Askere Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Askerlik Şubesi Başkanlığından veya e-Devlet üzerinden Sevk Evrakını Almayı Müteakip Yapılacak Faaliyetlerdeki Hareket Tarzları :
Diyelim ki askerlik yeriniz açıklandı ve nerede askere gideceğinizi öğrendiniz. Aşağıda Milli Savunma Bakanlığı buna ilişkin açıklamalarda bulunmuş. Dikkatle okuyalım;
a. Gideceğiniz eğitim merkezi ve sınıfınız; yoklama sırasında tespit edilen eğitim durumu, sağlık, meslek vb. nitelikleriniz kuvvetlerin ihtiyaçları esas alınarak bilgisayar ortamında şifreli/kodlu kayıtlarla ve 7 kişilik heyet huzurunda tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan veya yapılacak olan söylentilere inanmayınız. (Yani denilmekte ki “torpil ile rahat yere düşenler var, garipler kötü yerlerde zenginler güzel yerlerde askerlik yapıyor” diyen olursa inanmayın. Adil bir şekilde bilgisayar ortamında kura çekiliyor deniliyor açıklamada)
b. Eğer Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki askerlik şubelerine giderek sevk evraklarınızı almışsanız, eğitim merkezlerine, Kabul ve toplanma merkezi vasıtasıyla gitmek zorundasınız. Bu nedenle, askerlik şubesi başkanlığınca verilen talimata göre hareket ediniz. (Güneydoğu Anadolu bölgesinde askerlik yapacak kişiler kendi başına birliğine gidemez. Kabul ve Toplama Merkezinde biz onları toplayıp topluca götürürüz deniliyor)
c. Kutsal vatan hizmetini yapmak üzere, sevk işlemlerinizin yapılmasını müteakip, yol ücreti ile yiyecek bedeli adınıza PTT’ye yatırılacaktır. Pttkart’ınızı aktif hale getirmenizi müteakip Pttkart’tan veya nüfus cüzdanınızla birlikte PTT işyerlerinden adınıza yatırılan paranızı alabilirsiniz. ç. Sevk tarihinden itibaren hukuken asker kişi olduğunuzu unutmayınız. Resmi makamlarca veya ailelerce düzenlenen uğurlama törenleri dışındaki Siyasi parti, dernek, sendika, vakıf, vb. kuruluş ve oluşumların toplantılarına katılmanızın suç teşkil edebileceğini biliniz.
d. Eğitim merkezine katılmak için yola çıkarken; sevk evrakınızı yanınıza alınız. Ayrıca nüfus cüzdanı, varsa sürücü belgenizi beraberinizde götürmeyi unutmayınız.
e. Muhtaç durumda varsa eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınıza askerlik hizmetiniz sırasında yardım edilmesi mümkündür. Eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınızın; bu imkândan faydalanabilmesi için, ikamet ettiği il veya ilçedeki Aile ve Sosyal Politikalar il-ilçe müdürlükleri ile valilik, kaymakamlık veya belediye başkanlıklarına müracaatları gerekmektedir. Eş ve çocuklarınızın bu haklardan yararlanabilmesi için resmi nikâh şartı bulunmaktadır.
2. Eğitim Merkezine Seyahat Esnasındaki Hareket Tarzları :
a. Eğitim merkezine seyahat esnasında; kaza, hırsızlık, gasp vb. bir durumla karşılaşmanız halinde en yakın polis, jandarma, merkez komutanlığına müracaat ediniz veya telefonla arayınız.
b. Seyahat esnasında veya eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçede; katılacağınız birlikte tanıdığı subay, astsubaylar olduğunu söyleyerek size farklı uygulamalar yaptırabileceğini, istediğiniz bölüğe yerleştirebileceğini vb. hususları söyleyerek sizden menfaat elde etmeye çalışacak kişiler olabilir. Bu tür girişimde bulunabilecek kişilere asla inanmayınız, bilinçli, dikkatli ve uyanık olunuz.
c. Temel eğitimi müteakip dağıtım olacağınız birlikler, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca bilgisayar ortamında belirlenmekte ve kimseye bu konuda ayrıcalık tanınmamaktadır. Sizi, istediğiniz yere tertip ettireceğini söyleyen kişilere asla inanmayınız.
3. Eğitim Merkezinin Bulunduğu İl/İlçelerdeki Hareket Tarzları :
a. Eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçedeki otobüs terminali, tren garı, hava ve deniz limanları vb. yerlerde merkez komutanlıklarının ve eğitim merkezi komutanlıklarının irtibat personeli bulunmaktadır. Mutlaka bu personel ile temas kurunuz. Sizi birliklere götürecek askeri araçlardan istifade ediniz. Askeri araçlardan istifade etmezseniz, öncelikle belediye otobüsü veya dolmuş gibi tarifeli vasıtalardan istifade ediniz.
b. Sevk belgesini memlekette unuttuğunuz veya kaybettiğiniz takdirde, sevkinizi e-Devlet üzerinden yapmış iseniz e-Devlet üzerinden tekrar çıktı alabilirsiniz. e-Devlet üzerinden alınamıyor ise en yakın askerlik şubesine müracaat ederek sevk belgenizi yeniden almanız gerekmektedir.
c. Sevk edildiğiniz eğitim merkezi; Cumartesi, Pazar ve tatil günleri dahi çalışmaktadır. Bu nedenle katılmanız gereken son gün saat 14.00’e kadar eğitim merkezine katılmanız, kayıt-kabul işlemlerinizi kolaylaştırılacaktır.
ç. Kışlaya ayak bastığınız andan itibaren her türlü ihtiyacınız birlik komutanlıkları tarafından karşılanacaktır.
d. Berber ihtiyacınız kışlada ücretsiz karşılanmaktadır. Çarşıda üç numara veya uygunsuz traş olmayınız.
e. Kayıt- kabul esnasında (bot, çorap, havlu, terlik, diş macunu, diş fırçası, eldiven, pijama ve eşofman vb.) istihkaklarınız devlet tarafından karşılanacaktır. Piyasadan satın almayınız.
f. Günlük gereksinimlerinizi (traş malzemesi, bot boyası, temizlik malzemesi, kalem vb.) kışla kantinlerinden piyasadan daha ucuz fiyata karşılayabilirsiniz.
g. Kışlaya gelirken yanınızda taşınabilir veri depolama ortamı (akıllı cep telefonu, fotoğraf makinesi, teyp, radyo, tablet pc, dizüstü bilgisayar CD, disket vb.) kesici ve delici alet, yiyecek, içecek ve benzeri maddeleri getirmeyiniz.
ğ. Sorunlarınıza daha kolay çözüm bulunabilmesi maksadıyla; kayıt–kabul esnasında, varsa özel, sağlık ve benzeri sorunlarınızı çekinmeden ve doğru olarak görevli personele anlatınız.
h. Tedavi amacıyla sürekli kullandığınız ilaçları getirebilir, doktor nezaretinde kullanabilirsiniz. Bu maksatla yanınızda getireceğiniz ilaçları kışlaya girişte teslim ediniz. Bu kutsal vatan görevinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eder, hayırlı tezkereler dileriz.