Alparslan Türkeş ölüm tarihi nedir?
Alparslan Türkeş ölüm tarihi nedir? sorusunun yanıtı çeşitli arama motorlarında kullanıcılar tarafından araştırılmakta. Başbuğ ünvanıyla anılan Alparslan Türkeş, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti. Türkeş'in, ölüm tarihine ilişkin bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Başbuğ Alparslan Türkeş sevenleri ve siyaset camiası tarafından anılmaya devam ediyor. Türkeş, Başbakan yardımcılığı dahil devletin önemli kademelerinde pek çok üstün rol üstlenmişti. Geçirdiği kalp krizi sonrasında ise hayata gözlerini yummuştu.
Peki, Alparslan Türkeş ölüm tarihi nedir? İşte tüm ayrıntılar...
ALPARSLAN TÜRKEŞ ÖLÜM TARİHİ
Alparslan Türkeş, 1987'de siyaset yapma yasağının kalkmasının ardından Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) olağanüstü kongresinde partinin Genel Başkanı oldu. Türkeş, 1991 yılındaki genel seçimlerde MÇP'nin RP ve IDP ile yaptığı seçim ittifakı neticesinde Yozgat milletvekili seçildi. 1992'de 12 Eylül'ün kapattığı partilerin tekrar açılabilmesine ilişkin değişikliğin ardından MHP'nin son kurultay delegeleri, MHP'nin isim ve amblemini MÇP'nin kullanabilmesine karar verdi.
Bu çerçevede 1992'de yapılan MÇP'nin 4. Olağanüstü kurultayında partinin adı MHP, amblemi üç hilal olarak değiştirildi. Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını yitirdi.
CKMP GENEL BAŞKANI OLDU
Türkeş, ilki 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yılları, ikincisi de 1 Ağustos – 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı olarak, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yaptı.
Türkiye'de 1968 yılından itibaren Marksist ve komünist gençlik hareketlerinin üniversitelerde yer almaya başlaması ile Türkeş, toplanan çok az sayıdaki gence verdiği seminerlerle Türk toplumculuğu ve milliyetçiliğini anlattı. Kısa zamanda çoğalan ve örgütlenen gençler “Dokuz Işık” etrafında toplandı.
2 EYLÜL ASKERİ DARBESİ
12 Eylül 1980'de gerçekleşen askeri darbeden 3 gün sonra teslim olan Türkeş, önce Uzunada'da daha sonrada Ankara Askeri Dil Okulu'nda ve hastalandığı dönemde de Mevki Hastanesinde 4,5 yıl hapis yattı. Bu süreçte Türkeş ve 218 ülkücünün idamı istendi. Türkeş, 9 Nisan 1985'de tahliye oldu ve beraat etti. Türkeş, 1987'de siyaset yapma yasağının kalkmasının ardından Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) olağanüstü kongresinde partinin Genel Başkanı oldu. Türkeş, 1991 yılındaki genel seçimlerde MÇP'nin RP ve IDP ile yaptığı seçim ittifakı neticesinde Yozgat milletvekili seçildi.
1992'de 12 Eylül'ün kapattığı partilerin tekrar açılabilmesine ilişkin değişikliğin ardından MHP'nin son kurultay delegeleri, MHP'nin isim ve amblemini MÇP'nin kullanabilmesine karar verdi. Bu çerçevede 1992'de yapılan MÇP'nin 4. Olağanüstü kurultayında partinin adı MHP, amblemi üç hilal olarak değiştirildi.
27 MAYIS DARBESİ
27 Mayıs 1960'da Milli Birlik Komitesinin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan Türkeş, ihtilal hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi. Türkeş, bu vazifesi sırasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurdu.
Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, 13 Kasım 1960'da Türkeş ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaşları emekliye sevk edilerek tasfiyeleri sağlandı. Bu gruptakiler zorla evlerinden alınıp yurt dışında görevlendirilmek suretiyle sürgün de edildi. Türkeş ise Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği Müşaviri sıfatıyla sürgüne gönderildi.
