Araştırma görevlisi nasıl olunur?

Araştırma görevlisi nasıl olunur? Araştırma görevlisi olmak için ne yapılmalı? soruları bu mesleği icra etmek isteyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için derledik. İşte izlemeniz gereken yollar....

Araştırma görevlisi nasıl olunur?

Üniversitede akademisyen olarak yükselmek isteyenler internette bunun en alt basamaklarından birisi olan araştırma görevliliğiinin nasıl olduğunu araştırmaya başladı. Peki Araştırma görevlisi nasıl olunur? Araştırma görevlisi olmak için ne yapılmalı? Tüm merak edilenler haberimizde.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN GÖREVİ NEDİR?

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 33. maddesine göre

” Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim elemanıdır. “

olarak tanımlanmaktadır. Burada ilgili diğer görevler tanımlanırken farklılık gösterebilmektedir. Araştırma görevlisinin en çok yaptığı görevlerden biri sınavlarda gözetmenlik yapmaktır. Bunun yanında derslerden sorumlu öğretim üyesinin konferanslara ya da bilimsel toplantılara katılması gerekçesiyle araştırma görevlileri zaman zaman derslere girebilir. Diğer yandan ana bilim dalı başkanının görüşleri doğrultusunda bölümle alakalı diğer işleri de gerçekleştirebilir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Araştırma görevlisi olma şartlarının 2016 yılından sonra değişmesinin ardından an itibariyle araştırma görevlisi olmak için asgari şartları merak edenlere de bazı bilgilendirmelerde bulunulabilir. Buna göre araştırma görevlisi olma şartlarının aşağıdaki gibi olduğu söylenebilir:

  • İlana yapılan ilk başvuru tarihi itibariyle 35 yaşından küçük olmak
  • ALES’ten en az 70 puan almak
  • Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olarak da bilinen YDS’den en az 50 puan almak
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne göre eşdeğerliği kabul olan bir sınavdan YDS’deki 50 puana muadil bir puan almak (YDS girilmediyse)

Yukarıda bahsi geçen tüm araştırma görevlisi olma şartları, zorunlu ve genel şartlar olduğu için bütün vakıf ve devlet üniversitelerinde geçerli kabul edilmektedir. Söz konusu tüm üniversiteler, araştırma görevlilerine ihtiyaç duymaları halinde muhtelif zamanlarda ilan açma haklarına sahiptir. Açılan bütün araştırma görevlisi alımları ise Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın resmi web sitesi içerisinde bulunan Akademik Kadro İlanları menüsünde ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Bu aşamada hiçbir vakıf ya da devlet üniversitesinin bu menü dışında herhangi bir yerden araştırma görevlisi alamayacağı da ek olarak belirtilebilmektedir.

Bu nedenle söz konusu menüden araştırma görevlisi olmak isteyen kişilerin araştırma görevlisi olma şartları ile ilgili daha detaylı bilgi alabilecekleri söylenebilir. Üniversitelerin ilan açtıkları kadroları bu alanda inceleyebilecek olan kişiler, ‘’İlanda aranan özel şartlar’’ kısmında yazılan yüksek lisans, lisans ve doktora gibi kriterleri de göz önüne alarak ilana uygun olmaları halinde ilgili üniversitelere başvuru yapabilmektedir. Araştırma görevlisi olma şartlarını okuduktan sonra yapılacak olan bütün başvuruların da ilanlarda yer alan adreslere talep edilen belgeler ile birlikte gerçekleştirilebileceği dile getirilebilmektedir.

Araştırma görevlisi nasıl olunur?

KAÇ TÜR ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ VARDIR?

ÖYP ile araştırma görevlisi alımı ve normal araştırma görevlisi alımı olmak üzere iki tür araştırma görevlisi alımı bulunmaktadır.
- ÖYP ile araştırma görevlisi alımı Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar'ında yer alan hükümlere göre yürütülmektedir. Tıklayınız.
- Normal araştırma görevlisi alımı ise Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülmektedir.

Araştırma görevlisi nasıl olunur?

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALIMLARINDA DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?

Araştırma Görevlisi alım ilanı için sınava çağrılan adaylar yazılı sınava girerler. Son değerlendirme ise şu şekilde yapılır: Yazılı sınav notunun yüzde %30’u, ALES notunun %30’u lisans mezuniyet notunun yüzde 30’u ve yabancı dil sınavından alınan puanının %10’u alınarak toplanıp hesaplama yapılır. Ortaya çıkan nota göre adaylar başarı puanına göre sıralanır. Değerlendirme puanı 100 üzerinden 65’in altında olan adaylar başarısız sayılırlar.

Araştırma görevlisi nasıl olunur?

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ YAŞ SINIRI VAR MI?

Araştırma görevlisi olma şartlarını yanıtlamaya devam ederken araştırma görevliliğinin yaş sınırından da söz edilebilir. Buna göre araştırma görevlisi olmak için başvuracak kişilerin 35 yaşını aşmamış olması gerekir. 35 yaşını aşmış olan kişilerin üniversitelerin açmış oldukları ilanlara başvurmaları halinde ise başvurularının kabul edilmeyeceği söylenebilmektedir.

Araştırma görevlisi nasıl olunur?

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MAŞLARI NE KADAR?

Araştırma Görevlisi maaşları

Eski: 6.690

Yeni: 7.075

Araştırma Görevlisi Emekli maaşı

Eski: 3780,3

Yeni: 4.789

 

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