Arefe günü oruç tutulur mu? Diyanet İşleri Başkanlığı
Arefe günü oruç tutulur mu? bu konudaki dini hüküm nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı bu sorunun yanıtı verdi.
Çeşitli zamanlarda nafile oruç tutmanın faziletine dair birçok hadis-i şerif vardır. Bu oruçlardan biri de Zilhicce ayının ilk dokuz günü tutulan oruçtur.
İsteyen tamamını tutabildiği gibi birkaç gününü de tutabilir. Herkes tuttuğu günler sayısınca ecir ve sevap kazanır. Zilhiccenin ilk dokuz günü içinde Arefe gününün önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.), bu günün faziletine ilişkin olarak; “Arefe gününden daha çok Allah ’ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur. ” buyurmuş, yine “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) demiştir. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve halsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).
Fecr sûresinde yer alan “ve on geceye yemin olsun.” ifadesinin oruçla bir bağlantısı var mıdır?
Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile neyin kastedildiği konusunda, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi, hicrî yılın birinci ayı olan Muharrem’in ilk on gecesi ve Ramazan’ın ilk veya son on gecesi olduğu yönünde çeşitli yorumlar yapılmıştır (Râzî, Mefâtîh, Beyrut 1981, XXXI, 163). Ancak Zilhicce’nin ilk on gecesi şeklindeki birinci yorum tercihe daha uygundur. Çünkü bu sûre Mekke’de inmiş, Ramazan orucu ise Medine’de farz kılınmıştır. Dolayısıyla yukarda geçen ikinci ve üçüncü şıklardaki günler, sûrenin indiği dönemde özel bir önem taşımıyordu. Zilhicce’nin ilk on günü ise sûrenin inmesinden önce de Araplar’da kutsal sayılıyordu (Kur’an Yolu: Türkçe Meâl ve Tefsir, Ankara 2004, V, 551). Zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tutulmasının Hz Peygamber (s.a.s.) tarafından tavsiye edildiği ve kendisinin de bu orucu tuttuğu rivayet edilmektedir. Bu sebeple kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır (Ebû Dâvûd, Sıyâm 62; Tirmizî, Savm, 52). Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların Zilhiccenin 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür (Ebû Dâvûd, Savm, 64).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı
Arefe günü resmi tatil mi?
2018 Ramazan Bayramına sayılı günler kaldı. Ramazan Bayramı’nın hafta sonuna geldiğini belirten Bozdağ, “Bakanlar Kurulu arefe gününde idari tatil alma gerekliliği duymadı” açıklamasında bulundu. Ramazan Bayramı, Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre Arefe günü dahil toplamda 3,5 gün sürmektedir. Arefe günü, Resmi Gazete’deki bilgiye göre yarım gün olarak kabul edilmektedir. İşte Ramazan Bayramı tatili detayları…
RAMAZAN BAYRAMI KAÇ GÜN TATİL?
Ramazan ayı içerisinde idrak edilen Kadir Gecesi ise 10 Haziran Pazar gününe denk gelecek. Bayramın hafta sonunu içine alması sebebiyle bayram tatilinin kısa olması bekleniyor. Arefe günü, Resmi Gazete'deki bilgiye göre yarım gün olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla kamu çalışanları için kurumların insiyatifinde idari tatil ilan edilmezse, 14 Haziran Perşembe günü saat 13.00'dan sonra tatil başlayacak.
14 Haziran Perşembe – Arefe Günü
15 Haziran Cuma – 1. Gün
16 Haziran Cumartesi – 2. Gün
17 Haziran Pazar – 3. Gün