Aşçı mesleği maaşları ne kadardır? İŞKUR aşçı iş ilanları
Aşçı olarak çalışanlar ne kadar maaş alabilir? İş olanakları nelerdir? Aşçı mesleğinde çalışma alanları, çalışma saatleri ve iş bulma olanakları ile aşçılık mesleğiyle ilgili eğitimlerin nasıl ve nerede alınabileceği ile ilgili tüm bilgiler haberimizde...
Aşçı olmak isteyen bu mesleğe ilgi duyan kişiler aşçı olduklarında ne kadar maaş kazanacaklarını ve nelerde iş bulabileceklerini araştırıyorlar. Bu mesleğin İŞKUR'daki ilanlarını da merak ediyorlar. Peki, Aşçı mesleği maaşları ne kadardır? İşte İŞKUR aşçı iş ilanları
İŞKUR tarafından yayınlanan aşçı meslek bilgi dosyasını, sizlere aşçılık mesleği hakkında genel bir bilgi vermesi amacı ile haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.
Aşçı, mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sağlık koşullarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerine sahip nitelikli kişidir.
AŞÇI MESLEĞİ MAAŞLARI
Aşçı maaşı ortalama aylık 5 bin TL ile 12 bin TL aralığında değişmektedir.
İŞKUR AŞÇI İLANLARI
Eğer siz de yukarıdaki maaşlar gibi bir maaş almak istiyorsanız. İŞKUR Aşçı iş ilanlarına bakabilir ve buradan kariyerinize yön verebilirsiniz.
İŞKUR AŞÇI İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYIN
A-AŞÇININ GÖREVLERİ
- Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder.
- Yapılacak yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder.
- Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar.
- Yemeği cinsine göre (zeytinyağlı, etli vb.) pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir.
- Yemeklerde kullanılacak sosları önceden hazırlar.
- Yemek pişince hava frikoya bırakır, bekletir, (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar.)
- Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler.
- Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar.
- Zamanında tüketilmeyen yiyecekleri imha eder.
- Mutfağın, kullanılan araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar veya yaptırır.
- Bir sonraki gün yapılacak yemeklerin listesini hazırlar ve gerekli malzemelerin siparişini verir.
NOT: Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar her biri ayrı ayrı mutfak
bölümünde bir alanda uzmanlaşmışlardır.
AŞÇI TARAFINDAN KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
Kullanılan Alet ve Makinalar:
-Bıçak, kepçe, kaşık, kevgir vb. el aletleri, -Mikser,
-Sebze ve meyve soyma makineleri, -Dilimleme makinesi,
-Profesyonel mutfak robotları,
-Sebze doğrama makinesi,
-El mikseri, çırpma teli, rende,
-Hassas terazi,
-Sarımsak ezme aleti,
-Bıçak bileme aleti,
-Et kıyma makinesi,
-Vakumlama makinesi,
-Hamur yoğurma ve açma makinesi,
-Püre makinesi,
-Tavalar, tencereler,
-Kaçerola,
-Gastro-norm küvetler,
-Aksesuar takımlar,
-Pastane takımları vb.
-Büfe teşhir takımları (camlar, tepsiler vb.)
-Soğuk hava depoları,
-Tezgahlar.
AŞÇI TARAFINDAN KULLANILAN PİŞİRME EKİPMANLARI
-Kuzine,
- Statik (geleneksel) fırınlar,
- Fırın,
- Konveksiyonlu fırınlar,
- Buharlı-konveksiyonlu fırınlar,
- Buharlı pişiriciler,
- Basınçlı buharlı pişiriciler,
- Kaynatma tenceresi,
- Fritöz,
- Izgara,
- Benmari,
- Mikrodalga Fırın.
B- AŞÇI MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Aşçı olmak isteyenlerin;
- Yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgili,
- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
- El becerisine sahip,
- Yeni ürünler üretebilen,
- Yeniliklere açık olan,
- Temiz, titiz, sorumlu, dikkatli, pratik, düzenli,
- Alet ve ekipman kullanmaya yatkın,
- Çabuk karar verme yeteneğine sahip,
- İş organizasyonları yapabilen,
- Doğayı ve çevreyi seven,
- Teknolojiyi kullanabilen,
- İletişimi ve sosyal yönü güçlü olan kimseler olmaları gerekir.
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
C- AŞÇI MESLEĞİNDE ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:
Çalışma koşulları işletmenin özelliğine ve çalışanın pozisyonuna göre çok değişkendir. Genel olarak çalışma ortamını tanımlamak gerekirse genellikle çalışma saatleri uzun ve sezonun durumuna göre yoğundur. Mutfak az da olsa rutubetli, basık, sıcak olabileceği gibi çok daha iyi koşullar da olabilir. Genellikle mutfaklar yüksek tavanlı ve aydınlık, duvarlar fayans, kaydırmayan bir zemini olup, iyi bir havalandırma sistemi vardır. Hizmet sektöründe çalışmasından dolayı müşteri eleştirilerine karşı açık olmalı, iletişimi kişisel olarak algılayan, duygusal bir yapıya sahip olmamalıdır. Çeşitli alet - ekipman kullanıldığından dikkatsizlik veya iş güvenliğinin yeterince sağlanamadığı durumlarda kazalar da meydana gelebilmektedir. Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgeleri için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir. İşletmeye göre çalışma saatleri (8-12 saat) değişebilir ve vardiya usulü çalışabilirler.
