Arefe Günü hangi ibadetler yapılır? oruç tutulur mu?
Arefe günü hangi ibadetler yapılır? Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü hangi dualar okunur? Arefe günü oruç tutmanın sevabı nedir? Arefe günü okunması gereken dualar neler? Tüm detaylar haberimizde.
Müslüman alemi için büyük öneme sahip olan Kurban Bayramı geldi. Bayram'dan bir gün önce olan Arefe gününe girmiş bulunuyoruz. Arefe günü, Kurban bayramı'ndan bir gün önce yani zilhicce ayının 9. gününe verilen addır.
Zilhicce ayının dokuzuncu günü, Kurban bayramından bir önceki gün. Lügatta "tanıma" manasına gelir. Başka günlere ve Ramazan bayramından önceki güne Arefe denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arefe günü Arafat'ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır.
Bu ibadet bir Gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arefe gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.
Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Bu hususlarda Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:
Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür.
Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur.
Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.
Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.
AREFE GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR
Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala'nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.
Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.
AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet İşleri Başkanlığı Kurban Bayramı'nda oruç tutmak hakkında şu bilgilere yer veriyor;
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce'nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce'nin ilk dokuz gününün, yani kurban
bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48). Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir.
AREFE GÜNÜ NELER YAPILIR?
1. Arefe günü sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilir.Teşrik tekbiri "Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhi'l-hamd" demektir.Arefe günü sabah namazından başlayıp, Bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakitte, farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirmek vâciptir.
2. Arefe günü oruç tutulmalıdır.
3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.4.Arefe günü çokça dua ve istiğfar edilmelidir.
5. Arefe günü çokça ihlas suresi okunmalıdır.
AREFE GÜNÜ NE DEMEK? ANLAMI NEDİR?
Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. Arefe günü, kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.
Arefe Günü'nün İslam 'daki karşılığı kurban bayramından önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçede ise Arefe Günü, "herhangi bir dini bayramdan öncesi" olarak biliniyor. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyor.
Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:
1- Arefe günü Sabah namazından Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar erkek-kadın herkes cemaatle kılsın yalnız kılsın 23 vakit farz namazda selam verir vermez (Allahumme entesselam...) demeden önce bir kere vacib olan teşrik tekbirini söylemeli yani (Allahü ekber Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.
Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)
2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü tutulan oruç bin gün [nafile] oruca bedeldir.) [Taberani]
(Arefede tutulan oruç iki bin köle azat etmeye iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gafilin]
(Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebuşşeyh]
(Arefe günü tutulan oruç geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]
(Şeytan Arefe gününden başka bir günde daha zelil rezil hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]
(Arefe gecesi ibadet eden Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]
İbadet olarak ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.
3- Bugünü fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Duanın faziletlisi Arefe günü yapılanıdır.) [Beyheki]
4- Arefe gününü ibadetle zikirle tefekkürle geçirmeli insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü kulağına gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberani]
Kulağına sahip olmak gıybet çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse bize günah olmaz.
AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ
Arefe günü bu duaları ve zikirleri çokça okumalıyız.
1. Bismillahirrahmanirrahim.Kul hüvellahü ehad. Allahüssamed. Lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekun lehu küfüven ehad.
2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir.
3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk'adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.
4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hayru vehüve ala külli şey'in kadir.
Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücub şartları denilir. Kurban kesmenin sünnet olduğunu söyleyenlere göre ise bunlar sünnet oluşun şartlarıdır. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır:
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı ve buluğa ermiş olmak.
3. Mukim olmak, yani yolcu olmamak.
4. Belirli bir mali güce sahip bulunmak.
Gayri müslimler öncelikli olarak imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadetleri ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu sebeple, bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibadeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Bu kural bütün ibadetler için geçerlidir. Hanefiler'den Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve buluğ şart olmayıp gerekli mali güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanuni temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir. Bu fakihler kurbanın mali bir ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların hakkının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşlardır.
KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜN?
Kurban Bayramı bu sene 1-4 Eylül tarihlerine denk geliyor. 31 Ağustos ise arife günü. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın da resmi tatil olması sebebi ile Kurban Bayramı normalde 6 güne çıkıyordu. 28 - 29 Ağustos'u da Kurban Bayramı tatiline dahil eden hükümet böylece 26-27 Ağustos hafta sonu da dahil olmak üzere toplam 10 günlük Kurban Bayramı tatiline izin vermiş oldu.
Bayram tatilinin uzaması turizmcileri sevindirdi
TÜROFED Başkanı Ayık, Bakanlar Kurulunun bugün aldığı Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması kararının turizm sektörünü çok memnun ettiğini bildirdi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkmasına ilişkin, "Sektörümüze verdikleri destek için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Bakanlar Kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. Sektörümüz adına çok olumlu bir karar oldu." dedi.
TÜROFED Başkanı Ayık, yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunun bugün aldığı Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması kararının turizm sektörünü çok memnun ettiğini bildirdi.
Sektöre verdiği destek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Binali Yıldırım'a ve Bakanlar Kurulu üyelerine ayrı ayrı teşekkür eden Ayık, "Sektörümüz adına çok olumlu bir karar oldu. Şimdiden herkesin bayramını kutluyorum. Kazasız, belasız, çok güzel bir tatil diliyorum." diye konuştu.
Ayık, Kurban Bayramı dolayısıyla sahil bandında yaklaşık 500 bin kişinin tatil yapacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.
Profesyonel Otelciler Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kızıldağ da "Sektörümüzün hasretle beklediği bir karardı. 2 yıldır değişik sebeplerle turizm sektörü ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bayram tatilinin uzaması turizm sektörünün moral ve motivasyonu açısından çok iyi olacak." değerlendirmesinde bulundu.