Antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir?
Karışık çerez yerken herkesin aşık olduğu antep fıstığının aslında bilmediğimiz birçok faydası vardır. İnsan sağlığı açısından vazgeçilemez bir besin olan antep fıstığında bolca B6 vitamini vardır. Peki antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir?
Karışık çerez yerken herkesin aşık olduğu antep fıstığının aslında bilmediğimiz birçok faydası vardır. İnsan sağlığı açısından vazgeçilemez bir besin olan antep fıstığında bolca B6 vitamini vardır. Antep fıstığının içerisinde yer alan B 6 vitamini kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu gibi çeşitli işlevler için önemlidir. Peki antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir?
ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Antioksidan zengini
Antioksidanlar sağlığımız için ciddi önem taşımaktadır. Hücre hasarını önler ve kanser gibi hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynarlar.
Antep fıstığı çoğu kuruyemiş ve tohumdan daha fazla antioksidan içerir. Dört haftalık bir çalışmada, günde bir ya da iki kez antepfıstığı yiyen katılımcılar, antepfıstığı yemeyen katılımcılara kıyasla daha yüksek lutein ve ?-tokoferol seviyelerine sahip oldular.
Antep fıstığı gözleri, mavi ışığın ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonunun neden olduğu hasara karşı korurlar.
Protein yüksek, kalorisi düşük
Antep fıstığı en düşük kalorili kuruyemişler arasında yer almaktadır. Protein miktarı çok fazla olmasına rağmen kalori miktarının düşük olması Antep fıstığını oldukça değerli kılmaktadır.
Kalp sağlığını korur
Antep fıstığını düzenli olarak tüketmek, vücuttaki LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltabilir. Antioksidanlar, fitosteroller ve doymamış yağ asitleri, sağlıklı bir kalbin teşvik edilmesi için mükemmeldir. Antep fıstığı aynı zamanda, arterlerin sertleşmesini ve kan pıhtılarının oluşumunu önleyen, l-arginin adı verilen bir amino asit kaynağıdır.
Göz sağlığı açısından önemlidir
Antep fıstığı, lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, yaşlılarda yaşla ilişkili oluşan göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sindirim sağlığını korur
Antep fıstığının diğer sağlık yararlarından biri de, gıdaların pürüzsüz sindirilmesine yardımcı olan iyi bir diyet lifi kaynağı olmasıdır. Yaklaşık 1 avuç veya 30 gram antepfıstığı bir porsiyon, yaklaşık 3 gram diyet lifi içerir ve sindirim sisteminizin optimum kapasitede çalışmasını sağlamak için fazlasıyla yeterlidir.
Cilt bakımı
Antep fıstığı ayrıca deriden kuruluğu gidermeye yardımcı olur. Doymuş yağ bu yönüyle önemli bir rol oynar. Yağ aynı zamanda aromaterapi ve geleneksel masaj terapisi gibi geleneksel terapilerde bir bileşen olarak kullanıldığı için iyi bir taşıyıcı veya baz yağ olarak da işlev görür.
Afrodizyak özelliği
Antep fıstığı erkeklerdeki cinsel canlılığı büyük ölçüde etkiler. Çalışmalar, üç hafta boyunca günlük olarak yaklaşık 100 gram Antep fıstığı almış olan erkeklerin erektil işlevlerini yüzde 50 oranında artırdığını göstermiştir. Bu çalışma penis içindeki kan akışının ultrason taraması ile doğrulanmıştır.
Bağışıklığı arttırır
Antep fıstığı, içlerinde bulunan B6 vitamini zengin kaynağı nedeniyle bağışıklığı artırır . [10] Güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda belirli enfeksiyon ve kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
ANTEP FISTIĞI NASIL SEÇİLİR?
Antep fıstığı hemen hemen her marketten satın alınabilir. Antep fıstığı günümüzde kabuklu, kabuksuz, şekerli veya tuzlanmış çeşitli formlarda mevcuttur. Antep fıstığı kabuğu onu fiziksel hasarlardan ve çeşitli enfeksiyonlardan korur. Öte yandan, tuzlanmış ve tatlandırılmış antepfıstığı, yüksek sodyum ve şeker içeriği nedeniyle iyi bir seçim olmayabilir. Bu nedenlerden dolayı kabuksuz satılan Antep fıstığı önerilmemektedir. İdeal yol, doğal formunda olduğu gibi kabuklu Antep fıstığı satın almaktır.
ANTEP FISTIĞININ ZARARLARI NELERDİR?
İçerdiği yoğun besin değerlerinden dolayı sağlıklı bir insana Antep fıstığının zararları kesinlikle bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalıklara zararlı etkiler gösterebilmektedir. Özellikle kolesterol hastaları için hiç uygun bir yiyecek değildir. Kolesterol hastaları, Antep fıstığını oldukça az miktarda ve doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir.
Antep fıstığının zararları arasında, hastalıklar dışında yoğun yağ içermesinden dolayı kilo yapıcı özelliği bulunmaktadır.
Antep fıstığı içerdiği yağ ve kalori ile diyet yapanların uzak durması gerekir. Aynı zamanda cilt yapınıza göre sivilce de yapabilir. Hassas cilde sahip olan bireylerde de bazı alerjik tepkimelere yol açabilmektedir.