Avustralya Büyükelçisi " Türkiye ve Avustralya’da İki Yönlü Ticaret 1.7 Milyar Dolar"
Türk iş dünyasının lider isimleri İstanbul'da gerçekleştirilen " İş Liderleri Forumu'da bir araya geldi. Forumda konuşan Avustralya Büyükelçisi İnnes-Brown:...
Türk iş dünyasının lider isimleri İstanbul'da gerçekleştirilen " İş Liderleri Forumu'da bir araya geldi. Forumda konuşan Avustralya Büyükelçisi İnnes-Brown: "Türkiye ve Avustralya'da İki Yönlü Ticaret 1.7 Milyar Dolar" olduğunu açıkladı.
Tekstil ve Beyaz Eşya Sektöründe faaliyet gösteren iş dünyasının liderleri Çırağan Sarayı'ndan gerçekleştirilen toplantıyla bir araya getirdi. İş Liderleri Forumu vesilesiyle, Türk imalat sektöründen tekstilin dev isimlerinin yanı sıra beyaz eşya sektörünün önde gelen markalarının da aralarında bulunduğu 40'a yakın iş lideri bir araya geldi. Forumda iş liderlerine hitap eden Avustralya Büyükelçisi Marc Innes-Brown, bu etkinlik fikrinin geçtiğimiz yıl The Woolmark Company Birleşik Krallık & Türkiye Ülke Müdürü Nigel Gosse'tan geldiğini ve Avustralya tekstil endüstrisinin uzun tarihinin Türk tekstil endüstrisine de entegre olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İlk olarak, Avustralya'nın dünyanın en büyük yün üreticisi ve ihracatçısı olduğunu vurgulamak isterim. Bu sebeple ülkenin üçüncü en büyük küresel ihracat mallarından birini sergilemekten oldukça büyük gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl, yalnızca yünden 3.6 milyar dolar ihracat elde ettik.'
Yünün tarihinin uzun bir geçmişe dayandığını belirten Avustralya Büyükelçisi Marc Innes-Brown, kırpılan ilk merinos yünlerinin 1805 yılında piyasaya sürüldüğünü ve ilk balyanın 1807'de İngiltere'ye gönderildiğini söyledi. 1829'da Londra yün alıcıları tarafından yünün en yumuşak ve en iyi elyaf olarak kabul edildiğini de sözlerine ekleyen Innes-Brown, bu kalite ve itibarın günümüzde de devam ettiğini kaydetti.
"Türkiye ve Avustralya'da İki Yönlü Ticaret 1.7 Milyar Dolar"
Türkiye Büyükelçisi olduğunda, Avustralya'nın yıllardır Türkiye'ye yün tedarik ettiğini öğrendiğini belirten Innes-Brown, bu durumun ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin önemli bir bileşeni olduğunun da altını çizdi. Innes-Brown, Türkiye ve Avustralya'nın ticaret ve yatırım ilişkilerinin yıllar boyunca geliştiğini de dile getirerek, geçtiğimiz yıl ülkeler arası iki yönlü ticaretin 1.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
Moda endüstrisinin Avustralya'da yaklaşık 220 bin kişi istihdam ettiğinin altını çizen Innes-Brown, modanın Avustralya için 12 milyar dolarlık bir endüstri olduğunu belirterek, yüksek kaliteli ürünlerin ekonomik büyümeyi desteklediğini savundu.
" Yün Hakkındaki Önyargıları Yıkmaya Çalışıyoruz"
The Woolmark Company Birleşik Krallık & Türkiye Ülke Müdürü Nigel Gosse ise, Avustralya'nın yün üreten çiftliklerinden, İstanbul'daki tüketicilere, Londra, New York ya da Paris'e kadar yünün yolculuğunu incelemenin çok ilginç olduğunu belirterek, bir ustalık hikâyesi olan bu yolculuğun kuşaklar boyunca beslenip geliştirildiğinin de altını çizdi. Bu anlamda şirketin, Avustralyalı 60.000 yün yetiştiricisinden, dünyadaki büyük yün üreticisi işletmelere, tasarımcılara, perakendelere ve markalara kadar büyük bir tedarik zincirine seslendiğini ifade eden Nigel Gosse, "Biz burada iplik, kumaş ve giysilerinizi tüketiciye ulaştırmak için sizlerle çalışmak, işbirliği yapmak üzere bulunuyoruz. Sizler gibi direkt işbirliklerimiz dışında, uluslararası platformlarda yünün çok yönlülüğünü hatırlatmaya yönelik çalışmalarımız bulunmakta. Doğallık, yenilenebilirlik, biyoçözünürlük - bu 3 özellik tüketiciler tarafından en çok talep edilen özellikler olma yolunda" dedi.
Yün hakkında edinilen yanlış bilgileri ve önyargıları da yıkmaya çalıştıklarını ifade eden Gosse, "Örneğin, Prens Charles'ın Clarence House'taki evinin bahçesine yün yapımı bir kazak ile sentetik bir kazak gömdük. 4 ay sonra toprağı kazıp kazaklara baktığımızda yün olanın çözündüğünü gördük. Sentetik olansa neredeyse hiç değişikliğe uğramamıştı" diye konuştu.