Araştırmalar sonuç verdi! Türkiye'nin normalleşeceği tarih belli oldu
Koronavirüse karşı yapılan aşı çalışmaları tüm dünyada sürerken ''Ne zaman normal hayata döneceğiz?'' sorusu vatandaşlar arasında çokça konuşulmaya devam etmektedir. Konuyla ilgili Amerikan Bloomberg kanalının hesaplamasında ise aşılamanın böyle devam etmesi sonucunda Türkiye ve diğer ülkeler için net tarihi açıkladı.
Amerikan Bloomberg kanalı yaptığı hesaplamada Türkiye ve diğer dünya ülkelerinin koronavirüsten kurtulma sürelerini net bir şekilde gözler önüne serdi.
EN HIZLI NORMALLEŞEN İSRAİL
Dünyada şimdiye kadar 124 milyon kişinin COVID-19’a karşı aşılandığı bildirildi. Sürü bağışıklığı için nüfusun yüzde 75’inin aşı olması gerektiği hesaplanırken Bloomberg’in modellemesine göre, aşılamada hızlı davranan İsrail 2 ay sonra, ABD ise 2022 itibariyle sürü bağışıklığı kazanabilir.
SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI ABD'DE 1 OCAK 2022'DE TAMAMLANIR
328 milyon nüfuslu ABD’de aşılanan kişilerin nüfusa oranı 9.1. Ülkenin yeni başkanı Joe Biden, görevdeki ilk 100 gününde 100 milyondan fazla kişinin aşı olmasını hedefliyor. Bloomberg’in haberine göre, aşılama mevcut şekilde ilerlediği takdirde, 1 Ocak 2022 itibariyle nüfusunun yüzde 75’ini aşılamayı başaran Amerika sürü bağışıklığı kazanmış olacak.
İNGİLTERE'NİN 6 AYI DAHA VAR
Aşılamada bir başka başarılı ülke de İngiltere. Oxford Üniversitesi ile AstraZenaca’nın ortak geliştirdiği aşının yoğun şekilde uygulandığı Birleşik Krallık’ın, bu modellemeye göre 6 ay içinde sürü bağışıklığı kazanacağı belirtiliyor. AB aşılamada geri kalırken İngiliz basınında AB’den çıkmış olmanın İngiltere’yi aşılamada öne geçirdiği yorumları yapılıyor.
TÜRKİYE AVRUPA'NIN ÖNÜNDE
İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye’nin ise 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75’ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor. Bu süre, 3.2 yıl ile Almanya, 3.4 yıl ile Brüksel ve 3.9 yıl ile Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesinin önünde.
DÜNYADA NORMALLEŞME 7 YIL ALACAK
Mevcut tabloda, kuzey ve batılı ülkelerin görece daha kısa sürelerde sürü bağışıklığı kazanması ise dikkat çekiyor. Tüm dünya nüfusunun yüzde 75’inin aşılanmasının ise 7 yıl alması öngörülüyor.
HESAPLAMASI NASIL OLDU?
Ancak yeni aşılar ve tedavilerin bulunması, üretim ve lojistik sıkıntıların aşılması durumunda bu sürenin kısalacağı düşünülüyor. Söz konusu modellemenin 67 ülkeden gelen günlük aşı verileri dikkate alınarak yapıldığını, bazı verilerin güncellenmemiş olabileceğini de unutmamak gerekiyor.