Asya Kaplanı sivrisineği nedir? Nasıl kurtulunur? Nasıl öldürülür? Isırığına ne iyi gelir?
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde ortaya çıkan "Asya Kaplanı" olarak bilinen sivrisinekler vatandaşlara zorlu anlar yaşatıyor. Peki Asya Kaplanı sivrisineği nedir? Nasıl kurtulunur? Nasıl öldürülür? Asya Kaplanı sivrisineği ısırığına ne iyi gelir? işte detaylar...
Türkiye'de son günlerde ortaya çıkan sivrisinek türlerinden olan Asya Kaplanı ile ilgili şikayetler artıyor. Son olarak Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki Kırkpınar Mahallesi’nde görülen sinekler vatandaşları mağdur etti. Sineklerin ısırıkları yerler kabuk bağlarken, şişlik ve kaşıntı da ortaya çıkıyor. Bu durumun çekilmez bir hal aldığını belirten vatandaşlar yetkililerden çözüm üretmelerini bekliyorlar. Peki Asya Kaplanı sivrisineği nedir? Nasıl kurtulunur? Asya Kaplanı sivrisineği ısırığına ne iyi gelir? Merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde...
ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ NEDİR?
Asya Kaplanı sivrisineği (Aedes albopictus) asıl alanlarından diğer bölgelere yayılabilen sivrisinek türlerindendir. Asya kaplan sivrisineği en önemli 100 istilacı canlı türü içerisinde üst sırlarda yer alan türlerden biridir. Özellikleri açısından Antarktika ve Kuzey Kutup dairesi hariç olası her bölgede bulunabilecek biyotik potansiyele sahip olan Asya kaplan sivrisineği aslında Güneydoğu Asya kökenlidir. Doğal yayılım alanında zoofilik (hayvanlardan kan emen) özellik sergileyen orman türü olup günün her saatinde aktif olarak kan emme özelliği sergileyen agresif bir türdür.
NASIL KURTULUNUR? NASIL ÖLDÜRÜLÜR?
Asya Kaplanı sivrisineğinden kurtulmak için ilaçlama yapılması önemlidir. Yetkililer, vatandaşlara da uyarıda bulunarak, sivrisineklerin üremesine olanak sağlayan her türlü su birikintisi ile kova, bidon, saksı altı, atık lastik gibi malzemelerde su birikmesinin önlenmesi, üstlerinin kapatılması veya biriken suların sık sık değiştirilmesi gerektiğini bildiriyor.
ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?
Dermatoloji Uzmanı Dr. Neslihan Dönmez, sivrisinek ısırığının ardından ısırılan yerin su ve sabunla yıkanması gerektiğini belirtti. Eczanelerden alınan ilaçların yanı sıra doğal çözümler de üretilebilir.
- Alkol
- Çay poşetleri
- Aloe vera
- Seyreltilmiş, kıyılmaş sarımsak
- Yulaf ezmesi
- Fesleğen
Not: Bu ürünler özellikle hassas ciltleri çok çabuk kurutabilir, hatta cilt kızarıklığını artırabilir. Bu nedenle bu ürünleri kullanırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir.