Aşı kavgası büyüyor! AB'den AstraZeneca şirketine sert tepki: Kabul edilemez
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok ülkede tedbirler uygulanmaya devam ederken salgına karşı aşılama da başladı. Avrupa Birliği'nden AstraZeneca isimli firmaya aşı tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle tepki geldi.
Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Oxford-AstraZeneca'nın koronavirüs aşısının teslimatındaki gecikmeler nedeniyle tepkisini dile getirdi.
Stella Kyriakides, AstraZeneca'nın koronavirüs aşısının Avrupa İlaç Ajansı (EMA) nezdinde son onay aşamalarında olduğunu hatırlattı ve "Eğer gerekli koşullar sağlanırsa EMA bu hafta bitimine kadar AstraZeneca aşısına koşullu pazarlama izni verilmesi tavsiyesinde bulunabilir." ifadesini kullandı
ASTRAZENECA ANLAŞMADAKİNDEN DAHA AZ MİKTARDA DOZ TESLİM EDECEK
AstraZeneca'nın koronavirüs aşısının tedarik kısmında sorun olduğunu ve şirketin Avrupa Birliği Komisyonu ve üye ülkelere gelecek haftalarda anlaşmalardakinden daha az miktarda doz teslim edeceğini söyleyen Avrupa Birliği Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Kyriakides, duruma tepki gösterdi.
"AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN BU YENİ TAKVİM KABUL EDİLEMEZ"
Avrupa Birliği'nin AstraZeneca aşısının geliştirilmesine ve üretimine ön finansman sağladığını, bu yatırımın geri dönüşünü görmek istediklerini vurgulayan Kyriakides, "Avrupa Birliği için bu yeni takvim kabul edilemez." dedi.
Kyriakides, "Avrupa Birliği, AstraZeneca tarafından nerede kaç doz aşının üretildiğini ve bunların kime teslim edildiğini tam olarak bilmek istiyor." ifadesini kullandı.
Bu konuların, AB Komisyonu, üye 27 ülke ve AstraZeneca temsilcilerince bugün Brüksel'de yapılan toplantıda tartışıldığını anlatan Kyriakides, şirketin verdiği yanıtları tatmin edici bulmadıklarını ve bu gece ikinci bir toplantı planladıklarını vurguladı.
Kyriakides, "AB, inceleme yapılmasını, ön finansman sağlanan dozların bir an önce teslim edilmesini ve sözleşmenin tam olarak yerine getirilmesini istiyor." diye konuştu.
GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK
Avrupa Birliği'nin bu konuda gerekli bütün adımları atacağına dikkati çeken Kyriakides, şunları söyledi:
"AB Komisyonu, üye 27 ülkeye aşı konusunda en kısa sürede bir ihracat şeffaflık mekanizması uygulamaya konmasını teklif etti. AB'den diğer ülkelere aşı ihracatı konusunda açıklık ve tam şeffaflık getirilmesini istiyoruz. Gelecekte, AB ülkelerinde Kovid-19 aşısı üreten bütün şirketler, üçüncü ülkelere aşı ihraç etmek istediklerinde erken bildirimde bulunmak zorunda kalacak."
Kyirakides, şimdiye kadar çeşitli şirketlere Kovid-19 aşılarının hızlı geliştirilmesi ve üretimi için 2,7 milyar avro destek verdiklerini anımsatarak, "AB, vatandaşlarının haklarını korumak için her türlü önlemi alacak." dedi.
BAŞVURU YAPILMIŞTI
Oxford Üniversitesinin İngiliz İsveç ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği aşı onayı için EMA'ya başvuru yapılmıştı. Söz konusu aşının AB onayının ise ocak sonunda çıkması bekleniyor.
AB'de şu ana kadar onay alan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, Aralık 2020'den beri halka yapılıyor.
AB Komisyonu, bugüne kadar aşı geliştiren şirketlerle üye ülkeler adına yaptığı 6 sözleşmeyle yaklaşık 2,3 milyar doz alabilecek konuma geldi.
AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleşme imzaladı ancak AB ülkelerinde aşılamaların yavaş ilerlediği eleştirileri yapılıyor.
AB Komisyonu, geçen hafta üye ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70'inin 1 Haziran'a kadar aşılanması hedefi koymuştu.
Aşı teslimatlarında yaşanacak gecikmeler sonucunda hedefin yakalanamaması ihtimali artıyor.