D- AŞÇILIK MESLEK EĞİTİMİ
AŞÇILIK MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı yüksekokulların “Aşçılık” ön lisans programında verilmektedir.
AŞÇILIK İÇİN MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- ÖSYS(Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) kılavuzunda belirtilen giriş koşullarını taşımak.
- Meslek liselerinin, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Aşçılık” ön lisans programlarına geçerken ek puan almaktadırlar.
AŞÇILIK MESLEĞİNİN EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Aşçı mesleğinin eğitim süresi ön lisans düzeyinde 4 yarıyıllık dönemlerden oluşan 2 yıl süreli eğitim verilmektedir.
Eğitim süresince; Pişirme Yöntemleri, Mutfakta Kalite Yönetimi, Hijyen Bazı meslek yüksekokullarında ikinci ve dördüncü yarıyılların yaz dönemlerinde 30’ar günlük mesleki staj zorunlu iken genel uygulama, (ikinci yarıyıl sonu) birinci sınıfın sonunda 60 iş günü mesleki staj zorunluluğudur.
AŞÇILIK EĞİTİMİ SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimi başarı ile tamamlayanlara Aşçılık ön lisans diploması verilmektedir.
E –AŞÇI MESLEĞİNDE ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elamanları konaklama işletmelerinin yiyecek-içecek ünitelerinde, özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, yemek fabrikaları, lokanta, kafeterya, bar ve restoran gibi yiyecek içecek üretimi yapan yerlerin mutfaklarında çalışabilirler. Yiyecek ve içecek sektöründeki gelişmelere paralel olarak özellikle usta düzeyine gelmiş meslek elemanları kolaylıkla iş bulabildikleri gibi birden fazla işyerinde de çalıştıkları gözlenmiştir. Ayrıca kişinin profesyonelliğine bağlı olarak daha iyi koşullarda ya da farklı konumlarda iş bulabilmektedirler. Sektörde çırak, kalfa, usta (aşçıbaşı), aşçı yardımcısı, yiyecek ve içecek müdürü olarak çalışabilirler. Bireyin kapasitesine bağlı olarak oteller, lokantalar ve restoranların koordinatörü veya otel yöneticisi, kendilerine ait işletme sahibi olabilirler.
F- AŞÇILIK MESLEĞİNDE EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE AŞÇI KAZANCI NE KADARDIR?
- Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci burslarından ve harç kredilerinden yararlanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler.
- Üniversitelerin yönetmeliği gereği, öğrencilerin eğitim süresince işletmelerde yaptıkları staj döneminde, işletmenin ücret politikası doğrultusunda ücret alabilirler.
- İkinci öğretim öğrencileri gündüz saatlerinde yarı zamanlı bir işte çalışabilirler.
EĞİTİM SONRASI AŞÇI KAZANCI / MAAŞI NE KADARDIR?
- Aşçı, kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlamaları halinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ya da 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında devlet tarafından belirlenen ücret ile eğer varsa çalıştığı kurum için belirlenen tazminat ve mesai ücretini alırlar.
- Eğitim sonrası özel sektörde çalışanlar yeteneğine, işletmenin ücret politikasına göre asgari ücret ile asgari ücretin birkaç katı kadar da alabilmektedir. Maaşlar deneyim ve mesleki özelliklere göre değişmektedir. Mesleğinde uzman ve ün yapmış aşçıların maaşları oldukça tatmin edicidir. Yabancı dil bilen ve çok tecrübeli aşçılar çok yüksek rakamlarla büyük otellerde ve turizm bölgelerindeki tesislerde çalışabilmektedir.
G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
“Aşçılık önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.
AŞÇILIK MESLEĞİNDE İŞ HAYATINDA İLERLEME
- Kişinin meslekteki başarısı, kişiler arası iletişimi, sosyal zekâsına bağlı olarak uzmanlaşma ve yükselme olanakları vardır. Steward, stajyer ya da komi olarak başlayan meslek hayatını kademe kademe ilerletebilir.
- Turizm ile ilgili diğer alanlarda çalışabilir, gazete ve dergilerde yemek ile ilgili yayınlar yapabilir, yemek kitabı hazırlayabilir, restoranlara yiyecek - içecek işletmelerine mönü danışmanlığı yapabilir.
AŞÇILIK BENZERİ MESLEKLER
- Tatlıcı - Pastacı,
- Dönerci-Kebapçı-Pideci,
- Soğuk Mezeci,
- Soğuk Mutfak Aşçısı,
- Sıcak Mutfak Aşçısı,
H – AŞÇILIK İLE İLGİLİ EK BİLGİLER
GÖREV
İş organizasyonu yapar,
Çevre koruma önlemleri alır,
İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
İ- AŞÇI MESLEĞİ İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ İÇİN
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi http://osym.gov.tr/
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri
Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur.