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitelerinin yanısıra ABD’de UCLA’de konferans ve work-shoplar yapmıştır.

2003 yılında çocuklar için temel ve yaratıcı yazılımlar üretmek için çalışmalara başlamıştır. MICRO-MACRO isimli 63 yazılımdan oluşan bir çalışmayı tamamlamıştır. 2003 yılının Eylül ayında Dünya’nın yapay zeka ile üretilen ilk dizi filmi olan ROBOLABB’ı Türkiye’de Show TV’de yayına sokmuştur. 2004 yılı başında ilk interaktif TV çalışmalarını başlatmıştır. Çocukların yayın sırasında çizgi karakterlerle konuşabileceği bu programı 2004 Mart ayında Cannes’de Dünya pazarına sunmuştur. İlk yapay yetenek yazılımı olan LUDWIG’i üreterek müziğin ve insan duygusunun bilgişlerlerce simüle edilmesini sağlamıştır. Yapay zeka ile eğitim ve cep telefonlarında çizgi film ve ses konularının yanısıra “COMPISHCO” isimli, bilgişlerde yapay insan tasarımı ile çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı bağlamda, “HOMEPISHCO, düşünen ve karar veren yapılar” projesine başlamıştır. İnsanın biyolojik yapısının bilgişler çipi olarak görev görebilmesi, hesaplamalar ve bilgi depolama yapabilmesi konularındaki çalışmaları hakkında birçok ülkede konferanslar vermiştir.

2005 yılı başında, Barbaros Hayreddin Paşa ve dönemin Avrupa’sını konu alan uzun metrajlı bir film projesinin hazırlıklarına başlamıştır. Ayrıca 2005 yılı içinde “Hünkar Beğendi”, “Piko’nun adası”, “Sihirli Halı” ve “Bekir, Tekir ve Kuyruklar” isimli eğitim/eğlence dizilerini üretmiştir. Bekir, Tekir ve Kuyruklar StarTV de yayınlanmıştır.

2006 yılı başında GO-ALL isimli yazılım paketi ve Toyota için yapay zeka altyapılı ve 3D bir Trafik Simulasyon Oyunu üretmiştir. 2007 yılında da Kanal1’de Nasreddin Hoca Yayında isimli bir canlı dizi yayınlamıştır. Türkiye’nin tarihi değerlerini içeren EGE’nin İncileri isimli bir dizi DVD üretmiştir.

2008 yılında, eski Türkçe belgeleri okuyup transkript edebilen bir yapay zeka yazılımı üzerinde çalışmalara başlamıştır. İstanbul Valiliği tarafından yürütülen ve çocukların Deprem konusunda eğitimlerini hedefleyen 32 film, bir bilgişler oyunu, bir kart oyunu ve aynı amaçlı kitaplar üretmiştir.

2009 yılında cep telefonlarında oyun üretebilmek amacı ile “GAME” isimli bir yazılım geliştirmiş ve bununla telefon oyunlarında yeni bir grafik altyapı oluşturmuştur. Ayrıca oyuncuların yapay zeka içerdikleri “Football Player Online” oyununu üretmiştir.

Yine 2009 yılı içinde alışveriş merkezleri için gelenlerle konuşup yönlendirme yapabilen “SMARTACART” projesini oluşturmuştur. 2010 yılı Mayıs ayından itibaren D-çocuk kanalında günde 1 saat KAPTAN KRAŞ isimli etkileşimli 3D canlı çizgi yayınına başlamıştır. Aynı şekilde ALAADDİN’İN SİNİRLİ LAMBASI, CAMDA TİMSAH VAR ve AHÇIBAŞI’nın üretimleri gerçekleştirilmiştir.

2013 yılının başında USA ve Avustralya ile sözleşmeler imzalanarak Barbarossa filminin yapımına başlanmıştır.

Ali Murat Erkorkmaz, Deniz Uzunoğlu ile evli olup Kaan, Pınar ve Can’ın babalarıdır.

Erkorkmaz Doğuş Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesinde, GİT 317 “Animasyon” dersini vermektedir.

Ali Murat Erkorkmaz Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler :

2013 - Barbarossa

2010 - Kaptan Kraş (Canlı Çizgi Film) (D-çocuk)

2010 - Alaaddin'in Sihirli Lambası (Canlı Çizgi Film (D-çocuk)

2010 - Camda Timsah Var (Canlı Çizgi Film (D-çocuk)

2010 - Ahçıbaşı (Canlı Çizgi Film (D-çocuk)

2000 - Çitlenbik

1999 - Depremdede

1999 - Robolab (Uzun Metrajlı 3D Film)

1998 - Cartuna Show (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Magica and the Puzzle Plaza (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Ezbere Hayır (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Yuki (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Mister Simon and Jiggy Jiggy (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Captain Tripp and Sealyboy (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Zig’n’Zag (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Tombik and B.B. (Çizgi TV Dizisi)

1998 - Next Episodes (Çizgi TV Dizisi)

1994 - Babum Şov (Canlandırma Dizi Film) (ATV) 1994 - Vak-the Rock (Canlandırma)

1984 - Ziyaret – (İlk çizgi sinema-opera filmi)

1983 - Bekir, Tekir ve Kuyruklar – (Çizgi Müzik Grubu)

1983 - Robotica – (Çizgi Müzik Grubu)

1983 - The Buggies – (Çizgi Müzik Grubu)

1980 - Eftah ya Semsem (Susam Sokağı) (Uzun Metrajlı Çizgi Film)

1980 - Hazir Fazir (Hazır Cevap) (Uzun Metrajlı Çizgi Film)

1980 - Jeha (Nasrettin Hocanın Maceraları) (Uzun Metrajlı Çizgi Film)

1980 - Shasha Saghira (Küçük Ekran) (Uzun Metrajlı Çizgi Film)

1980 - Woody ve May (Uzun Metrajlı Çizgi Film)

1980 - QuickEase - 1980 .... Uzun Metrajlı Çizgi Film 1979 - Esop (Uzun Metrajlı Çizgi Film)

Kaynak:Biyografi.info

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