1963 yılında yurda dönen Türkeş, dava arkadaşlarıyla birlikte kadro oluşturup partileşmek amacıyla "Huzur ve Yükseliş Derneği"ni kurdu.
Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriştiği darbe teşebbüsüne karıştığı iddiasıyla tutuklanan ve Mamak Askeri Cezaevi'nde 4 ay hücre hapsinde yatan Türkeş, ardından yargılandı ve beraat etti.
ALPARSLAN TÜRKEŞ SÖZLERİ
- AhIakçıIık anIayışımız, Türk ahIaki ve MüsIümanIık inancından meydana geImiştir.
- İdeaIIer yıIdızIar gibidir. OnIara beIki uIaşamazsınız ama bakarak yönünüzü tayin edebiIirsiniz.
- Türk töresi, Türk üIküsünün ayrıImaz parçasıdır.
- İnsanIık âIeminin en şerefIi bir aiIesi Türk miIIetidir. Dokuz ışık demek, Türk üIküsü demektir.
- Hepiniz birer Türk Bayrağı’sınız. Bayrağı IekeIemeyin, kirIetmeyin yere düşürmeyin.
- DaIından kopan yaprağın akıbetini rüzgâr tayin eder.
- Tanrı dağı kadar Türk, Hira dağı kadar MüsIümanız.
- MiIIî kaIkınmamızı gerçekIeştirmek, her Türk ferdini hür yapabiImek için Türk miIIetini yeniden kurmak zorundayız. VatandaşIarımız arasında parti, mezhep, ırk ve böIge farkı gözetmeksizin karşıIıkIı sevgi ve saygıya dayanan bağIar dokuyacağız.
- Kendinizi küçük görmeyiniz. SizIer büyük kuvvetsiniz. Vazifenizi hiçbir zaman unutmayınız. Kuvvet birIiktir. Dâvamızın geIeceği birIiktedir. BirIik, beraberIik içinde oImaktır.
- TürkIük bedenimiz İsIamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset gibidir.
ALPARSLAN TÜRKEŞ KİMDİR?
Alparslan Türkeş 25 Kasım 1917'de, Koyunoğlu soyuna mensup Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eşi Fatma Zehra Hanımın oğulları “Ali Arslan” olarak Lefkoşa'da doğdu. İlkokul ve rüştiye yıllarında Hüsnü Bey, Selahattin Bey, Mehmet Asim Bey, Ragıp Tüzün Bey, Turgut Bey, Osman Zeki Bey ve Faiz Kaymak gibi Türklük ve Türkçülük şuuruyla bilenmiş hocalardan feyz alan Türkeş'in adı Osman Zeki Bey tarafından “Sultan Alparslan'a denk bir yiğit Türk ol” diyerek, “Alparslan” olarak değiştirildi. Ailesiyle 1933 yılında İstanbul'a yerleşen Türkeş, Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt oldu. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'ni pekiyi derece ile asteğmen olarak bitiren Türkeş'in, Ankara ve Harp Akademisi yılları başladı. Türkeş, 1938'de genç bir teğmen olarak Harbiye'den mezun oldu.
Türkeş, 1944 yılında “Muzaffer Şükriye” ile evlendi. Bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çağrı) ve Yıldırım Tuğrul adlı çocukları olan Türkeş, 1974'te eşini kaybetti. Daha sonra, Seval Hanım ile ikinci evliliğini yapan Türkeş'in, Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adlı iki çocuğu daha oldu.
Türkeş'in ölümünün 23. yılı nedeniyle yapılacak anma toplantısı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında iptal edildi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, "Koronavirüsle mücadele kapsamında, sosyal mesafenin korunması lüzumu dikkate alınarak, MHP Genel Merkezi ve il teşkilatlarımızca Başbuğ Alparslan Türkeş'in ölüm yıl dönümü dolayısıyla 4 Nisan'da düzenlenmesi planlanan anma programları iptal edilmiştir." ifadelerine yer vermişti.
Önceki yıllarda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ülkücüler, Türkeş'i, mezarı başında anarken, bu sene MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yayınlayacağı yazılı mesajla anma yapılacak.