Askerlik sevk tarihi ne zaman 2020? Bedelli sevk tarihi ne zaman 2020?
Askerlik , bedelli sevk tarihi ne zaman 2020? Asal sevk belgesi nedir? Evrak alma başlangıç tarihi nedir? soruları arama motorlarında sıkça araştırılmaktadır. Biz de sizler için araştırdık. İşte tüm merak edilenler...
Askerlik yerlerinin açıklanmasıyla internette sevk tarihleri araştırılmaya başlandı. Peki Askerlik , bedelli sevk tarihi ne zaman 2020? Asal sevk belgesi nedir? Evrak alma başlangıç tarihi nedir? Tüm merak edilenler haberimizde...
SEVK TARİHLERİ NE ZAMAN?
Seçim ve sınıflandırma sonucunda; yedek subay adayları ile yedek astsubay adayları 30 Ocak 2020 tarihinde, er/erbaş statüsüne ayrılanlardan ocak celp ve sevk dönemine tabi olanlar 30 Ocak 2020 tarihinde, şubat celp ve sevk dönemine tabi olanlar 26 Şubat 2020 tarihinde, mart celp ve sevk dönemine tabi olanlar ise 19 Mart 2020 tarihinde tertip edildikleri birliklere sevk edileceklerdir.
SEVK BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ NEDİR?
Sevk başlangıç tarihi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını ifade etmektedir. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.
ASKERLİK YERLERİ NEREDEN ÖĞRENİLİR?
MSB’nin e-devlet üzerinden sunduğu hizmetler arasında yer alan askerlik yeri öğrenme sorgulaması sonuçlar açıklandığı andan itibaren yapılabilecek.
ASKERLİK YERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ…
ASKERLİK EVRAK ALMA BAŞLANGIÇ TARİHİ NEDİR?
Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.
Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.
Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl yirmi iki yaşında olanlar askerlik yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Bunlar, seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk edilebilirler.
ASAL SEVK BAŞVURUSU NEDİR?
ASAL sevk başvurusu ekranı aracılığıyla asker adayları gideceği birlikleri kolayca öğrenip, sevk için gerekli evraklarını çıktı alabilecek. Bunun için E-Devlet üzerinden;
Hizmet Seçimi
Er Sınıflandırma Sonucu
Sevk Bilgilendirmesi
Sevk Kişisel Bilgiler
Sevk Başvuru Bilgilendirme
Sevk Belgesi
adımları izlenecek.
ASAL SEVK BAŞVURUSU SONRASINDA NELER YAPILMALI?
a. Gideceğiniz eğitim merkezi ve sınıfınız; yoklama sırasında tespit edilen eğitim durumu, sağlık, meslek vb. nitelikleriniz ve kuvvetlerin ihtiyacı esas alınarak bilgisayar ortamında şifreli/kodlu kayıtlarla ve 7 kişilik heyet huzurunda tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan veya yapılacak olan söylentilere inanmayınız.
b. Eğitim birliğinize Kabul ve Toplanma Merkezi vasıtasıyla gidecekseniz askerlik şubesi başkanlığınca verilen talimata göre hareket ediniz.
c. Kutsal vatan hizmetini yapmak üzere, sevk işlemlerinizin yapılmasını müteakip, yol ücreti ile yiyecek bedeli adınıza PTT’ye yatırılacaktır. Pttkart’ınızı aktif hale getirmenizi müteakip Pttmatik'ten veya nüfus cüzdanınızla birlikte PTT işyerlerinden adınıza yatırılan paranızı alabilirsiniz. ç. Sevk tarihinden itibaren hukuken asker kişi olduğunuzu unutmayınız. Resmi makamlarca veya ailelerce düzenlenen uğurlama törenleri dışındaki Siyasi parti, dernek, sendika, vakıf, vb. kuruluş ve oluşumların toplantılarına katılmanızın suç teşkil edebileceğini biliniz.
d. Eğitim merkezine katılmak için yola çıkarken; sevk evrakınızı yanınıza alınız. Ayrıca nüfus cüzdanı, varsa sürücü belgenizi ve mesleki yeterlilik belgenizi beraberinizde götürmeyi unutmayınız.
e. Sevk belgesini memlekette unuttuğunuz veya kaybettiğiniz taktirde bulunduğunuz yerdeki en yakın askerlik şubesine müracaat ederek sevk belgenizi yeniden almanız gerekmektedir.
f. Muhtaç durumda varsa eş ve çocuklarınız ile anne ve babanıza askerlik hizmetiniz sırasında yardım edilmesi mümkündür. Eş ve çocuklarınız ile anne ve babanızın; bu imkândan faydalanabilmesi için, ikamet ettiği il veya ilçedeki Aile ve Sosyal Politikalar il/ilçe
müdürlükleri ile valilik, kaymakamlık veya belediye başkanlıklarına müracaatları gerekmektedir. Eş ve çocuklarınızın bu haklardan yararlanabilmesi için resmi nikâh şartı bulunmaktadır.
ASKERLİK YOL PARASI NEREDEN ALINIR?
2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart celp ve sevk döneminde silah altına alınacak yükümlülere yol ve iaşe bedeli ödenir. Yol bedeli, sevk evrakını alan yükümlünün kayıtlı bulunduğu adres ile eğitim birliği arasındaki otobüs bilet ücreti hesaplanarak ödenir. İaşe bedeli de yine aynı şekilde birliğe teslim olacak yükümlünün yemek ve genel ihtiyaç masrafı olarak ödenir.
Söz konusu yol ve iaşe bedelini sevk evrakını alan yükümlüler PTT şubelerinden kimlikleri veya PTT kartları ile çekebilirler.
ASKERLİK YOL PARASI NE KADAR?
Askerlik yol parası olarak bilinen askeri yol ve iaşe bedeli iki kalemden oluşan ve tek seferde yapılan bir ödemedir. Bu ödemenin ilk kısmında askerin birliğine teslim olmadan önceki yol masrafı ödenir. Otobüs biletlerinin mesafeye göre fiyat farklılığı göstermesinden dolayı yol bedelinin kesin bir tutarı bulunmuyor. Askerlerin sevk döneminin yaklaşmasıyla birlikte askerlik şubeleri belediyelere resmi bir yazı göndererek sevk olacak askerlerin otobüs bilet fiyatlarının araştırılmasını ve şubeye bildirilmesini talep eder. Belediyenin konuyla ilgili birimi otobüs bilet fiyatlarını tespit ettikten sonra bunu şubeye bildirir ve askerlik şubesi bu resmi yazıya göre yol bedelini belirler.
Ödemenin ikinci kalemi olan iaşe bedeli ise, birliğine teslim olacak olan kişinin yemek ve ihtiyaç masrafıdır. İaşe bedeli, kişinin teslim olacağı birliğin uzaklığı arttıkça, yolda geçireceği zamana göre artış gösterir.
ASKERLİK SÜRESİ NE KADAR?
Askerliği tek tip olarak değişmesinin ardından uzun ve kısa dönem ayrımı kalmadı. Silah altına alınan tüm er ve erbaşlar 6 ay sürecek olan askerlik hizmetinin ardından terhis olabilecek. Terhis olmak istemeyen askerler ise ihtiyaca göre altı ay boyunca ücretli olarak askerlik hizmetini tamamlacak.