Anemi nedir? Kansızlık belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Toplumumuzda sıkça rastlanan bir rahatsızlık olan kansızlık günlük hayatı da olumsuz yönde etkilemektedir. Halsizlik ve uyku problemlerine yol açtığı gibi tedavisi yapılmadığında da ciddi sağlık problemlerine neden olur.
Posta'da yer alan habere göre aneminin, toplam kırmızı kan hücresi (alyuvar) sayısı ya da alyuvarların içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu ortaya çıkan klinik bir durum olduğunu belirten Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Züleyha Özer, aneminin esasen bir hastalık değil, bir belirti olması nedeniyle oldukça dikkatli şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya konması gerektiğini söyledi.
KANSIZLIK (ANEMİ) NEDİR?
15-45 yaş aralığında her ay periyotlarla kaybedilen kanla birlikte önemli miktarda demir de vücudu terk ediyor. Eğer kaybedilen demir beslenmeyle yerine konmazsa 3-4 ay içinde demir eksikliği açığa çıkıyor.
Bu tuzağa en çok da kırmızı etten uzak duran, vejetaryen beslenen kadınlar düşüyor. Hele bir de araya düzensiz adetler, aşırı kanama dönemleri de girmiş ya da üst üste hamilelikler eklenmişse demir eksikliğine sebep oluyor.
Kan kaybı ve buna bağlı demir eksikliği başka nedenlerle de oluşabilen bir problem olarak biliniyor. Erkek-kadın fark etmeden gizli bir mide ülseri kanaması, sinsi bir bağırsak damarı çatlaması, kronik bir hemoroid/basur tekrarlaması durumlarında da demir eksikliği ortaya çıkabiliyor.
HASTALARIN ÇOĞU FARKINDA OLMUYOR
Uzm. Dr. Özer, bir çok hastanın anemik olduğunu fark edemediğini de ifade ederek, hastalığın en temel nedenlerinden birinin sağlıklı ve dengeli beslenmeme sonucu vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri yeterli oranda alamaması ve yeterli miktarda kan yapılamaması olduğunu belirtiyor.
KANSIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Hastalık çarpıntı
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Bayılma
- Hareketlerde kısıtlanma
- Sersemlik hissi
- Tırnaklarda kırılma, beyaz çizgilenme ve kaşık tırnak oluşumu
- Güçsüzlük
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Bulantı, kusma
- İştahsızlık
- Nefes darlığı
- Uyuma isteği
- Vücut ısısında düşme
- Ciltte solukluk
KANSIZLIK TEDAVİSİ
Kansızlığın çoğunlukla, demir ve vitamin takviyesi ile tedavi edilmeye çalışıldığını ifade eden Dr. Özer, aneminin tiplerinin ve nedenlerinin oldukça fazla olduğunu, bu sebeple öncelikli olarak anemiye neden olan durumun ortaya konması gerektiğini kaydetti. Özer, açıklamalarına şöyle devam etti: "Yaygın olarak bilinen anemi nedeni olan demir eksikliği dışında, B12 ve folik asit eksikliği, kan hücrelerinin hızla yok olması ve kemik iliğinin herhangi bir nedenle iyi çalışmaması da anemiye yol açabilmektedir. Özellikle yetişkin hastalarda ortaya çıkan demir eksikliğine bağlı anemilerde, mutlaka mide bağırsak sisteminin endoskopik olarak incelenmesi ve tespit edilen patolojiye göre tedavinin uygulanması gerekmektedir. Demir ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanan anemi için ise vitamin takviyesi ile tedavi mümkündür."