Almanya'da maske skandalı Sağlık Bakanı'na uzandı
Almanya maske skandalı ile çalkalanıyor. Bazı vekillerin resmi kurumlara maske temininden komisyon sağladığı ortaya çıkmıştı. Son olarak skandala Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın eşi Daniel Funke'nin de adının karışmasıyla tartışma yeni bir boyut kazandı. Funke'nin çalıştığı Burda grubunun bakanlığa maske satması tartışma yarattı.
Almanya'da pandeminin ilk dönemlerinde maske sıkıntısı yaşanmıştı. Yaşanan maske sıkıntısını bazı vekillerin fırsata çevirdiği ortaya çıktı. İddialara göre bazı vekiller, resmi kurumlara maske alımında aracılık ederek komisyon aldılar. Medya devlerinden Burda grubunun, pandeminin ilk aylarında Federal Sağlık Bakanlığı'na maske temin etmesi ise tartışmaları alevlendirdi.
SAĞLIK BAKANI'NIN EŞİ DANİEL FUNKE'NİN ADI DA TARTIŞMALARA KARIŞTI
Tartışmaların odağında Burda grubunun Berlin temsilcisi, Hristiyan Demokrat Birlik üyesi Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın eşi Daniel Funke bulunuyor. Ortaya çıkan iddialarda Burda grubunun Singapur'dan 570 bin FFP2 maskesi satın alarak Federal Sağlık Bakanlığı'na sattığı belirtildi. 2020 Nisan ayında yapılan bu satışın bedelinin ise 909 bin 452 euro olduğu bildirildi.
Almanya’nın gündemini sarsan skandalla ilgili Burda Limited Şirketi sözcülüğünden açıklama yapıldı. Maska sıkıntısının yoğun olarak yaşandığı dönemde şirket yönetiminin hükümete yardım etme teklifinde bulunduğu açıklandı. Ayrıca Sağlık Bakanı Jens Spahn'in eşi Daniel Funke'nin bu işlemden haberdar olmadığının altı çizildi.
ALMANYA SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Maske skandalıyla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklama geldi. Şirketten yapılan teklif üzerine, maskelerin standart işlemle piyasadaki normal fiyatının bazında anlaşma sağlandığı belirtildi. Maskelerin üzerine kar payı koyulmadığı ifade edilirken, alım fiyatı olan 1,736 dolar bedeli üzerinden Sağlık Bakanlığı'na verildiği söylendi.
Almanya siyasetinde tartışmalara yol açan maske skandalının ardından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyera eyaletinde örgütlü kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) salgınla mücadelede çıkar elde etmeyeceklerine dair taahhütte bulundukları bir Onur Belgesi'ne imza attı.
VEKİLLER ARTIK YAN GELİRLERİNİ BEYAN ETMEK ZORUNDA
Skandallara siyasilerin de isimlerinin karışması üzerine, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri ve Bavyera Başbakanı Markus Söder de sürpriz şekilde, partisinde şeffaflık sağlamasını öngören 10 maddelik bir plan açıkladı. Vekiller yan giderlerini beyan etmekle yükümlü olacak ve doğru beyanda bulunmaması halinde parti yönetiminden veya partiden ihraç edilebilecek. Böylece vekillerin para karşılığında faaliyeti yürütmesi de yasaklanacak.